Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

ΑΤΤΙΛΑΣ, συνέχεια και μια... "Σφήνα"...

Υπόθεση Ολγκάτς, συνέχεια...
ΞΥΠΝΗΣΕ ΕΦΙΑΛΤΕΣ Ο ΑΤΤΙΛΑΣ
Σήκωσε ψηλά το χέρι του, σημάδεψε με τον αντίχειρά του και προσποιήθηκε τον θόρυβο που κάνει το όπλο την ώρα που εκπυρσοκροτεί.
*Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη
Ο τούρκος ηθοποιός Αττίλας Ολγκάτς με την κίνησή του αυτή έδειξε παραστατικότατα στους τηλεθεατές πώς εκτέλεσε έναν 19χρονο, αφοπλισμένο και δεμένο, ελληνοκύπριο αιχμάλωτο πολέμου στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Και από την ώρα εκείνη άνοιξε ο ασκός του Αιόλου σε Αγκυρα, Λευκωσία, Αθήνα και Βρυξέλλες, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Οι μνήμες των 1.619 αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής ζωντάνευσαν ξανά, τα εγκλήματα πολέμου και τα διεθνή δικαστήρια που είχαν να μας απασχολήσουν από την εποχή του Μιλόσεβιτς βγήκαν πάλι στην επιφάνεια και η τουρκική Δικαιοσύνη για πρώτη φορά διέταξε έρευνα για τα έργα και τις ημέρες των στρατιωτών του «Αττίλα» που εισέβαλαν στην Κύπρο.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τη Βουλή ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση για να πέσει άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση ντροπής», ανέφερε η κα Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, με αφορμή τα "κατορθώματα" του ...στρατιώτη Αττίλα το 1974.

Εξέφρασε, μάλιστα, τον αποτροπιασμό της για τη δημόσια ομολογία - μαρτυρία του Ολγκάτς, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία υπέχει διεθνή ευθύνη ως κράτος για τις ενέργειες των τουρκικών στρατευμάτων, ανεξάρτητα από την ατομική ευθύνη που βαρύνει τον συγκεκριμένο Τούρκο υπήκοο και τους ανώτερούς του.

Επισήμανε μάλιστα ότι η εκ των υστέρων προσπάθεια ανασκευής της ομολογίας δεν είναι καθόλου πειστική και δεν αναιρεί την ουσία του προβλήματος, που είναι η θεμελιώδης ευθύνη της Τουρκίας, να διεξαγάγει ουσιαστική έρευνα για την τύχη Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων αγνοουμένων μετά το 1974.

*Το κτίριο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο.
Πάντως, η κα Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι η υπόθεση Ολγκάτς δεν φαίνεται να πληροί τις βασικές προϋποθέσεις για παραπομπή της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το ίδιο εκτιμάται και ως προς την παραπομπή του συγκεκριμένου Τούρκου υπηκόου και των ανωτέρων του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καθώς αυτό δεν έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα πολέμου που τελέστηκαν πριν την έναρξη της ισχύος του, το 2002. Τόνισε δε ότι «βεβιασμένες κινήσεις, κινήσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας θα μπορούσαν να απομακρύνουν από το στόχο της εξακρίβωσης της αλήθειας στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς και της διαλεύκανσης του ζητήματος των αγνοουμένων».

Στην αντίπερα όχθη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγόρησε την κα Μπακογιάννη ότι ασκεί «light εξωτερική πολιτική» και πρότεινε να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση την έκδοση του Ολγκάτς, προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, ότι η Αγκυρα άρχισε ήδη τη διερεύνηση της υπόθεσης, έτσι ώστε να μη φτάσει το θέμα στα διεθνή φόρα. Ανταπαντώντας, η υπουργός Εξωτερικών καταλόγισε στον κ. Καρατζαφέρη λαϊκισμό, λέγοντας ότι προσπαθεί να κρύψει την επιπολαιότητά του με φωνές και λογοπαίγνια.

Ερευνα... με βάση τα παλιά αρχεία

Ερευνα, με βάση τα παλιά αρχεία του, σχετικά με την υπόθεση του Τούρκου ηθοποιού Ατίλα Ολγκάτς, διενεργεί το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, όπως δήλωσε χθες -κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση τους δημοσιογράφους- ο ταξίαρχος Μετίν Γκιουράκ.


Και, ενώ αυτά συμβαίνουν με την κυνική ομολογία του Τούρκου ηθοποιού, ρεπόρτερ της εφημερίδας "η Σφήνα", εκδότης της οποίας είναι ο Σπύρος Καρατζαφέρης, κάνει ..."απόβαση" στα 'Ιμια για να υψώσει την ελληνική σημαία, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις...

Κάποιες από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας, Χουριέτ, Μιλιέτ, Ραντικάλ αλλά και το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», ασχολούνται με το ρεπορτάζ (;) της εφημερίδας «Η Σφήνα» και την «απόβαση» του δημοσιογράφου Γιώργου Χριστοδούλου στα Ίμια.
* Η τουρκική εφημρίδα "Μιλιέτ" που ιλοξένησε άρθρο της zougla.gr

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι συνεχώς οι Τούρκοι δημοσιογράφοι αναφέρουν τα Ίμια ως Καρντάκ, συγκρίνουν το περιστατικό με αυτό του 1996, χωρίς όμως να διευκρινίζουν ότι τότε ο Τούρκος δημοσιογράφος, είχε ανέβει σε ελληνικό έδαφος και αποφεύγουν τις εθνικιστικές κορώνες, τακτική που ακολουθούσαν στο παρελθόν οι συγκεκριμένες εφημερίδες προφανώς κατευθυνόμενες από το βαθύ κράτος.

Να ένα μικρό αποσπάσματα από τα σημερινά ρεπορτάζ των τουρκικών μέσων:

Δημοσιογράφος: Σας προβληματίζει ότι μπορεί να χαρακτηριστείτε προβοκάτορες;

Σ. Καρατζαφέρης: Οι Έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν στα Ίμια όποτε θέλουν και μπορούν.

Καλό μήνα...