Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ



Ο Μπάρακ Ομπάμα με τη σύζυγό του Μισέλ και τον αντιπρόεδρό του Τζο Μπάιντεν, χαιρετούν το συγκεντωμένο πλήθος, μπροστα από το μνημείο του Αβραάμ Λίνγκολν, στην Ουάσιγκτον.

Πολλά ονόματα στους εορτασμούς για τον νέο πρόεδρο

Οι εορτασμοί για την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη, έχουν ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ, με αποκορύφωμα μια μοναδική συναυλία που δόθηκε στο Μνημείο Λίνκολν στην Ουάσινγκτον και με πολλούς καλλιτέχνες, προς τιμήν του νέου προέδρου.

Το συγκρότημα U2, η Μπιγιόνσε, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο Στίβι Γουόντερ και η Σέριλ Κρόου είναι μερικά από τα μεγάλα ονόματα που συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή.

Επιπλέον, οι ηθοποιοί Τζέιμι Φοξ και Ντένζελ Ουάσινγκτον απάγγειλαν τμήματα ιστορικών κειμένων. Νωρίτερα, ο Ομπάμα τοποθέτησε ένα στεφάνι στο Μνημείο των Αγνώστων στη Βιρτζίνια, στη μνήμη εκείνων που έπεσαν για την πατρίδα τους.

Παράλληλα, η πρωτεύουσα των ΗΠΑ θύμιζε φρούριο, αφού έχει γεμίσει από αστυνομικές δυνάμεις ενόψει της ορκωμοσίας, όπου αναμένεται να παραβρεθούν έως 2 με 4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η ορκωμοσία... στο τραπέζι
Αυτά είναι μερικές από τις προμήθειες του ξενοδοχείου Marriot Wardman Park, του μεγαλύτερου ξενοδοχείου στην Ουάσιγκτον, το οποίο έχει αποθηκεύσει 49.000 γεύματα (!) με σκοπό να εξυπηρετεί τους πελάτες του από το Σάββατο μέχρι την ημέρα της ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα. Η ορκωμοσία του 44ου προέδρου των ΗΠΑ, στην οποία περιλαμβάνονται οι δεξιώσεις, οι τελετές και ο εξοπλισμός ήχου και εικόνας που θα τοποθετηθεί στους δρόμους και τα πάρκα για να μπορεί το συγκεντρωμένο πλήθος να την παρακολουθήσει, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει επισήμως 47 εκατ. δολάρια. Ανεπίσημα όμως υπολογίζεται ότι το κόστος των εκδηλώσεων θα υπερβεί τα 150 εκατ. δολάρια, ποσό τεράστιο σε σχέση με τα ποσά που δαπανήθηκαν στις ορκωμοσίες τόσο του απερχόμενου προέδρου Τζορτζ Μπους (2005,42,3 εκατ. δολάρια) όσο και του Μπιλ Κλίντον (1993,33 εκατ. δολάρια).

Ενας γαλαξίας αστέρων του κινηματογράφου, της όπερας, της ροκ και ποπ μουσικής αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και να γίνουν μέρος αυτού που αποκαλείται «We Are One:The Obama Inauguration Celebration». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Ουάσιγκτον θα πλημμυρίσει από εκδηλώσεις και συναυλίες από καλλιτέχνες και μουσικούς που υποστήριξαν τον Μπαράκ Ομπάμα στον δρόμο του προς τον Λευκό Οίκο.

Η ορκωμοσία ...σε αριθμούς...
Ο Μπάρακ Ομπάμα σε κόμικ *
Σε σύμβολο και της ποπ κουλτούρας έχει αναδειχθεί ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ομπάμα θα πρωταγωνιστήσει σε κόμικ ιστορία με ήρωα τον Spiderman, ενώ θα εμφανιστεί και στο εξώφυλλο του περιοδικού. Η ιστορία έξι σελίδων θα βρεθεί στα περίπτερα την επόμενη Τετάρτη. Σε αυτήν ο άνθρωπος-αράχνη σώζει την κατάσταση όταν ένας απατεώνας προσπαθεί να πάρει τη θέση του Μπ.Ομπάμα ως προέδρου, την ημέρα της ορκωμοσίας, στις 20 Ιανουαρίου.

1,5-2 εκατ.
: Η εκτίμηση για τους επισκέπτες που θα προσέλθουν στην Ουάσιγκτον την ημέρα της ορκωμοσίας.
19.500: Ο αριθμός των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν επιστρατευτεί για την ασφάλεια και τον έλεγχο της τάξης κατά τη διάρκεια των τετραήμερων εορτασμών.
58: Ο αριθμός των υπηρεσιών που συνεργάζονται για την ασφάλεια των εκδηλώσεων.
10.000: Τόσα λεωφορεία υπολογίζονται ότι θα έρθουν στην Ουάσιγκτον για να μεταφέρουν τους πολίτες που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία και τις εκδηλώσεις.
13.000: Στρατιωτικοί και πολίτες προβλέπεται να πάρουν μέρος στην παρέλαση της ορκωμοσίας.
10: Οι γιγαντιαίες οθόνες που θα προβάλλουν απευθείας την τελετή.
15.000-18.000: Οι εθελοντές που βοηθούν την Προεδρική Επιτροπή Ορκωμοσίας.
4.100: Οι φορητές τουαλέτες για το κοινό.
10: Οι δεξιώσεις που έχουν προγραμματιστεί.
12.000: Αβγά θα χρησιμοποιήσουν οι σεφ στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» για τα γεύματα που θα ετοιμάσουν στο τετραήμερο των εκδηλώσεων.
10.000: Τετραγωνικά μέτρα είναι η εξέδρα της ορκωμοσίας.