Τηλεόραση...


Ο Ει-Δικός μας Κόσμος

Του ‘Αρη Δήμου

Για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, αφιερώνεται μία ολόκληρη τηλεοπτική εκπομπή για άτομα με αναπηρία.


Θεωρείται η μία, μοναδική, αλλά και μακροβιότερη εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση. Εμπνευστής της ο Κώστας Βλουτής που, από το 1981, ξεκινά τις τηλεοπτικές του προσπάθειες κοντά στον τηλεοπτικό του πατέρα, Χρήστο Οικονόμου, παρουσιαστή της εκπομπής “Σάββατο μία και μισή”(ΕΡΤ).

Ο Χρήστος Οικονόμου δίνει την δυνατότητα και την ευκαιρία στον νεαρό Κώστα Βλουτή, με τις θεματικές του παρεμβάσεις να βοηθήσει πολλούς ανάπηρους συμπολίτες μας “να βγουν -επιτέλους- στον έξω κόσμο”.

‘Ολα τα ρεπορτάζ στις εκπομπές φέρουν τον τίτλο: “Ο Δικός σας Κόσμος είναι και Δικός μας“.

Ακολουθούν:
“Mαζί και Σήμερα” (ΕΡΤ, Δημήτρης Κωνσταντάρας), “Μια Καλημέρα είν’ αυτή” (ΕΡΤ, Ρούλα Κορομηλά, ‘Αννα Μπακογιάννη), “ΠΡΩΙΝΑ” (ΥΕΝΕΔ, Ειρήνη Νικολοπούλου, με τον Άλκη Πασαλίδη στα αθλητικά), “Πρωινό Παράθυρο” (Μega, Γιάννης Δημαράς, Ρίκα Βαγιάνη, Τάνια Τσανακλίδου), “Αυτά και άλλα…” (ΑΝΤ1, Φωτεινή Πιπιλή), “Κεντρί” (ΑΝΤ1, Νατάσα Ράγιου).

Το 1993, ο Κώστας Βλουτής παίρνει την μεγάλη απόφαση, γι αυτούς τους ανθρώπους, να αποκτήσει δική του τηλεοπτική στέγη.

Στην αρχή και για 6 μήνες συνεργάζεται με τον Βαγγέλη Παπαδόπουλο (“Ραντεβού το Μεσημέρι”, Τ/C).

Τα σχόλια στον έντυπο τύπο είναι, άκρως, κολακευτικά:

Μικρά κανάλια, μεγάλες και σπουδαίες προσπάθειες. Μπράβο στον Κώστα Βλουτή“. (Χρ. Λυκιαρδόπούλου, “Απογευματινή“, 8/93)

‘Επρεπε να είχε γίνει από καιρό!…  …Κρίμα που υπάρχει μόνο μία φορά την εβδομάδα…” (Μ. Μεταξητινού, “Ελεύθερος“, 8/93)

Ο Δικός σας Κόσμος είναι και Δικός μας”. Αυτό είναι το τηλεοπτικό μύνημα του Κώστα Βλουτή. Και μόνο γι αυτό αξίζει κάθε έπαινος!…” (Ντ. Γκολεμά, “Ελ. Τύπος“, Κυριακή, 6/11/93)
Ο ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ σταθμός, βλέποντας την ανταπόκριση που έχει από τον τύπο η
προσπάθεια του Κώστα αποφασίζουν να την αναβαθμίσουν… Και εγένετο…
Για 11 χρόνια ο Κώστας δίνει βήμα και για πρώτη φορά στα τηλεοπτικά πράγματα, σε όλους όσους ήθελαν η φωνή τους να ακουστεί πιο δυνατά. Μαζεύει χρήματα να μεταβούν στο εξωτερικό για αποθεραπεία και αποκατάσταση πολλά άτομα που Φορείς υγείας δεν κάλυπταν τα έξοδα της μετάβασής τους.

Σε άλλες περιπτώσεις, με την συνεργασία Φορέων, δίνει … συντάξεις και αναπηρικά βοηθήματα σε ανάπηρους δικαιούχους…

Κυρίως, όμως, βοηθά τους αθλητές με αναπηρία, μετ’ έπειτα παραολυμπιονίκες να δείξουν τις ικανότητές τους στον αθλητισμό και να τον αναγάγουν σε πρωταθλητισμό. Παρουσιάζει στους τηλεθεατές τα πορτρέτα τους, τις προσπάθειές τους σε στάδια, σε πισίνες…

Πετυχαίνει γι αυτούς, με κόπο ειναι η αλήθεια, να περάσει στην πράξη την περιβόητη φράση “Ισοτιμία Σε ‘Ολα”.
Ειδικά, για το τηλεοπτικό του βήμα “Ο Ει-Δικός μα Κόσμος”, γράφει δύο τραγούδια -με τον συνεργάτη του Τζαννή Κλάδη- για να ακούγονται στους τίτλους των εκπομπών του, τα οποία αγαπήθηκαν από τον κόσμο. Οι τίτλοι:  “‘Ολες του Κόσμου οι Ευχές” (ερμηνευτές: ο ίδιος με την 8χρονη Εύα) και “Νικητές του Κόσμου” (ερμηνευτές: Κώστας Βλουτής, Γιάννης Δημητράς, Εύα και Χάρις Καβαλαράκης).

Τιμήθηκε από διάφορα ιδρύματα και φορείς, πολλές φορές…

Η Τατιάνα Στεφανίδου, το 2003, με αφορμή ένα βίντεο της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο Θεολόγο με παρεό και μπουκαμβίλιες στα μαλιά, παρότρυνε τον Κώστα να βγει στην εκπομπή της ( “Φύλλο και φτερό” , ΑLTER), μαζί με τον Βλάση Μπονάτσο να μιλήσουν γι αυτήν… Συνεργάστηκε για 1,5 χρόνο με την Τατιάνα και στα μέσα της επόμενης σεζον βρίσκεται με την Χριστίνα Λαμπίρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: