Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009

Θέλω να κάνω φυλακή...

... και τα ...έξοδα δικά μου!...


▅Η φυλακή της Ασπτούνα. Ένα από τα κτίρια στα οποία οι κρατούμενοι ξαναμαθαίνουν να ζουν
Της φυλακής τα σίδερα είναι για ...παραθεριστές...
Η ΦΥΛΑΚΗ της Ασπτούνα στη Σουηδία δεν θυμίζει σε τίποτε εκείνα τα απάνθρωπα σωφρονιστικά καταστήματα. Μοιάζει περισσότερο με ένα ήσυχο παραθεριστικό κέντρο όπου πολλοί κρατούμενοι εκτίουν το τελευταίο μέρος της ποινής τους για να «ξαναμάθουν να ζουν». Αυτός ο τύπος φυλακής είναι ο κανόνας στη Σουηδία. Οι 35 φύλακες είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη 110 κρατουμένων. Κάποιοι από αυτούς έχουν καταδικαστεί σε έναν μήνα φυλάκισης και άλλοι σε ισόβια κάθειρξη, ποινή που στην πραγματικότητα σπανίως ξεπερνά τα 15 χρόνια. «Όλοι τους θα βγουν μια μέρα. Αυτοί που βρίσκονται εδώ δεν θεωρούνται πλέον επικίνδυνοι και πρέπει να ξαναμάθουν να ζουν», δηλώνει ο διευθυντής της φυλακής Φρέντρικ Βάλιν, δείχνοντας σε έναν μικρό λόφο στην όχθη της λίμνης Άσπεν ένα ξύλινο περίπτερο όπου οι κρατούμενοι μπορούν να καθήσουν και να παίξουν σκάκι απολαμβάνοντας τη θέα.

Παιχνιδότοπος
Σε ένα από τα κτίρια της φυλακής έχει δημιουργηθεί ένας παιχνιδότοπος. Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν γήπεδο ποδοσφαίρου και τα κελιά φιλοξενούνται σε ξύλινα σπίτια που θυμίζουν μπανγκαλόου. Ο διευθυντής της φυλακής δείχνει τα συρματοπλέγματα που περικλείουν τις εγκαταστάσεις. «Είναι γυρισμένα προς τα έξω όχι προς τα μέσα. Δεν πιστεύουμε ότι οι κρατούμενοι θα το σκάσουν. Μπορεί όμως κάποιοι να επιχειρήσουν να μπουν μέσα για να φέρουν αλκοολούχα. Στο θέμα των ναρκωτικών και του αλκοόλ δείχνουμε μηδενική ανοχή», εξηγεί. Περνάμε μπροστά από θερμοκήπια και μελίσσια.


Το γυμναστήριο διαθέτει σάουνα και σολάριουμ.

Στη Σουηδία υπάρχουν 55 φυλακές, χωρισμένες σε έξι κατηγορίες:

από την κατηγορία Α όπου υπάγονται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας έως την F, κατηγορία που περιλαμβάνει τις ανοικτές φυλακές. «Η βασική αρχή είναι ότι όλοι κρατούμενοι πρέπει να σωφρονίζονται σε ανοικτές φυλακές εάν δεν συντρέχει διαφορετικός λόγος», εξηγεί ο επικεφαλής του σωφρονιστικού συστήματος.


Οι ψηφοφορίες μας
Στην ερώτηση: "Θα τα καταφέρει ο Γιώργος να οδηγήσει την χώρα σε καλύτερες μέρες ή θα ζήσουμε μία από τα ίδια" απαντήσατε και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

* ΝΑΙ, θα τα καταφέρει.................. 33,7%
* ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ (με δυσκολία)......... 44,0%
* ΟΧΙ........................................... 22,ο%
Δεν μένει παρά να δούμε αν θα πέσουμε μέσα στην πρόβλεψή μας.

Η ψηφοφορία μας για τον πρόεδο της Ν.Δ. συνεχίζεται. Ψηφείστε...