Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, 2η Χρονιά...

Ο "Μαχαιροβγάλτης"σάρωσε τα βραβεία
Τιμητικό βραβείο στον Μιχάλη Κακογιάννη, ενώ η ταινία "Attenberg" είναι η επίσημη πρόταση της Ακαδημίας για Όσκαρ...

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η απονομή των δεύτερων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που έγινε το βράδυ της Τρίτης , 3 Μαΐου, έδειξε πως έχουν πάρει στα σοβαρά αυτόν τον θεσμό και την προσπάθεια ενός νέου κινηματογράφου, με σοβαρότητα και ταπεινότητα για το καλό της τέχνης... Η αναφορά στο όνομα του Θανάση Βέγγου, που έφυγε από κοντά μας πριν λίγες μέρες, κάθε φορά, έδειχνε και έναν φόβο ερημιάς του ζήλου για δημιουργία και προσφορά κι από την άλλη πείσμα για νέες προσπάθειες...

Καινούργιες παρουσίες στο χώρο του κινηματογράφου, απομακρες από τις παλιές δόξες, έδειχναν αμήχανες έξω από το γκλάμ της υπόθεσης, ντυμένες απλές, αλλά με το χαμόγελο της ικανοποίησης για το βραβείο. Όμως διέκρινες στη σπίθα των ματιών τους την ελπίδα να αναγεννηθεί ένας νέος κινηματογράφος που, προς το παρόν, είναι πολλά υποσχόμενος... Βλέπε ... "Κυνόδοντας"!

Η κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών












Ο "Μαχαιροβγάλτης" του Γιάννη Οικονομίδη κατέληξε με 7 βραβεία (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, μοντάζ, σκηνογραφίας, ήχου) οποίος έλειπε και από την βραδυά των βραβείων, ήταν αυτός που ανακηρύχτηκε θριαμβευτής της βραδιάς. Ο Σύλλας Τζουμέρκας, με τη "Χώρα Προέλευσης" κατάφερε να μπει δυναμικά στα πράγματα ενώ τα βραβεία που κέρδισε το "Απ' Τα Κόκαλα Βγαλμένα" έδειξαν ότι δεν λείπει το χιούμορ από την Ακαδημία, αλλα και η απόφαση της Ακαδημίας να προτείνει το "Attenberg" για φετινά 'Οσκαρ, δείχνει ωριμότητα.

Πιο αναλυτικά:

Από αριστερά: Ο παραγωγός του "Μαχαιροβγάλτη", Παναγιώτης Παπαχατζής, οι παρουσιαστές της βραδιάς Βασίλης Χαραλαμπόπουλος - Χρήστος Λούλης και ο πρόεδρος του Ωνασείου Ιδρύματος, Αντώνης Παπαδημητρίου













Το κοινό χειροκροτούσε με θέρμη κάθε βραβείο. Όλοι είχαν και πό έναν καλό λόγο να πουν για φίλους και συναδέλφους...

Ο Σύλλας Τζουμέρκας, αν και ήταν φαβορί για τα περισσότερα βραβεία, τελικά απέσπασε 5, διόλου ευκαταφρόνητα (πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, Β΄ γυναικείου ρόλου, μοντάζ, μακιγιάζ, πρωτότυπης μουσικής). Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη που του απονεμήθηκε επικύρωσε κι επίσημα ότι ο νεαρός σκηνοθέτης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια για το κινηματογραφικό μέλλον της χώρας. Το "Απ' Τα Κόκαλα Βγαλμένα" του Σωτήρη Γκορίτσα, απέσπασε 3 βραβεία (Α΄ και Β΄ αντρικού ρόλου, μοντάζ), τα δύο εκ των οποίων μάλιστα για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών του Αργύρη Ξάφη και Δημήτρη Ήμελλου. Από ένα βραβείο απέσπασαν το "Ταξίδι στην Μυτιλήνη" του Λάκη Παπαστάθη (ενδυματολογίας), η "Υπογραφή" του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου (ειδικών εφέ και κινηματογραφικής καινοτομίας) και το πρωτοπόρο 3D animation "Τα Σκυλιά" (ειδικών εφέ και κινηματογραφικής καινοτομίας).

Ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας με την Ζωζώ Σαπουντζάκη

Τέλος, το "Attenberg" της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς. Ενώ πήρε το μοναδικό βραβείο, αυτό του Καλύτερου Α΄ γυναικείου ρόλου (αφού η Αριάν Λαμπέντ ήταν εξαρχής το μεγάλο φαβορί της κατηγορίας), αλλά για το ότι η προτάθηκε από την Ακαδημία ως η επίσημη φετινή πρόταση για τα ξενόγλωσσα Όσκαρ,. Τα μέλη της Ακαδημίας αναγνώρισαν με αυτόν τον τρόπο ότι ο πιο επιτυχημένος κινηματογραφικός πρεσβευτής της σεζόν στο εξωτερικό (συμμετοχές σε δεκάδες φεστιβάλ και διανομή σε 19 χώρες) αλλά και η ταινία που έχει καλλιτεχνική συγγένεια πρώτου βαθμού με τον οσκαρικό "Κυνόδοντα" θα είχε περισσότερες πιθανότητες να πατήσει το χαλί του Kodak Theatre.

Οι παρουσιαστές της βραδιάς, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Χρήστος Λούλης

Ακόμη ένα παράδοξο της βραδιάς ήταν η τριπλή ισοψηφία στην κατηγορία του μοντάζ, με τους τρεις υποψήφιους να μοιράζονται τελικά το βραβείο (!) και να μη φεύγει κανείς παραπονεμένος από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Όσο για την τελετή της απονομής, η ακαδημία διατήρησε το επιτυχημένο μίνιμαλ στιλ της πρώτης χρονιάς. Είχαμε και πάλι λοιπόν μικρή διάρκεια, λίγα λούσα, μερικά ολιγόλεπτα σπιρτόζικα βιντεάκια και πρωταγωνιστές της βραδιάς τους ανθρώπους που απένειμαν τα βραβεία.

Το πιο συγκινητικό κομμάτι της βραδυάς των βραβείων ήταν, ομολογουμένως, η αναφορά στην μεγάλη απουσία των ημερών, αυτή του Θανάση Βέγγου. Το βίντεο που έπαιξε στην αρχή, με την περσινή βράβευση του ηθοποιού, έκανε το κοινό να συγκινηθεί και να το εκδηλώσει με το πιο ζεστό του χειροκρότημα.

Οι παρουσιαστές της βραδυάς, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Χρήστος Λούλης, αν και δεν έδεναν μεταξύ τους ακόμη και ενδυματολογικά, το πάλεψαν για να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο, αυτό της παρουσίασης... Εκεί και ο αναπληρωτης υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, αλλά και η Ζωζώ Σαπουντζάκη που γνώρισε την αποθέωση από το κοινό παραδίδοντας -τι άλλο;- το βραβείο μακιγιάζ.

Από τη βραδυά μου έμεινε μία φράση και μ΄αυτήν κλείνω αυτό το αφιέρωμα...

"Ο Βέγγος δίδαξε κάτι που δεν μπορούν με τίποτα να έχουν οι πολιτικοί: την αξιοπρέπεια και την ταπεινότητα"!

Τα βραβεία:

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ (Πάνος Παπαχατζής)

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
TA ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ (Ρέα Αποστολίδου, Γιούρι Αβέρωφ)

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
CASUS BELLI (Γιώργος Ζώης)

Βραβείο Σκηνοθεσίας
ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ (Γιάννης Οικονομίδης)

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (Σύλλας Τζουμέρκας)

Βραβείο Σεναρίου
ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ (Γιάννης Οικονομίδης και Δώρης Αυγερινόπουλος)

Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου
ΑΠ' ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΑ (Αργύρης Ξάφης)

Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου
ATTENBERG (Ariane Labed)

Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου
ΑΠ' ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΑ (Δημήτρης Ήμελλος)

Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου
ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (Ιωάννα Τσιριγκούλη)

Βραβείο Φωτογραφίας
ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ (Δημήτρης Κατσαΐτης)

Βραβείο Μοντάζ
ΑΠ' ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΑ (Ιωάννα Σπηλιοπούλου)
ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ (Γιάννης Χαλκιαδάκης)
ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (Πάνος Βουτσαράς)

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (Drog_A_Tek)

Βραβείο Σκηνογραφίας
ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ (Ιουλία Σταυρίδου)

Βραβείο Ενδυματολογίας
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ (Γιώργος Γεωργίου)

Βραβείο Ήχου
ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ (Ντίνος Κίττου και Κώστας Φυλακτίδης)

Βραβείο Μακιγιάζ
ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (Εύη Ζαφειροπούλου)

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
ΤA ΣΚΥΛΙΑ (Ντίνος Θεοδοσίου)
Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ (Νίκος Μούτσελος)

Χιούχαραν τον Γ. Παπανδρέου στην κηδεία του Λάκη Σάντα.

Μόνο "όπλο" των αδικιμένων τα "γιούχα"...

Σε αμηχανία βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, εισερχόμενος στον νεκροταφείο για το τελευταίο "αντίο" στον ήρωα Λάκη Σάντα που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες πως ο Σάντας με τον Μανώλη Γλέζο, κατέβασαν την σβάστικα από την Ακρόπολη, την νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου του 1941. Πράξη Έλληνα σε κατοχικούς καιρούς. Και είναι αυτό που, ένα χρόνο μετά το μνημόνιο, φέρνει ένα ολόκληρος λαός στο μυαλό του, πιεζόμενος από την κρίση που του στερεί την ελευθερία, σε κάθε επίπεδο, για να "χωρέσει" η..."ελευθερία" των κρατούντων...

Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να λέει στους υπουργούς του πως «δε θα μας κλείσουν μέσα στα γραφεία μας», λόγω των έντονων αποδοκιμασιών που δέχονται όταν βρίσκονται ανάμεσα στον κόσμο, όμως και ο ίδιος πλέον τα έχει βρει σκούρα, αφού όπου και να πηγαίνει αποδοκιμάζεται.

"Τα άκουσε" και πάλι ο Γιώργος

Μετά τα πολλλαπλα γιούχα στο Μέγαρο Μουσικής, ο Γιώργος τ' άκουσε και στην κηδεία του αγωνιστή, Λάκη Σάντα.

Την ώρα που αφίχθη στο νεκροταφείο, πολλοί από τους παρευρισκόμενους, ξεκίνησαν να του φωνάζουν, αποκαλώντας τον "προδότη και δωσίλογο".

Ο Γ. Παπανδρέου φάνηκε αμήχανος στο άκουσμα των συνθημάτων.

Κάποιοι μάλιστα κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος του, αλλά τελικά ο πρωθυπουργός απομακρύνθηκε πριν τον προλάβουν. Αποχώρησε από το χώρο του νεκροταφείου πριν τελειώσει η τελετή, καθώς τα πράγματα αγρίεψαν μπροστά στον τηλεοπτικό φακό.

Εκτός από τον πρωθυπουργό οι παρευρισκόμενοι στο νεκροταφείο, φώναξαν συνθήματα και εναντίον του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη.

Χθες και λίγο μετά τις 8 το απόγευμα, συγκεντρωμένοι έξω από το Μέγαρο Μουσικής, διαμαρτυρήθηκαν για τα νέα μέτρα στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών οι εργαζόμενοι στον επισητισμό, τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία αποδοκίμαζοντας έντονα τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρέθηκε στο χώρο για την Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Στο χώρο οι συγκεντρωμένοι είχαν φράξει την είσοδο και μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία του, άρχισαν να τον γιουχάρουν και να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του.

Δες την αποδοκιμασία του πλήθους προς τον Γιώργο στην κηδεία του ήρωα Λ. Σάντα, ΕΔΩ