Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Ο Γολγοθάς στην Αϊτή...


Μέρες παρακολουθώ αυτό το δράμα που εκτυλίσσεται στην Αϊτη και πιάνεται η ψυχή μου. Πάω για ύπνο και παίρνω "μαζί μου" τις σπαρακτικές κραυγές απόγνωσης αυτών των ανθρώπων και προσπαθώ να βρώ ποιά μοίρα άδικη τους ¨καταράστηκε"...

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΡΑ...
Για τους 80 ηλικιωμένους που βρίσκονται στον δημοτικό ξενώνα του Πορτ-ο-Πρενς η νύχτα αυτή ίσως να είναι και η τελευταία στη ζωή τους.

Η απόσταση από το αεροδρόμιο όπου φτάνει η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι καν δύο χιλιόμετρα όμως στον ξενώνα δεν υπάρχουν τρόφιμα και νερό.

Ένας άνθρωπος έχει ήδη πεθάνει και, όπως επισημαίνουν τοπικοί αξιωματούχοι, αν δεν φτάσει ως το βράδυ βοήθεια «δεν θα αντέξουν οι υπόλοιποι». Λίγο πόσιμο νερό και μικρή ποσότητα τροφής θα έσωζε ζωές αν έφτανε εγκαίρως προειδοποιούν...

Βρίσκουν ζωντανούς στα ερείπια

Πέντε μέρες ύστερα από τον φονικό σεισμό, μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία, τα συνεργεία διάσωσης βρίσκουν ακόμη επιζώντες στα ερείπια των κτισμάτων που κατέρρευσαν ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένοι Αϊτινοί περιμένουν απεγνωσμένα βοήθεια, πεσμένοι στους δρόμους, ανάμεσα σε πτώματα και συντρίμμια...

Η μεταφορά της, όμως, παραμένει μεγάλο πρόβλημα κυρίως λόγω των καταστροφών στο οδικό δίκτυο.

Σαν έκκληση για να συνεχιστούν οι προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων, τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα ενός καταστήματος σήμερα. Αμερικανοί και Τούρκοι διασώστες απεγκλώβισαν ένα 7χρονο κοριτσάκι, έναν Αϊτινό και μια Αμερικανίδα από τα συντρίμμια ενός πενταόροφου κτιρίου ενώ χθες, ομάδα από τη Ρωσία, διέσωσε δύο μικρά κορίτσια, την 9χρονη Ολον Ρεμι και την 11χρονη Σενβιόλ Οβρι.

Συνολικά, στην Αϊτή απεγκλωβίστηκαν μέχρι τώρα περίπου 70 άνθρωποι από τα ερείπια των κτισμάτων που κατέρρευσαν, επισήμαναν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.




Την ίδια ώρα, φορτηγά μεταφέρουν πτώματα τα οποία θάβονται σε μαζικούς τάφους, έξω από την πόλη. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 50.000 πτώματα έχουν ήδη συγκεντρωθεί και, συνολικά, οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τις 200.000.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε για την αποστολή βοήθειας κι έστειλε στην Αϊτή την υπουργό του των Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναλάβει προσωρινά τον έλεγχο του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της χώρας, ώστε να διευκολύνουν στο έργο της μεταφοράς και της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα, δύο πρώην πρόεδροι των Ην.Πολιτειών, ο Τζορτζ Μπους και ο Μπιλ Κλίντον, απηύθυναν εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή.

Θεέ μου, Βόηθα... Βόηθα Παναγιά...

πηγή: τα Νέα