Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Οι πρώτες αντιδράσεις από τα ξένα ΜΜΕ για τα exit polls

Τα βλέμματα των ξένων ΜΜΕ είναι στραμμένα στις κρίσιμες ελληνικές εκλογές.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει στο εξωτερικό για την Ελλάδα το γεγονός πως η διαδικτυακή έκδοση της Monde καλύπτει live τις εξελίξεις. Όλοι μέχρι στιγμής κρατούν στάση αναμονής με τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ να λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να αναδείξουν νικητή.

«Τα μνημονιακά και τα αντί-μνημονιακά κόμματα στην Ελλάδα πάνε στήθος στήθος, δείχνουν τα exit poll» γράφει το πρώτο θέμα του BBC. To Sky News «τουίταρε» τα ελληνικά exit poll

«Συντηρητικοί και ριζοσπαστική αριστερά χέρι χέρι πάλι» γράφει η ισπανική El Pais.


«Μονομαχία ανάμεσα Σαμαρά και Τσίπρα» γράφει η ιταλική La Repubblica.

Η La Stampa μιλάει γαι την σκληρή μάχη για την πρωτιά των δύο κομμάτων. Ποιό θα είναι το μέλλον της Ελλάδας σε ευρωπαικό πλαίσιο, αναρωτιέται. Γράφει επίσης για την Χρυσή Αυγή ότι το «νέο-ναζιστικό κόμμα παραμένει στην Βουλή με ποσοστό ανάμεσα στο 6-7,5%».

Τίτλος στην Corriere della Sera «Οι συντηρητικοί υπέρ του ευρώ προηγούνται με 27-30%».

Είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις σύμφωνα με το CNN, που παρουσίασε τα ελληνικά exit poll.

Η γαλλική «Le Monde» έχει δεύτερο θέμα, μετά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, τις ελληνικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων καλύπτει με συνεχή ενημέρωση λεπτό προς λεπτό. Μετέδωσε το πρώτο exit poll, χαρακτηρίζοντας το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ως «Δεξιούς Εθνικιστές» και τη Χρυσή Αυγή ως «Νεοναζί».



Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για «οριακή εκλογική ισοπαλία Δεξιάς και Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Ιδιαίτερη έμφαση, όπως και στις 6 Μαΐου, στο ποσοστό της Χρυσής Αυγής και στην είσοδό της στη Βουλή με ποσοστό άνω του 6% δίνει στο πρώτο της σχόλιο η γαλλική «Le Figaro», σημειώνοντας πως διαψεύδονται οι ελπίδες που υπήρχαν αυτό το «βίαιο μόρφωμα» να εξοβελιστεί από το Κοινοβούλιο και υπογραμμίζοντας πως τελικά κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του, εκμεταλλευόμενο ξενοφοβικά αντανακλαστικά μέρους του εκλογικού σώματος.

Ο βρετανικός «Guardian» παραπέμπει από την πρώτη του σελίδα τους επισκέπτες του να παρακολουθήσουν τη συνεχή και λεπτό προς λεπτό ανταπόκρισή του για τις ελληνικές εκλογές. Πρώτος τίτλος του ρεπορτάζ του: «Στήθος με στήθος τα δύο πρώτα κόμματα», με κεντρική φωτογραφία τον Αλέξη Τσίπρα από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε.



Για αποτέλεσμα «στην κόψη του ξυραφιού», που θα έκανε παρακινδυνευμένη κάθε εκτίμηση ακόμα και για το ποιο κόμμα θα καταλάβει την πρώτη θέση, κάνει λόγο το BBC στο πρώτο του σχόλιο μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls.

Για πολιτικό θρίλερ κάνει λόγο και η Telegraph, που σημειώνει ότι οι 50 έδρες – μπόνους του πρώτου κόμματος θα κριθούν πιθανότατα με ελάχιστη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το CNN διέκοψε μετέδωσε με έκτακτη ανάρτηση το πρώτο exit poll.



Η ιταλική «La Repubblica» αναφέρει στο πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης: «Η Ελλάδα ψηφίζει πάνω στην Ευρώπη. Συντηρητικοί και Αριστερά (σ.σ. βρίσκονται) στήθος με στήθος».



Για μάχη που θα κριθεί με βραχεία κεφαλή μεταξύ των «συντηρητικών φιλοευρωπαίων» και της «ριζοσπαστικής Αριστεράς» κάνει λόγο η ιταλική «Corriere della Sera».

Aποτέλεσμα που αντανακλά από τη μια την καταδίκη της λιτότητας και από την άλλη τον φόβο του ελληνικού λαού για μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη βλέπει στο πρώτο του σχόλιο μετά την ανακοίνωση των exit polls το διεθνές αραβικό δίκτυο Al Jazeera. 
πηγή: zougla.gr/newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: