Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2008

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η "ΜΙΣ"...


ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΥΝ ΣΕ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαυρογεωργίου κι ο συγγραφέας Γιάννης Μαυριτσάκης είναι από τους νικητές των Βραβείων Κουν που από φέτος θεσπίζουν και επαίνους ώστε «να αμβλυνθεί η εύλογη πιθανότητα αδικίας».


Τα Βραβεία Κουν μαζί με αυτά των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2008, θα απονεμηθούν σε επίσημη τελετή στο Μέγαρο Μουσικής το μεσημέρι της Δευτέρας. Αλλά καθώς δεν είναι ως γνωστόν χρηματικά, για τα μεν βραβεία των κριτικών θα δοθούν επίχρυσα ακριβή αντίγραφα στεφανιού, το οποίο βρέθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής Ελληνιστικής Εποχής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη, και για τα «Κουν» αντίγραφο του «Ηλιου» που είχε φιλοτεχνήσει ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος για την παράσταση «Αλκηστις» του Ευριπίδη -το πρώτο αρχαιοελληνικό έργο της σκηνοθετικής καριέρας του Κουν.

Βραβεία Κουν


* Σκηνοθεσίας ελληνικού έργου: Βασίλης Μαυρογεωργίου (για το έργο «Μόνο την αλήθεια»). Επαινος: Σίμος Κακάλας (για το «Λιωμένο βούτυρο» του Σάκη Σερέφα).

* Ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο: Ελενα Μαυρίδου (για το «Λιωμένο βούτυρο»). Επαινος: Πολυξένη Ακλίδη (για το «Τυφλό σημείο»).

* Ελληνικού έργου: Γιάννης Μαυριτσάκης για το «Τυφλό σημείο».

Βραβεία Κριτικών Θεάτρου

* Μεγάλο βραβείο θεάτρου: Στον καθηγητή θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ για τα βιβλία «Τα Σούτσεια. Μελέτες στην ελληνική ρομαντική δραματουργία 1830-1850» και «Συμπτώσεις και αναγκαιότητες. Δέκα θεατρολογικά μελετήματα» («Παπαζήση»).

* Θεατρολογικού συγγράμματος: Στην Καίτη Διαμαντάκου-Αγάθου για το «Στην αρχαία κωμική ενδοχώρα. Εισαγωγή στη σημειολογία του χώρου και του χρόνου στο θέατρο του Αριστοφάνη» (έκδοση Ινστιτούτου του Βιβλίου-Α. Καρδαμίτσας).

* Καλλιτεχνικού οργανισμού της περιφέρειας: Στη Θεατρική Εταιρεία Πόλις με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου, για την παράσταση «Κοραή 4 - Προσβάσιμος χώρος». Επαινος στην Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα της Θεσσαλονίκης για την παράσταση «Σκυλιά στο πάρκο».

* Νέου δημιουργού: Στον Ευθύμη Παπαδημητρίου για την ερμηνεία του στον ρόλο του «Λι» στην παράσταση «Motortown». Επαινος στο σκηνογράφο Κωνσταντίνο Ζαμάνη για την «Πλαστελίνη».

* Μεγάλο βραβείο μουσικής: Στον Λουκά Καρυτινό για τη μουσική διεύθυνση στην «Τραβιάτα» (Δημοτική Οπερα Θεσσαλονίκης) και την «Τουραντό» (Φεστιβάλ Αθηνών).

* Διάκριση σε μουσικολογικό σύγγραμμα: Στον καθηγητή Απόστολο Κώστιο για το βιβλίο «Τα 75 χρόνια της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών 1931-2006» («Παπαγρηγορίου - Νάκα»). Επαινος στον πιανίστα, αρχιμουσικό και παιδαγωγό Γεώργιο Χατζηνίκο, για τα βιβλία «Σκαλκώτας: Μια ανανέωση στην προσέγγιση της μουσικής σκέψης και ερμηνείας» και «Το ρετσιτατίβο στις όπερες του Μότσαρτ» («Νεφέλη»).

* Τιμητική διάκριση σε πολιτισμικό οργανισμό της περιφέρειας: Στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης για το Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής.

* Τιμητική διάκριση σε δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος: Στο δίσκο υπ' αρ. EDSM 83 με έργα για βιολί και πιάνο των Μπραμς, Ντεμπισί και Δραγατάκη από τη Στέλλα Τσάνη και τον Στίβεν Χαμ της εταιρείας SUBWAYS.

* Τιμητική διάκριση σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη στη συνθέτρια Λίνα Τόνια. Επαινος στη βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε.

Την Επιτροπή Θεάτρου αποτέλεσαν οι Λέανδρος Πολενάκης, Μαρίκα Θωμαδάκη, Ειρήνη Μουντράκη, Γιώργος Πεφάνης και Ελένη Πετάση. Η Επιτροπή Μουσικής συγκροτήθηκε από τους Κυριάκο Λουκάκο, Αθανάσιο Βαβλίδα, Γιώργο Λεωτσάκο, Λιάνα Εουσσιάνου-Πιπεράκη και Κωνσταντίνο Καράμπελα-Σγούρδα. Χ.Ι.Π.

Στις φωτό: Γιάννης Μαυριτσάκης, βραβείο συγγραφής ελληνικού έργου για το «Τυφλό σημείο» και Βασίλης Μαυρογεωργίου (κάτω) σκηνοθεσίας για το έργο «Μόνο την αλήθεια».


ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣ ΚΟΣΜΟΣ 2008

Τυχερός ήταν ο αριθμός 13 για την Ξένια Σουκίνοβα, η οποία στέφθηκε Μις Κόσμος για το 2008, στα καλλιστεία που έγιναν στη Νότιο Αφρική.

Η Σουκίνοβα που κατάγεται από τη Σιβηρία κατάφερε να αποσπάσει το στέμμα από 108 συμμετέχουσες στο διαγωνισμό.

Είναι η έκτη φορά που η Νότια Αφρική διοργανώνει τα καλλιστεία. Αναπληρωματική Μις Κόσμος αναδείχθηκε η Παρβάτι Ομανακουτάν από την Ινδία και δεύτερη αναπληρωματική η Γκαμπριέλ Γουόλκοτ από το Τρινιντάντ «Θέλω να βοηθήσω τους ανθρώπους που υποφέρουν και πιστεύω ότι μπορώ να το κάνω», δήλωσε αμέσως μετά τη λήξη της τελετής η νικήτρια του διαγωνισμού που προβλήθηκε ζωντανά σε εκατομμύρια τηλεθεατές από 187 χώρες.

Στην τελευταία 5αδα πέρασαν εκτός από τις τρεις νικήτριες και οι διαγωνιζόμενες από την Ανγκόλα, τη Νότια Αφρική και Τομπάγκο.


*πηγές: Ελευθεροπτυπία, zougla.gr

8 σχόλια:

Kaveiros είπε...

Η ζωή συνεχίζεται....

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Kaveiros

Αν μπορούμε ας κάνουμε κι αλλιώς...

Να έχεις μια καλή εβδομάδα.

Anastasia είπε...

Τα βραβεία σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν πρέπει να έχουν χρηματικό αντίκρισμα για να είναι όσο γίνεται αξιοκρατικά.
Για τους καλλιτέχνες νομίζω πως έχει μεγαλύτερη αξία αυτό το βραβείο που πήραν παρά κάποιο ποσό.

όσο για την μις κόσμος, θα περίμενε κανείς η Αφρική να έστελνε μια σκουρόχρωμη κοπέλα,εντύπωση μου έκανε.
Η κοπέλα παρ'όλα αυτά τουλάχιστον στην φωτογραφία φαίνεται κούκλα.

Καλό ξημέρωμα Κώστα

VaD είπε...

Προτιμώ τη Ρωσίδα:)))
Αστειεύομαι βέβαια!
Τιμώ του ανθρώπους του Πνεύματος καιτης Τέχνης,αχτίδα φωτός...

Theogr ο κηπουρός είπε...

Καλή εβδομάδα. Κατ’ αρχάς ένα ευχαριστώ για την στήριξη σου στο bazaar. Τελειώσαμε αργά εχτές, είμαστε αρκετά κουρασμένοι, χαλάλι όμως γιατί άξιζε τον κόπο. Λεπτομέρειες μόλις βρούμε λίγο καιρό.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Anastasia

Αναστασία μου,

...είναι υποχρέωσή μας, νομίζω, να δημοσιοποιούμε τέτοιες εκδηλώσεις που αποπνέουν κύρος και σεβασμό στο πραγματικό ταλέντο.

Και βέβαια τα βραβεία αυτά δεν πρέπει να έχουν χρηματικό χαρακτήρα, αλλά να έχουν μία άλλη δυναμική στην εξέλιξη κάθε βραβευμένου καλλιτέχνη...

Συγχαριτήρια στους άξιους των επιτροπών. Διότι υπάρχουν και άλλοι που περιμένουν...

- Ναι, είναι κούκλα η νέα "Μις Κόσμος 2008".

Καλή εβδομάδα.

α.δ.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ VaD

Kαι τα δύο, αλλά και το καθένα ξεχωριστά, έχουν την αξία τους...

Και η ομορφιά χρειάζεται, αλλά και οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών -κυρίως αυτοί- που έχουν μια ομορφιά ακατανίκητη...

Καλή εβδομάδα, VaD.

α.δ.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Theo ο κηπουρός

Πρέπει όλοι μας να υποστηρίζουμε τόσο σημαντικές προσπάθειες.

Και όποτε μας χρειαστείτε είναι ανοιχτή η καρδιά μας, ξανά.
Να είσαι καλά.

α.δ.