Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΟΛΟΙ οι διάλογοι, στο υπουργικό συμβούλιο, για το δημοψήφισμα.

'Ενα ακόμη υπουργικό, της κυβέρνησης Παπανδρέου, πέρασε στην ...ιστορία!
"Πήραμε την κάτω βόλτα / όμορφη μου Παναγιώτα" ήταν όλοι στο "στρογγυλό τραπέζι για ν΄αποφασίσουν τα περί δημοψηφίσματος.



Το "κατινάζ" πήρε κι έδωσε... με οργή, "αποστασίες" κι "εκτροπές"...
Η παρέμβαση του κ. Σ. Ξυνίδη κατά του κ. Γ. Ραγκούση «πάγωσε» για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση
Λέξεις, φράσεις, στις κλειστές πόρτες, με τα νεύρα κρόσια...
Ξυνίδης - Ραγκούσης, δυο "πρωταγωνιστές" που κονταροκτυπήθηκαν για την κυβερνητική "μαρκίζα"...
Τα "σου'πα μου'πες" πήραν κι έδωσαν, με έναν πρωθυπουργό στο πλάνο να προσπαθεί να "σβύσει" τη φωτιά!

Τί ήταν να πει, με ειρωνικό ύφος, ο υπουργός Ανάπτυξης (της ποιάς;) κος Σωκράτης Ξυνίδης, στον υπουργό Υποδομών (ποιών;) Γιάννη Ραγκούση: "Είναι καιρός να προσγειωθούν οι μεταφυσικές ανησυχίες του στην πραγματικότητα";
Πήρε τον λόγο, τότε, ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος στάθηκε στο πλευρό Ραγκούση και ζήτησε να παρέμβει ο πρωθυπουργός. Βρήκε, βέβαια και το χρόνο να διαχωρίσει τη θέση του, έναντι των άλλων, λέγοντάς του "να σταθμίσετε τους όψιμους υποστηρικτές σας από αυτούς που είναι μόνιμοι και σταθεροί", στέλνοντας το ''καρφί' κατευθείαν στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

"Να σταματήσουμε να συκοφαντούμε τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες", καθώς και «να μην υπάρχουν αγριότητες έναντι των βουλευτών που διαφωνούν", είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ η ...υπουργομουρμούρα των Ραγκούση-Ξυνίδη βρισκόταν σε ...εξέλιξη!

Ο κος Σ. Ξυνίδης δεν σταματούσε με τίποτα. Είπε: "Όπως κάποιοι λένε ότι πρέπει να παραιτούνται οι βουλευτές που διαφωνούν, αντίστοιχα, δεν θα πρέπει να παραιτούνται και οι υπουργοί που διαφωνούν;".
"Μη νομίζεις πως δεν σ΄ακούω. Είμαι εδώ και σ΄ακούω", είπε εξοργισμένος ο κος Ραγκούσης που όλη την ώρα του μονόλογου Ξυνίδη "φόρτωνε" κανονικά...

"Θα στενοχωριόμουν αν δεν ήσουν εδώ", ήταν το ...κρεσέντο του Ξυνίδη.

"Ηρεμήστε αδέλφια", ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού, με απλά...ελληνικά και σε ...παράφραση!

"Πως μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με ένα θεμελιώδες ερώτημα που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια", είχε μια απορία (μπορεί και...δύο) ο υπουργός Υγείας (της ποιάς;), Ανδρέας Λοβέρδος και επιφυλάχθηκε για την τελική του τοποθέτηση, αφού πρώτα γίνει γνωστό το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Η υπουργός παιδείας (το ποιό;), κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ήταν επιφυλακτική και ο Κώστας Σκανδαλίδης προτίμησε να μιλήσει για αιφνιδιασμό των υπουργών.

Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Παπουτσής, Χάρης Καστανίδης, Πάνος Μπεγλίτης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσαν "ναι σε όλα" χωρίς αστερίσκους.

Χωρίς αστερίσκους και οι δύο αντιπρόεδροι που ο ένας βρίσκεται στην Κίνα και ο άλλος στο νοσοκομείο...

Ο υπουργός Δικαιοσύνης (τι ποιάς; Θα τρελαθώ, Παναγία μου) Μιλτιάδης Παππαιωάννου άσκησε κριτκή για το "ξάφνιασμα", λέγοντας: "προχωρήσαμε σε άκαιρες ρήξεις και δεν κάναμε τις παρεμβάσεις που είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά"...
Ενώ για "δημοκρατική εκτροπή" έκανε λόγο ο κύριος Πάνος Μπεγλίτης, υπουργός Εθνικής Αμύνης (...), στηρίζοντας την επίθεση του Γιώργου Παπανδρέου στα "συμφέροντα" που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση...

"Και στην αποστασία και στη δικτατορία και στη μεταπολίτευση υπήρχε παρασκήνιο", υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (του ποιού, μανούλα μου;), Χρήστος Παπουτσής, για να προσθέσει ότι "και τώρα υπάρχει, αλλά με το δημοψήφισμα τους χαλάσαμε τα σχέδια"...

Με τούτα και με κείνα, αποφάσισαν στα μέσα του Δεκέμβρη να συρθούμε σε ...δημοψήφισμα...
Ράψου, λοιπόν. 'Εχουμε ...νταβαντούρι....
Το ερώτημα παρακαλώ...

Liberation:"Κορώνα γράμματα παίζει η Ελλάδα το ευρώ"

Στο σημερινό φύλλο της η γαλική εφημερίδα Liberasion κάνει εκτενες ρεπορτάζ αφιερωμένο στο μαύρο μας το χάλι και με τίτλο "ΧΑΟΣ", εστιάζει στην απόφαση του πρωθυπουργού, κυρίου Γιώργου Παπανδρέου να σύρει του Έλληνες σε ...δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση που συμφώνησε με τους ετέρους "μας", στις 26 Οκτωβρίου.
"Η Αθήνα παίζει με κέρματα του ευρώ" είναι το συμπέρασμα του άρθρου σε τίτλο...

Ο διεθνή τύπος σε "κρίση" με το "χάος" του έλληνα πρωθυπουργού
΄Ολοι αναρωτιούνται, ευθέως πια, "πού το πάει ο Γιώργος;"
"Ενα κύμα πανικού σάρωσε τον κόσμο χθες, από το Τόκιο έως τη Γουόλ Στριτ, διά μέσου Παρισιού και Μιλάνου, μετά από μία ανακοίνωση-έκπληξη από τον έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας για δημοψήφισμα σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσωση της χώρας του. Το στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου έπιασε εξ απήνης όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης", αναφέρει ο συντάκτης της Liberation.

Υπάρχει λεπτομερής αναφορά στα γεγονότα που μεσολάβησαν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα το βράδυ ως τη στιγμή που αποφασίσθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί και την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, να προσκληθεί στις Κάννες και στη σύνοδο των G20 ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά για να δώσει … εξηγήσεις στους εταίρους του για τις κινήσεις του και – όπως εξάλλου δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί από το προεδρικό Μέγαρο στα Ηλύσια Πεδία – να "συνεργαστεί μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους του ως προς την υλοποίηση της συμφωνίας της Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου".

Στο ίδιο μήκος κύματος και η "Le Monde": "Ελληνικό δημοψήφισμα: η Ευρωζώνη σε αναταραχή" είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας, η οποία αναφέρεται και στη στήριξη του δημοψηφίσματος από το υπουργικό συμβούλιο.

Η βρετανική "The Guardian" γράφει: "Η ελληνική κυβέρνηση ταλαντεύεται στο χείλος της κατάρρευσης μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για δημοψήφισμα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι Γαλλία και Γερμανία «παλεύουν» για να σώσουν το κοινό νόμισμα, καθώς η Ευρώπη βυθίζεται στην αναταραχή, μέρες μετά τη συμφωνία διάσωσης.

Το BBC αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο στηρίζει το δημοψήφισμα, παρά τις αντιδράσεις-σοκ από τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης.

"Η ελληνική κρίση πλήττει τις αγορές, την ώρα που το σχέδιο διάσωσης του ευρώ "ξηλώνεται", γράφουν οι "Times" του Λονδίνου, αναφέρονατας ότι "ο έλληνας πρωθυπουργός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη με την απόφασή του να ζητήσει δημοψήφισμα".

Αναφερόμενο σε δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, το πρακτορείο Bloomberg γράφει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι "το δημοψήφισμα θα επιβεβαιώσει τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ".

"Der Spiegel": "Ο Παπανδρέου υπερασπίζεται το σχέδιο για το δημοψήφισμα».
Θέλει περισσότερη δημοκρατία: Ο έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρόθεσή του να διενεργήσει δημοψήφισμα για το σχέδιο διάσωσης", αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.

"Ακόμα και πριν από το δημοψήφισμα, οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αναδιαμορφώνουν την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν ανήκει πια εκεί, Ιταλία και Γαλλία έχουν, επίσης, πληγεί" εκτιμά η γερμανική εφημερίδα "Die Welt", αναφέροντας ότι "το δημοψήφισμα στις αρχές του έτους θα δείξει πού οδεύουν τα πράγματα σε σχέση με το ευρώ".

Οι "Financial Times" κάνουν λόγο για "αγώνας δρόμου" των ευρωπαίων γυναικών να σώσουν την Ευρωζώνη, μιλώντας για την Σύνοδο Κορυφής των G20 και τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου σε αυτήν.

Οι "New York Times" γράφουν: "Η λιτότητα δοκιμάζεται, καθώς οι Έλληνες αμφισβητούν τους δεσμούς τους με το ευρώ".
"Η κρίση της Ευρωζώνης έφτασε επιτέλους στον κακοτράχαλο δρόμο της πραγματικής πολιτικής, με τους Έλληνες να αμφισβητούν ανοιχτά εάν η δέσμευσή τους απέναντι στην Ευρώπη και στο ενιαίο νόμισμα, μετράει ακόμα περισσότερο από τον έλεγχο στο μέλλον τους και στην οικονομική τους ευημερία» γράφει, στην ανάλυσή της, η εφημερίδα.

Κι εμείς, στο εσωτερικό της χώρας αναρωτιώμαστε: "Πού το πάει ο Γιώργος";

Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Liberation", αφιερωμένο στο "χάος" που προκάλεσε η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να πάει σε δημοψήφισμα την δανειακή σύμβαση...