Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Έτρεξε ξυπόλυτος στον Μαραθώνιο για καλό σκοπό!...

Μέσω του φιλανθρωπικού προγράμματος «Soles4Soules» ο Εντι Βέγκα βοηθά τα εξαθλιωμένα παιδιά να αποκτήσουν ένα ζευγάρι παπούτσια
Τρέχει ξυπόλυτος στον Μαραθώνιο για καλό σκοπόΟ Εντι Βέγκα τρέχει ξυπόλυτος στην Ανταρκτική
Ο Εντι Βέγκα τρέχει ξυπόλυτος στην Ανταρκτική
Μέσω του φιλανθρωπικού προγράμματος «Soles4Soules» ο Εντι Βέγκα βοηθά τα εξαθλιωμένα παιδιά να αποκτήσουν ένα ζευγάρι παπούτσια

Ανάμεσα στους 31.000 δρομείς από κάθε γωνιά της Γης, που δίνουν το «παρών» στις διαδρομές του 31ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, βρίσκεται ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ο οποίος εδώ και μερικά χρόνια επέλεξε να δοκιμάζει διπλά τις αντοχές του. Στην πιο απαιτητική διαδρομή του κόσμου, στον αυθεντικό μαραθώνιο των 42 χιλιομέτρων, ο Εντι Βέγκα από τις Φιλιππίνες τρέχει ξυπόλυτος για φιλανθρωπικό σκοπό, στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι η δύναμη του μυαλού και της ψυχής υπερνικά κάθε δυσκολία.
Ο 54χρονος κάνει το όνειρο της ζωής του πραγματικότητα, αφού ακολουθεί τα «γυμνά» βήματα του ήρωα του, του Φειδιππίδη, και γιορτάζει την εκατοστή συμμετοχή του σε μαραθώνιο στη χώρα όπου ξεκίνησαν όλα. Για 19η φορά ο αποκαλούμενος και χιουμοριστικά «barefoot bandito» (ξυπόλυτος ληστής) επιλέγει να τρέξει χωρίς παπούτσια με έναν και μοναδικό στόχο: Να βοηθήσει τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν παπούτσια.
«Εκτιμάται ότι υπάρχουν 300 εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο που εξαιτίας της φτώχειας κυκλοφορούν ξυπόλυτα και κινδυνεύουν από επίπονες πληγές και μολυσματικές ασθένειες. Κάνω αυτήν την προσπάθεια γιατί θέλω ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί απέναντι σε αυτό το πρόβλημα. Μέσω του φιλανθρωπικού προγράμματος ?Soles4Soules? βοηθώ τα εξαθλιωμένα παιδιά που ζουν στη Μικρονησία, στις Φιλιππίνες και στην Αιθιοπία να αποκτήσουν ένα ζευγάρι παπούτσια», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Εντι Βέγκα.

Το πρώτο γυμνό βήμα
Ο «ερασιτέχνης» μαραθωνοδρόμος ζει και εργάζεται εδώ και 25 χρόνια στις ΗΠΑ. Δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με το τρέξιμο μέχρι πριν από έξι χρόνια, όταν ένας φίλος του τού ζήτησε να τρέξει για φιλανθρωπικό σκοπό σε μαραθώνιο στη Βόρεια Καρολίνα. Μετά πέντε μήνες καθημερινής προπόνησης έκανε το μεγάλο βήμα. «Τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά και ενώ στην αρχή πίστευα ότι ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που συμμετείχα σε μαραθώνιο, αποφάσισα να συνεχίσω. Δεν ήθελα η προσπάθειά μου να πάει χαμένη. Ετρεξα σε έξι μαραθώνιους μέσα σε τρία χρόνια. Το 2012 έγινα μέλος του διεθνούς κλαμπ ?Marathon Maniacs? και κατάφερα εκείνη τη χρονιά να πάρω μέρος σε 50 αγώνες», προσθέτει.
Τον Δεκέμβριο του 2012 ο 54χρονος δρομέας είχε δηλώσει συμμετοχή σε πέντε διαδρομές μέσα σε πέντε ημέρες στη Φλόριντα. Ομως, είχε φέρει μόνο τέσσερα ζευγάρια παπούτσια. Εκεί δοκίμασε για πρώτη φορά να τρέξει ξυπόλυτος. Η ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθεια του ήταν μεγάλη και αποφάσισε να το καθιερώσει. «Τότε έτρεχα μόνο με "tow shoes" (παπούτσια στη φόρμα του ποδιού) και την πέμπτη ημέρα δεν είχα καθαρό ζευγάρι. Οι συναθλητές μου με... προκάλεσαν να τρέξω ξυπόλυτος. Ετσι και έκανα. Ολοι εντυπωσιάστηκαν, μου μιλούσαν, μου έκαναν ερωτήσεις. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι θα τρέχω ξυπόλυτος για να βοηθήσω όσα περισσότερα φτωχά παιδιά μπορώ», αναφέρει ο ίδιος.
Ο Εντι Βέγκα έχει συμμετάσχει σε μαραθωνίους σε κάθε γωνιά της Γης. Με τη συμμετοχή του στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας πραγματοποιεί ένα μεγάλο του όνειρο, πριν βάλει πλώρη για τον επόμενο στόχο του. Εκείνο του Ρεκόρ Γκίνες.
«Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει μια νέα κατηγορία στα Ρεκόρ Γκίνες. "Τhe most marathons run barefoot in a calendar year" (Οι περισσότεροι ξυπόλυτοι μαραθώνιοι σε μια χρονιά). Πρέπει να τρέχω ξυπόλυτος σε τουλάχιστον 50 μαραθωνίους μέσα σε έναν χρόνο. Θα προσπαθήσω γιατί πιστεύω στη δύναμη της θέλησης. Εγώ ο ίδιος είμαι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δεν ήμουν ποτέ αθλητής, δεν είχα ιδιαίτερα καλή υγεία, είχα παραπάνω κιλά. Και, όμως, κατάφερα να τρέξω σε μαραθώνιο για πρώτη φορά όταν ήμουν 48 χρόνων», επισημαίνει.

'Ονειρο ζωής Θέλει να απολαύσει τη διαδρομή
Ο πιο δύσκολος μαραθώνιος που συμμετείχε ο Εντι Βέγκα ήταν εκείνος που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ανταρκτική. Αν και ξεκίνησε να τρέχει ξυπόλυτος, ο πάγος, το κρύο και οι κοφτερές πέτρες τον «ανάγκασαν» μετά τα 14 χλμ. να φορέσει παπούτσια. «Τερμάτισα μετά από 11 ώρες και 22 λεπτά...», παραδέχεται.
Στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας δεν τον ενδιαφέρει ο χρόνος. Θέλει να απολαύσει τη διαδρομή και ελπίζει να εμπνεύσει τον μέσο άνθρωπο.
«Είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος που εργάζομαι στο γραφείο μου καθημερινά, είμαι σύμβουλος τεχνολογίας, και τα Σαββατοκύριακα συμμετέχω σε μαραθωνίους. Πιστεύω ότι όλα είναι δυνατά. Χρειάζονται αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνω στους Ελληνες, που αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή δυσκολίες. Ποτέ να μην τα παρατάμε, γιατί πάντα υπάρχει ελπίδα», καταλήγει ο 54χρονος δρομέας.
Ο μαραθώνιος δρόμος επί της κλασικής διαδρομής (42.195 μ.), όπως και οι κούρσες των 5.000 μ. και 10.000 μ., που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και υποστηρίζονται από την ΟΠΑΠ ΑΕ, αποτελεί διεθνές γεγονός. Εχουν δηλώσει συμμετοχή 31.000 δρομείς, ενώ το ρεκόρ (2 ώρες 10' 55'') στον κλασικό μαραθώνιο ανήκει στον Ιταλό Στέφανο Μπαλντίνι, επίδοση που σημείωσε το 2004, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
ΚΛΑΡΑ ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΩΤΗ (ΕΘΝΟΣ.gr)