Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΛΟΝΔΙΝΟ 2012: Χρυσό στο Μπότσια *Αργυρό στη Δισκοβολία *Χάλκινο στην Άρση Βαρών



 




Paralympic Games, London 2012
Του Κώστα Βλουτή
επιμέλεια: Άρης Δήμου
Φωτο: P.G. L.
Grigorios Polychronidis of Greece plays a shot during the Mixed Pairs Boccia

 ΜΠΡΑΒΟ!!!
Μας κάνατε υπερήφανους...

 XΡΥΣΟ ΣΤΟ ΜΠΟΤΣΙΑ από τον Γρηγόρη, τον Νίκο και την Μαρία...
Ήταν να μη μπει στο χωρό των μεταλλίων η ελληνική ομάδα στους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Μετά τα τρία χάλκινα μετάλλια που κέρδισαν οι Αριστείδης Μακροδημήτρης, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης στην κολύμβηση και η Αλεξάνδρα Δημόγλου στο στίβο, ήρθε και το πολυπόθητο χρυσό μετάλλιο από τα "χρυσά" παιδία του Μπότσια. Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, η Μαρία Κορδαλή και ο Νίκος Παναναός, στα ζευγάρια Μικτή Boccia - BC3, την 6η αγωνιστική μέτρα στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου, στο Excel, πέτυχαν το θαύμα. 
Από την προηγούμενη μέρα οι αθλητές μας ήταν μέσα στα μετάλλια, αλλά δεν ξέραμε τί χρώμα θα ήταν... Το παιχνίδι τους με την Πορτογαλία ξεκαθάρισε τα πράγματα. 
Οι αθλητές του Γιώργου Τζήμα νίκησαν στον τελικό 4-1 την Πορτογαλία και βρέθηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου. 
Αυτό είναι το δεύτερο παραολυμπιακό μετάλλιο στην καριέρα του 31χρονου Γρηγόρη Πολυχρονίδη, ο οποίος είχε κερδίσει το αργυρό, στο ατομικό αγώνισμα, στο Πεκίνο.
Στο σύνολο έχει καταφέρει στο ατομικό και σε ζεύγη του αγωνίσματος  να κερδίσει μέχρι σήμερα  3 χρυσά, 3 αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο.
Η ελληνική ομάδα, η οποία στον δρόμο για τον τελικό νίκησε κατά σειρά τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά (φάση ομίλων) και το Βέλγιο (ημιτελικός), εκτός από το χρυσό παραολυμπιακό μετάλλιο έχει στη συλλογή της –μεταξύ άλλων- και χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιρλανδίας το 2011. 
Τα σετ:  2-0, 1-0, 1-0, 0-1 
Το χάλκινο μετάλλιο του αγωνίσματος πήρε το Βέλγιο το οποίο στον «μικρό» τελικό νίκησε 4-3 τη Νότια Κορέα. 
Η τελική κατάταξη:
1. ΕΛΛΑΔΑ
2. Πορτογαλία
3. Βέλγιο
4. Νότια Κορέα

Grigorios Polychronidis of Greece plays a shot during the Mixed Pairs Boccia

 Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, στο δρόμος της "χρυσής" επιτυχίας...

Grigorios Polychronidis of Greece plays a shot during the Mixed Pairs Boccia

Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης από την Ελλάδα και ο Thomas Jacob της Μεγάλης Βρετανίας παρακολουθούν τον διαιτητή που ελέγχει ένα αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια του αγώνα,στα ζευγάρια Μικτή Boccia - BC3, την 4η μέρα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στο ExCeL...


Αργυρός ο Πασχάλης Σταθελάκος 
με νέο Πανευρωπαϊκό ρεκόρ
Ryley Batt of Australia breaks through the Canada defence

Ο Πασχάλης Σταθελάκος χάρισε στην Ελλάδα το έκτο μετάλλιο στους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ο παγκόσμιος ρέκορντμαν στην σφαίρα ,στον τελικό της δισκοβολίας F40 είχε βολή στα 44,11 μέτρα που του χάρισε το ασημένιο μετάλλιο ενώ παράλληλα κατέρριψε και το ρεκόρ Ευρώπης. Στο ίδιο αγώνισμα ο Αλέκος Κωνσταντινίδης πήρε την έκτη θέση με βολή στα 37,59μ. Στο στιγμιότυπο, ο ασημένιος Πασχάλης, με τον χρυσό... Wang Zhiming από την Κίνα και τον... χάλκινο Jonathan De Souza Santos από την Βραζιλίας, οι οποίοι στέκονται στο βάθρο κατά τη διάρκεια της Τελετής απονομής των μεταλλίων για την δισκοβολία των ανδρών - F40, τελικό, την 7η ημέρα  του Λονδίνου, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες...

Ο Πασχάλης Σταθελάκος τα κατάφερε και θα ανέβει στο βάθρο των νικητών με τη αργυρή επίδοσή του στην σφαιροβολία στα 44μ. 11εκ.
Κατά την εξέλιξη του αγωνίσματος ο παγκόσμιος ρέκορντμαν στη σφαίρα, "έσπασε" συνολικά τρεις φορές την κορυφαία πανελλήνια επίδοση.

Η κατηγορία του είναι F40 και μετά από σκληρό αγώνα. στο πρώτο σκαλί θα ανέβει το Σάββατο (τότε θα γίνει η απονολή των μεταλλίων) ο Zhiming Wang,  που με τη βολή του στα 45μ. 78εκ. κάνει νό παγκόσμιο ρεκόρ, με τον Πασχάλη που πέτυχε καλύτερη βολή για φέτος και είναι νέο Πανευρωπαϊκό ρεκόρ και τον Jonathan de Souza Sandos που καταλαμβάνει την 3η θέση, με βολή: 40μ. 49εκ.
Στο ίδο αγώνισμα ο Αλέξανδρος Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, ήρθε 6ος με την καλύτρεη φετινή επίδοση στα 37μ. 59εκ.
Ο Πασχάλης Σταθελάκος, στους Παραολυμπιακούς του Πεκίνου, στη σφαιροβολία, είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ...
Pavlos Mamalos of Greece celebrates
  Ο Μάμαλος δίνει ραντεβού στο Ρίο σε 4 χρόνια...
Ο Παύλος Μάμαλος, στην Άρση Βαρών και στα 90 κιλά κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο.
Κατάφερε να σηκώσει 232 κιλά και να στεφθεί Παραολυμπιονίκης.
 Ο αθλητής του Δημήτρη Ιωαννίδη σήκωσε στην πρώτη προσπάθεια 232 κιλά, ενώ είχε αποτυχημένες τις δύο επόμενες στα 236 κιλά, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο τρίτο σκαλί του βάθρου των νιικητών.
Το χρυσό το κέρδισε ο Αιγύπτιος Hany Abdelhady με 241 κιλά στο σύνολο και το αργυρό μετάλλιο ο Κινέζος Huichao Cai, με 233 κιλά, μόλις ένα κιλό παραπάνω από τον Παύλο.
Ο πρωταθλητής του συλλόγου ΑΕΤΟΙ, στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας, στην Άρση Βαρών στον πάγκο, ήταν 6ος και στο Πεκίνο 2ος με το αργυρό μετάλλιο στο στήθος.
Μεχρι τώρα στην καριέρα του έχει 4 χρυσά, 5 αργυρά και το σημερινό χάλκινο μετάλλιο, εδώ στο Λονδίνο.

"Για την Ελλάδα. Το αξίζει. Περνάει δύσκολες στιγμές όλη η ελληνική κοινωνία και μαζί με αυτή όλα τα κομμάτια της, μαζί με αυτό του αθλητισμού. Το αξίζει η Ελλάδα αυτό το μετάλλιο», είπε ο Μάμαλος αμέσως μετά την απονομή του χάλκινου μεταλλίου.

Και συνέχισε: "Το τέλος και εδώ και στο Πεκίνο ήταν όμορφο και συγκινητικό. Έκανα ότι μπορούσα. Τα έδωσα όλα με δύναμη ψυχής. Είναι δύσκολες στιγμές για να πούμε περισσότερα. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που με πίστεψε. Την οικογένειά μου, τον προπονητή μου.

...Στεναχωρήθηκα πολύ που δεν μπόρεσα να σηκώσω τα 236 κιλά, τα οποία έχω κάνει πολλές φορές στην προπόνηση. Δεν ξέρω τι να πω. Ίσως να σταμάτησε το μυαλό μου. Δεν πειράζει. Είμαστε εδώ και ευελπιστώ και στο Ρίο ντε Τζανέιρο σε τέσσερα χρόνια από σήμερα"...


Τα άλλα παιδιά της ελληνικής μας αποστολής...                                                                   


* Την 4η θέση κατέλαβε ο Αντώνης Τσαπατάκης, στα 100μ. πρόσθιο - SB4, πετυχαίνοντας χρόνο: 1:41.37.

 * 5ος Παραολυμπιονίκης, ο Γιώργος Καραμηνάς στο ακοντισμό και στην κατηγορία F52/53.
Ο Γιώργος που έχει  ένα αργυρό μετάλλιο στη σφαίρα (κατηγορία F52), στους Αγώνες της Αθήνας, έριξε το ακόντιο στο Λονδίνο στα 15μ. 37εκ (καλύτερη φετινή επίδοση).
Ο 51χρονος αθλητής είχε καλύτερη βολή στα 15.37μ., όσο και ο τέταρτος της κατάταξης, ο Σλοβένος Χένρικ Πλανκ, ο οποίος ωστόσο είχε καλύτερη δεύτερη βολή (15.17μ έναντι 15.09μ.). Ο Καραμηνάς είχε συνολικά τρεις έγκυρες βολές στα 15.37, 15.09 και 15.09μ. 
Το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στον Τζαμαϊκανό Αλφάνσο Κάνινγκαμ με 21.84μ., ενώ δεύτερος ήταν ο Ιρανός Αμπντολρεζά Γιοκάρ με 20.72. Τρίτος με βολή στα 20.14 κατετάγη ο Μεξικανός Μάουρο Μάξιμο ντε Ζέσους.
Στο ίδιο αγώνισμα, την 9η θέση κατέλαβε ο Γεράσιμος Βρυώνης, με επίδοση: 15μ. 50εκ.

* Στην 6η θέση βρέθηκε  η Χρυσούλα Αντωνιάδου, στα 100μ. πρόσθιο γυναικών - SB4, με χρόνο: 2:03.80
Το πρώτο πανελλήνιο ρεκόρ για την Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα στους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012» ήρθε από την κολύμβηση. Μεγάλη πρωταγωνίστρια η 17χρονη Χρυσούλα Αντωνιάδου, η οποία συνέτριψε το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. πρόσθιο κατηγορίας SB4, το οποίο κατείχε η ίδια από το 2012 στη Γερμανία, και εξασφάλισε την πρόκριση για τον τελικό του αγωνίσματος που θα γίνει το απόγευμα.

Η επίδοση της Αντωνιάδου ήταν 2:04.56, τη στιγμή που το πανελλήνιο ρεκόρ ήταν στο 2:08.05. Ο χρόνος αυτός της χάρισε την 3η θέση στην α` προκριματική σειρά και την έκτη συνολικά και την έφερε στον τελικό, εκεί όπου θα στοχεύσει σε μία ακόμη μεγάλη επίδοση που θα της εξασφαλίσει θέση στην εξάδα.

Τον καλύτερο χρόνο των προκριματικών έκανε η Ουκρανή Νατάλια Προλαγκαϊεβα με 1:44.90, που είναι παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ ακολούθησε η Σάρα Λουίς Ρουνγκ από τη Νορβηγία με 1:45.58.


* Στην 6η θέση και ο Βαγγέλης Καναβός, στο άλμα εις μήκος - F20. με την επίδοσή του στα 6μ. 25εκ.
 Στον τελικό του μήκους ανδρών στην κατηγορία F20, ο Βαγγέλης Καναβός τερμάτισε έκτος, κάνοντας άλμα στα 6,25μ. Ο Έλληνας πρωταθλητής είχε αρκετά σταθερά άλματα, με την καλύτερη του επίδοση να έρχεται στο τέταρτο κατά σειρά. Την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ισπανός Πινέριο Εθποσίτο, με 7,25μ., που είναι και νέο Παραολυμπιακό ρεκόρ στην κατηγορία. Δεύτερος κατετάγη ο Κροάτης Ζόραν Τάλιτς με άλμα στα 7,09μ., ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Πορτογάλος Λένιν Τσούνα, καθώς πήδησε 6,95μ.

* 6ος και ο Αλέξανδρος Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, ήρθε 6ος με την καλύτερη φετινή επίδοση στα 37μ. 59εκ. στη δισκοβολία της κατηγορίας F40.

* Στη σφαιροβολία - F57/58, ο Αθανάσιος Τσίου, κατάφερε να βρεθεί στην 8η θέση, αφού η καλύτερη βολή του ήταν στα 12μ. 64εκ.
Ο άλλος αθλητής μας, στο ίδιο αγώνισμα και κατηγορία, ο Δημήτρης Ανγκίμ Ντομγκιόνι, ήρθε 9ος με τη βολή στα 12μ. 25εκ.
Περιπετειώδης, με αρνητική εξέλιξη για τα ελληνικά χρώματα, ήταν ο τελικός της σφαίρας κατηγορίας F57/58. Η ελληνική ομάδα υπέβαλε ένσταση για εσφαλμένη ακύρωση των δύο πρώτων βολών του Αναστάσιου Τσίου, οι οποίες τον έφερναν στα μετάλλια του αγωνίσματος (σ.σ. ήταν πάνω από 13.50 μέτρα), ωστόσο αυτή δεν βρήκε υποστήριξη. Αρχικά ο τεχνικός επιτετραμμένος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Κρις Κοέν, υποστήριξε προφορικά το ελληνικό αίτημα, ωστόσο η απόφαση μετά από μερικά λεπτά της ώρας ήταν αρνητική, με αποτέλεσμα ο Έλληνας πρωταθλητής να μείνει εκτός βάθρου αλλά και εκτός εξάδας.

Η μοναδική έγκυρη βολή του Τσίου ήταν η 3η με 12.64, που του έδωσε την 8η θέση στο αγώνισμα, αφού στις τρεις τελευταίες βολές προσπάθησε για τη μεγάλη επίδοση που θα τον έφερνε στα μετάλλια, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί. Στο ίδιο αγώνισμα ο Ανγκίμ Δημήτριος Ντομγκιόνι ήταν 9ος με 12.25.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ρώσος Αλεξέι Ασαπάτοφ με 16.20, που αποτελεί παραολυμπιακό ρεκόρ, ενώ στις δύο επόμενες θέσεις βρέθηκαν ο Πολωνός Γιανούζ Ροκίτσκι (15.68μ.) και ο Νοτιοαφρικανός Μίκαελ Λόουρενς (13.64).


* Ο Θανάσης Μπαράκας, ο χρυσός Παραολυμπιονίκης του Σίδνεϋ και χάλκινος στο Πεκίνο, δεν κατάφερε να βρεθεί στο βάθρο. 
 Μακριά από τον καλό εαυτό του έμεινε ο Θανάσης Μπαράκας στον τελικό του μήκους κατηγορίας F11. Με επίδοση 5.41μ στην τρίτη προσπάθεια (5.28μ και 5.18μ. οι πρώτες δύο), ο αθλητής από τη Ρόδο κατέλαβε την 10η θέση της τελικής κατάταξης. Το χρυσό μετάλλιο με 6.46 πήγε στην Ουκρανία και τον Ρουσλάν Κατίσεφ, ενώ ακολούθησαν οι Ελέξις Τζίλετ (ΗΠΑ) με 6.34 και Ντουάν Λι (Κίνα) με 6.31μ.