Χαλασμός Κυρίου σε όλα τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Για γαλλογερμανικό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα κάνει λόγο ο ξένος Τύπος μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν στις Κάννες ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου.
Μετά την συνάντηση των τριών στις Κάννες, είχαμε ξαφνική δήλωση σε επιστολή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η ώρα ήταν 4.45 σήμερα το πρωί.
Οι εξελίξεις είναι ραδαίες.
Η εφημερίδα Guardian, γράφει: "Μέρκελ και Σαρκοζί ξεκαθάρισαν ότι για αυτούς η διάσωση του ευρώ είναι σημαντικότερη απ’ ότι η διάσωση της Ελλάδας. Οι δύο ηγέτες παραχώρησαν έκτακτη συνέντευξη Τύπου αργά τη νύχτα μετά τις «σκληρές και δύσκολες συνομιλίες» που, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, είχαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου της G20".
Financial Times: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση παγώνει τη βοήθεια των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Γαλλία και Γερμανία απαιτούν ξεκάθαρη απάντηση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη".
New York Times: "Αδύναμες οικονομίες, αδύναμοι ηγέτες. Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.
κατανοούμε τους λόγους που οδήγησαν τον Γ. Παπανδρέου να ζητήσει δημοψήφισμα. Όσο παρακινδυνευμένο κι αν είναι το εγχείρημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε ότι χρειάζεται την εντολή των πολιτών για να προχωρήσει στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις και στα επαχθή μέτρα λιτότητας που είναι το τίμημα το οποίο πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στην Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να στρέψουν την προσοχή τους περισσότερο προς την αγωνία που νιώθουν οι απλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και λιγότερο προς την αγωνία των ευκατάστατων Ευρωπαίων τραπεζιτών, σημειώνει η εφημερίδα, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να επαναδιαπραγματευτούν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος τονίζει: "Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και άλλοι, που σπεύδουν να κατηγορήσουν τους Έλληνες πολίτες για το ξήλωμα του πακέτου βοήθειας, θα πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις δικές τους ευθύνες για την κρίση και τελικά να τη διορθώσουν".
Ο τίτλος στο άρθρο της Liberation είναι: "Η Αθήνα αντιμέτωπη με την κριτική επιτροπή των Καννών".
Η εφημερίδα τονίζει ότι Μέρκελ και Σαρκοζί κάλεσαν την Ελλάδα να αποδεχθεί το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε πρόσφατα, ειδάλλως το τίμημα θα είναι βαρύ.
"Ελλάδα: Δημοψήφισμα για την Ευρωζώνη", γράφει ο Monde, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν την εκταμίευση των 8 δις μέχρι να εγκριθεί η συμφωνία των Βρυξελλών.
BBC. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παγώνουν την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος". Σύμφωνα με το BBC υπάρχει ο φόβος ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας των Βρυξελλών, κάτι που κατά πολλούς βάζει σε κίνδυνο τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης. "Οι ανησυχίες για μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία έχουν αυξηθεί", δηλώνει στο δίκτυο ο Ντόναλντ Χάνα τού Fortress Investment Group.
Το θέμα της Ελλάδας απασχολεί και το CNN, το οποίο σε ένα από τα άρθρα που αφορούν τη χώρα μας διερωτάται εάν η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβιώσει. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, και πως η πρώτη δοκιμασία είναι την Παρασκευή με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέδωσε την ανακοίνωση μόλις επέστρεψε στην Αθήνα από τις Κάννες στις 4.45 σήμερα το πρωί. Στην ανακοίνωση επισημαίνει:
"Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Η χώρα πρέπει να νιώσει ασφαλής και σταθερή κι αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση για να είναι πράγματι ασφαλής και σταθερή. Οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτό προέκυψε καθαρά χθες το βράδυ από τη συζήτηση στις Κάννες.
Αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η έκτη δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, μετά από δέκα ώρες μάχης.
Το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση, πριν το τέλος του έτους, του νέου προγράμματος στήριξης που δίνει στην Ελλάδα επιπλέον 130 δισ. ευρώ και οδηγεί σε μείωση του δημόσιου χρέους μας κατά περίπου 100 δισ. Η ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών είναι εθνικό πρόταγμα.
Βγήκα από το νοσοκομείο και πήγα στις Κάννες γιατί θεωρώ ότι αυτό ήταν εθνικό καθήκον. Έχοντας την άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη και διεθνώς, οφείλώ να πω στον ελληνικό λαό την πλήρη και απλή αλήθεια:
Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα, πρέπει υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και πολιτικής σοβαρότητας και συναίνεσης, να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τώρα, το ταχύτερο δυνατό.
Προς την κατεύθυνση αυτή δεν αρκούν όμως οι κινήσεις της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όλα όσα γίνονται και λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφορούν εξίσου και την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, που είναι αποδέκτης των ίδιων ισχυρών μηνυμάτων από τις Κάννες και η στάση της οποίας, εάν ήταν θετική, θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ενώ όταν είναι αρνητική θίγει καίρια την αξιοπιστία αυτή με σοβαρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου