Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΔΝΤ: Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία

Σύμφωνα με απόρρητα πρακτικά που δημοσιεύει η Wall Street Journal αποκαλύπτεται πως ένας στους τρεις αξιωματούχους του ΔΝΤ είχαν αμφισβητήσει έντονα το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.


Το ένα τρίτο σχεδόν των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπούν περισσότερες από 40 χώρες εκτός της Ευρώπης, αμφισβήτησαν έντονα το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal»
Το δημοσίευμα παραθέτει αποσπάσματα από τα απόρρητα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ στις 9 Μαΐου 2010 στην Ουάσιγκτον που είναι σε γνώση της εφημερίδας. Σημειώνει, επίσης, την άποψη κάποιων αξιωματούχων του ότι η αποφασιστικότητα του Ταμείου για τη μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, προκύπτει εν μέρει από τη διαρκή πικρία που άφησε ο τρόπος που αποφασίσθηκε το πρώτο πρόγραμμα.
Το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα είναι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ψηλά στην ατζέντα της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα, στην οποία θα παραβρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών - μελών του Ταμείου...
Πολλά από τα μέλη που είχαν διαφωνήσει, σημείωσαν ότι το πρόγραμμα έθετε όλο το βάρος της προσαρμογής στους Έλληνες, ενώ δεν ζητούσε τίποτε από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετά μέλη είχαν τονίσει ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν περιόριζαν το πολύ υψηλό χρέος της.
>> Το ΔΝΤ διακινδύνευε να αναβάλει και ίσως να επιδεινώσει το αναπόφευκτο - μία χρεοκοπία της Ελλάδας
«Η εναλλακτική λύση μίας εκούσιας αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί στο τραπέζι», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Αργεντινής στο ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο διακινδύνευε απλώς «να αναβάλει και ίσως να επιδεινώσει το αναπόφευκτο - μία χρεοκοπία της Ελλάδας».
Το πρόγραμμα θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ήταν «λάθος σχεδιασμένο και τελικά μη βιώσιμο» ή απλά «πρόγραμμα διάσωσης των ιδιωτών που είχαν ελληνικά ομόλογα, κυρίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων»
Οι διευθυντές της Βραζιλίας, της Ρωσίας, του Καναδά και της Αυστραλίας - που εκπροσωπούν και άλλες 38 χώρες - ανησυχούσαν για τους «τεράστιους κινδύνους» του προγράμματος, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ήταν «λάθος σχεδιασμένο και τελικά μη βιώσιμο» ή απλά «πρόγραμμα διάσωσης των ιδιωτών που είχαν ελληνικά ομόλογα, κυρίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Βραζιλίας στο Ταμείο.
Οι διευθυντές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που εκπροσωπούν περισσότερο από το 50% των δικαιωμάτων ψήφου στο ΔΣ του ΔΝΤ, μπόρεσαν να πετύχουν την έγκριση του προγράμματος, το οποίο ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει βίαιες μειώσεις των δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων
Οι Ευρωπαίοι διευθυντές «εξεπλάγησαν» όταν η Ελβετία πήγε με την πλευρά των διαφωνούντων, όπως προκύπτει από τα πρακτικά. «Γιατί δεν εξετάσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης;» ρώτησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ελβετίας.
Οι διευθυντές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που εκπροσωπούν περισσότερο από το 50% των δικαιωμάτων ψήφου στο ΔΣ του ΔΝΤ, μπόρεσαν να πετύχουν την έγκριση του προγράμματος, το οποίο ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει βίαιες μειώσεις των δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων.
>> Τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών δυνάμεων τέθηκαν πάνω από εκείνα της Ελλάδας
Ορισμένοι από τους διαφωνούντες διευθυντές κατά τη συνεδρίαση εκείνη και ορισμένα στελέχη του ΔΝΤ πιστεύουν ότι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών δυνάμεων τέθηκαν πάνω από εκείνα της Ελλάδας, η οποία είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά το ένα πέμπτο από το 2009 και την ανεργία της να φθάνει σχεδόν στο 28%, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ίδια την Ευρωζώνη»
«Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ίδια την Ευρωζώνη», δηλώνει σήμερα ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του 2010. Τα πρακτικά δείχνουν ότι αρκετοί διευθυντές του ΔΝΤ ήταν βαθύτατα επιφυλακτικοί όσον αφορά τις οικονομικές προβλέψεις των στελεχών του από την αρχή, θεωρώντας τις «μάλλον αισιόδοξες» και «πολύ ευνοϊκές».