Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Άφησαν τα τεχνητά τους μέλη στον Άγνωστο Στρατιώτη και η εικόνα έκανε το γύρω του κόσμου...

Κάθησαν στο δρόμο και ακούμπησαν τα τεχνητά τους μέλη στα προστατευτικά κάγκελα της Αστυνομίας, μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, διαμαρτυρόμενοι για τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης, που κατάργησε τα κοινωνικά προγράμμα και τους άνοιξε τον Καιάδα, σπρώχνωντάς τους... Πώς αλλιώς μπορείς να περιγράψεις αυτό που συμβαίνει στα άτομα με αναπηρία, όταν το ίδιο το κράτος κοιτά και τελικά περνά με νομοσχέδιο την καταδίκη τους, συρρικνώνοντας τα επιδόματα και την περίθαλψή τους;
 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ                                                                                                                         
Παγκόσμια Ημέρα των Αναπήρων

Συγκεκριμένα, οι ακτιβιστές με αναπηρία της “Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ” πραγματοποίησαν στον Άγνωστο Στρατιώτη συμβολική κατάθεση των βοηθημάτων τους (τεχνητά μέλη, αμαξίδια, λευκά μπαστούνια) σε ένδειξη διαμαρτυρίας “για τις απάνθρωπες περικοπές των δικαιωματικών παροχών των αναπήρων”.
Με το σύνθημα "Όχι στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που οδηγεί στην κοινωνική ευθανασία τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το αναπηρικό κίνημα απαιτεί εδώ και τώρα συγκεκριμένες πολιτικές για την Υγεία", κινητοποιήθηκαν στη σημερινή δική τους παγκόσμια ημέρα.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (IDA) πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, χωρίς να λάβει τις δεσμεύσεις που επιθυμούσε. Αυτό δείχνει και το σκληρό πρόσωπο της 3κομματικής κυβέρνησης απέναντι στα άτομα αυτά...

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση, την τρόικα και την Ε.Ε. χαρακτήρισαν "προσχηματική" και για "λόγους τακτικής" την εξαγγελία για την εξαίρεση των αναπήρων από τις περικοπές και ζήτησαν να μην υπάρξει «καμιά πληρωμή για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα», να γίνει πάγωμα δανείων και να δοθούν επιπλέον παροχές προς ΑΜΕΑ, ενώ κατήγγειλαν ως «συμβιβασμένες» τις συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΕΣΑΜΕΑ, ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ) των αναπήρων...

Εκτός από την Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτελους, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήσαν ανάπηροι από ολόκληρη την Ευρώπη στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.  

Όπως ήταν φυσικό, η εικόνα με τα τεχνητά μέλη ατόμων με αναπηρία στον Άγνωστο Στρατιώτη, έκανε το γύρω του κόσμου...
 
Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί:
  • Προώθηση πολιτικών και μέτρων που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση κάθε πολίτη με αναπηρία, χρόνια και ψυχική πάθηση.
  • Προώθηση μέτρων και πολιτικών για την αποκατάσταση που αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι.
  • Να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
  • Διασφάλιση αποτελεσματικής οργάνωσης και λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα ασφαλιστικών παροχών.
  • Λήψη συντονισμένων μέτρων φαρμακευτικής πολιτικής για να μην είναι τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες διαρκώς όμηροι μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και ιδιωτικών συμφερόντων. 

Πορεία και στην Θεσσαλονίκη

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Αριστοτέλους για νέο κανονισμό παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ και για τις περικοπές στη δημόσια υγεία, στους μισθούς, στις συντάξεις και στα επιδόματα, πραγματοποίησαν το πρωί άτομα με αναπηρίες (Σ.Ε.Α.ΑΝ) και στη Θεσσαλονίκη.
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση, την τρόικα και την Ε.Ε. χαρακτήρισαν "προσχηματική" και για "λόγους τακτικής" την εξαγγελία για την εξαίρεση των αναπήρων από τις περικοπές και ζήτησαν να μην υπάρξει καμιά πληρωμή για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα", να γίνει πάγωμα δανείων και να δοθούν επιπλέον παροχές προς ΑΜΕΑ, ενώ κατήγγειλαν ως συμβιβασμένες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΕΣΑΜΕΑ, ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ) των αναπήρων.
Η σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας έγινε με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία και είχε και επετειακό χαρακτήρα για το πογκρόμ που υπέστησαν χιλιάδες ανάπηροι από τους ναζί και τους συνεργάτες τους, το Νοέμβριο του 1943.

Δεν υπάρχουν σχόλια: