Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Αριστοτέλης και Μεγας Αλέξανδρος, στο παγκόσμιο top 10 επιρροής!...

Οι μεγάλοι ζωγράφοι της Αναγέννησης 
κυριαρχούν στη λίστα των καλλιτεχνών με την ισχυρότερη επιρροή, 
οι οποίοι διέπρεψαν πριν από τον 20ό αιώνα.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός άντρας στην ιστορία, ποια η πιο ισχυρή γυναίκα, ποιος πολιτικός, ποιος καλλιτέχνης, ποιος συγγραφέας έχει ασκήσει τη μεγαλύτερη επιρροή ανά τους αιώνες; Και τελικά, ποιος είναι μεγαλύτερος, ο Πικάσο ή ο Μιχαήλ Αγγελος, ο Σαίξπηρ ή μήπως... ο Στίβεν Κινγκ;
Ολοι αγαπούν τις λίστες, ο Guardian παρουσιάζει την απόλυτη, δηλαδή αυτή με τις ιστορικές προσωπικότητες με την ισχυρότερη επιρροή!
Οι δημιουργοί της, Στίβεν Σκιένα και Τσαρλς Γουόρντ, δεν εργάστηκαν ως ιστορικοί, με βάση τις -εν πολλοίς- προσωπικές εκτιμήσεις σχετικά με τα επιτεύγματα κάποιου. Χρησιμοποίησαν την εξελιγμένη τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, data, αλγόριθμους, σύγχρονες μεθόδους στατιστικής και επεξεργασίας στοιχείων για να συγκεντρώσουν εκατομμύρια διαφορετικές εκτιμήσεις και να αξιολογήσουν τελικά την επιρροή μεγάλων ιστορικών προσωπικοτήτων έως και σύγχρονων σταρ με την ίδια μέθοδο που η Google βαθμολογεί σελίδες.
Ως κεντρική πηγή χρησιμοποίησαν -μεταξύ άλλων- την τεράστια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια της Wikipedia, συνδυασμένη με διάφορα στατιστικά στοιχεία, ψηφοφορίες και γκάλοπ.

Το πρόγραμμα που εκπόνησαν δεν συγχέει την επιρροή με τη διασημότητα. Γι' αυτό και ο ξεχασμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσέστερ Αρθουρ, βρίσκεται πολύ μπροστά (στη θέση 499) σε σχέση π.χ. με τον Τζάστιν Μπίμπερ (θέση 8.633), ο οποίος έχει... περισσότερους followers, αλλά η διασημότητά του -στο βάθος των αιώνων- έχει πιο πολύ τη διάσταση μιας προσωρινής αναγνωρισιμότητας.

Jesus Christ Super Star
Πάμε, λοιπόν, στο απόλυτο ΤΟΡ 30 όλων των εποχών, με τις ιστορικές προσωπικότητες που έχουν ασκήσει την πιο ισχυρή επιρροή. Στην κορυφαία θέση, βρίσκεται ο Ιησούς, στην τρίτη ο Μωάμεθ. Ανάμεσά τους παρεμβάλλεται ένας μεγάλος στρατηγός, που όχι δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά ο Ναπολέων! Η πεντάδα ολοκληρώνεται με ένα μεγάλο συγγραφέα ποιητή, τον Σαίξπηρ και με τον Αβραάμ Λίνκολν. Πού είναι οι Ελληνες... είπατε;
Ο πρώτος βρίσκεται στην όγδοη θέση της σχετικής κατάταξης και πάλι όμως δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά ο Αριστοτέλης. Τον περνούν ο Τζορτζ Ουάσιγκτον (6ος) και ο Αδόλφος Χίτλερ (7ος). Αμέσως μετά τον Αριστοτέλη, έρχεται ο Μέγας Αλέξανδρος (9ος), ενώ η 10άδα συμπληρώνεται από τον Τόμας Τζέφερσον. Ο επόμενος Ελληνας στους πρώτους 30 είναι ο Πλάτωνας, ο οποίος βρίσκεται στην 25η θέση της λίστας. Οσο για την πρώτη γυναίκα, είναι η βασίλισσα Ελισάβετ (13η), με δεύτερη τη βασίλισσα Βικτωρία. 

Από τον Αριστοφάνη στον Στίβεν Κινγκ
Οι μεγάλοι ζωγράφοι της Αναγέννησης κυριαρχούν στη λίστα των καλλιτεχνών με την ισχυρότερη επιρροή, οι οποίοι διέπρεψαν πριν από τον 20ό αιώνα. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι βρίσκεται στην κορυφή, με τον Μιχαήλ Αγγελο στη δεύτερη θέση, τον Ραφαήλ τρίτο και τον Ρέμπραντ στην τέταρτη θέση.
Από τη συγκεκριμένη λίστα απουσιάζουν τα ονόματα μεγάλων αρχαίων Ελλήνων δημιουργών (όπως ο Φειδίας), υπάρχει όμως το όνομα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, Ελ Γκρέκο, στην έβδομη θέση.
Μεγάλοι ζωγράφοι ηγούνται και της λίστας με τους πρώτους σε επιρροή καλλιτέχνες των σύγχρονων καιρών. Στην κορυφή βρίσκουμε τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, δεύτερος έρχεται ο Πικάσο, τρίτος ο Κλοντ Μονέ και τέταρτος ο Ματίς. Ο Αντι Γουόρχολ έρχεται στην έβδομη θέση, ενώ ο Σαλβαδόρ Νταλί είναι 18ος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίστοιχη λίστα με τους 50 συγγραφείς, στην οποία συνυπάρχουν ο Σαίξπηρ, ο Ντίκενς, ο Εντγκαρ Αλαν Πόε, ο Οσκαρ Ουάιλντ και ο Στίβεν Κινγκ -ο οποίος βάσει της τεράστιας δημοτικότητάς του χαρακτηρίζεται ως «ο Ντίκενς των σύγχρονων καιρών»!
Στην κορυφή, βρίσκεται το όνομα του Σαίξπηρ, δεύτερος είναι ο Ντίκενς, τρίτος -μάλλον υπερβολικά ψηλά- ο Μαρκ Τουέιν, τέταρτος ο Εντγκαρ Αλαν Πόε και πέμπτος ο Βολταίρος. Πρώτη γυναικεία συμμετοχή στο ΤΟΡ 30 είναι αυτή της Τζέιν Οστιν (11η), ενώ ακολουθεί στην 21η θέση η Εμιλυ Ντίκινσον. Στη 13η θέση βρίσκουμε το όνομα του δημιουργού του έπους της Οδύσσειας και της Ιλιάδας, Ομηρου, ενώ εκτός του ΤΟΡ 30 των συγγραφέων για λίγο (στη 32η θέση) υπάρχει το όνομα του Σοφοκλή και στην 47η θέση αυτό του Αριστοφάνη.
Ο πολυγραφότατος συγγραφέας των μπεστ σέλερ Στίβεν Κινγκ βρίσκεται στην 20ή θέση, ενώ στο σύνολο των προσωπικοτήτων με την ισχυρότερη επιρροή στην ιστορία, κατέχει την επίσης πολύ υψηλή 191η θέση!
| της Χριστίνας Κατσαντώνη
THETOC