Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ...

Πάψτε, μιλάει ο Μίκης...
οι "μπάτσοι"
Όταν πρόκειται για εθνικούς, κοινωνικούς ή ιδεολογικούς αγώνες, το μίσος είναι αναπόφευκτο, γεννιέται αυθόρμητα. Θα πρέπει όμως τουλάχιστον να κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σήμερα παρατηρώ ότι το μίσος των μαθητών ακολουθεί ένα μονόδρομο με στόχο τους αστυνομικούς, γεγονός που κατά τη γνώμη μου τους αποπροσανατολίζει στην αναζήτηση των αληθινών συνθηκών που τους οδήγησαν στη σημερινή θέση τους μέσα στο σχολείο και μέσα στην κοινωνία. Ενώ θα πρέπει να βρουν τα αληθινά αίτια και να αποκαλύψουν τους αληθινούς ενόχους και τους πραγματικούς λόγους για όσα γίνονται γύρω τους και γενικότερα γύρω μας, στη χώρα μας και στην οικουμένη. Έτσι μοιάζει σαν κάποιοι να τους έβαλαν παρωπίδες, ώστε η οργή τους να διοχετευθεί σε μια ομάδα συνανθρώπων μας, τους αστυνομικούς, που όταν δεν λειτουργούν σωστά, είναι απλά πιόνια του Συστήματος, που ΑΥΤΟ είναι υπόλογο για όλα, δηλαδή για την Παιδεία αλλά και για καθετί που αφορά τη λειτουργία της κοινωνίας, του κράτους και των υπηρεσιών του.

Και αναφέρω εδώ το παράδειγμα της γενιάς του 1-1-4 που όσον αφορά την Παιδεία έθεσε ως στόχο το 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Είδαν δηλαδή οι νέοι της εποχής εκείνης τη βασική αιτία για τα χάλια της Παιδείας μας, δηλαδή το οικονομικό. Από ΄κει και πέρα παρ΄ ό,τι τότε η Ελληνική Αστυνομία είχε μια καθαρά φασιστική νοοτροπία και οι εκδηλώσεις βίας σε σύγκριση με το σήμερα ήταν εκατό φορές πιο πολλές και σοβαρές από πλευράς μαζικότητας και βιαιότητας (τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα από νέους τραυματισμένους από την αστυνομική βία της εποχής), οι πρωτοπόροι νέοι εκείνης της εποχής, βασικά φοιτητές, μπορούσαν να δουν ελεύθερα, σφαιρικά και σε βάθος. Έτσι με το 1-1-4 έθεταν ως πρώτο καθήκον τους την υπεράσπιση του Συντάγματος, δηλαδή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων. Χτυπούσαν στην καρδιά της την αντιδραστική εξουσία (θρόνο, αστυνομοκρατία, αμερικανοκρατία). Πάλευαν για την Κύπρο και αγωνίζονταν μαζικά για την Ειρήνη. Είχαν δηλαδή μπροστά τους ανοιχτούς ορίζοντες για ό,τι πραγματικά συνέβαινε στη χώρα τους αλλά και πέρα από τη χώρα τους. Ήταν άτομα ολοκληρωμένα και ελεύθερα, αν και τότε υπήρχαν όπως και σήμερα πονηρά «κέντρα» που προσπαθούσαν να περιορίσουν την οργή τους και να τη διοχετεύσουν μόνο σε ένα λούκι, για τις δικές τους επιδιώξεις. Με μια λέξη να τους αποπροσανατολίσουν, όπως γίνεται τώρα.

Και για να πάω και πιο πέρα, εμείς οι νέοι της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου, όπου οι χωροφύλακες και η Αστυνομία ήταν απέναντί μας με όπλα που ξερνούσαν ομαδικό θάνατο, είχαμε την ψυχική και πνευματική δύναμη να βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτοί που σήμερα αποκαλούνται περιφρονητικά «μπάτσοι» ήταν παιδιά σαν κι εμάς παρασυρμένα από τη θύελλα των γεγονότων να κάνουν πράξεις που δεν ήθελαν. Δεν γενικεύαμε. Αντίθετα μπορούσαμε ακόμα και μέσα στις πιο κρίσιμες για μας συνθήκες να δούμε ότι δεν είναι το ίδιο όλοι και ότι ο πραγματικός ένοχος ήταν η Εξουσία, που είχε κατορθώσει να μας τυλίξει στα δίχτυα της, που έσταζαν αίμα και μίσος αδελφού προς αδελφό. Και πολλοί είχαν τότε ακόμα τη δύναμη να φωνάζουν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα πριν σκοτωθούν «Αδέρφια, πεθαίνουμε και για τη δική σας ευτυχία». Αναγκάστηκα να γράψω αυτό το σημείωμα με αφορμή κάποια εκπομπή με αγόρια και κορίτσια 15-16 ετών, που μιλούσαν στο ίδιο ακριβώς μοτίβο, λες και κάποια αόρατη δύναμη να είχε κατευθύνει την οργή, το μίσος και τη σκέψη τους μόνο προς ένα στόχο. Και μάλιστα σε μια εποχή πολύπλοκη, όπου ο κόσμος έχει μικρύνει και το έξω μπερδεύεται με το μέσα και γίνονται όλα ένα κουβάρι. Πώς θα φτάσουμε έτσι στην ΑΙΤΙΑ του Κακού; Και πώς, αν δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, θα μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις που πρέπει;

Και για να γυρίσω στα τελευταία γεγονότα, ο βίαιος θάνατος ενός παιδιού αποτελεί μια μεγάλη τραγωδία. Πρώτα για τη μάνα του, τον πατέρα του, τα αδέλφια του αλλά και για όλους τους νέους και τις νέες, για όλους εμάς, για όλη την κοινωνία. Ο θύτης είναι ένας αστυνομικός. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι σημερινοί αστυνομικοί είναι θύτες. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν είναι αληθινό αλλά είναι και άδικο. Και μιλάει κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει Αστυνομία.

Γι΄ αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις, γιατί έτσι οδηγούμε τους νέους σε λάθος δρόμο. Τους κρύβουμε το δάσος της πραγματικότητας με το δέντρο μιας εικονικής πραγματικότητας.

Θα ήθελα να μπορούσα να απευθυνθώ στους σημερινούς νέους και να τους πω: Κλείστε τα αυτιά σας στις γλοιώδεις κολακείες όσων προσπαθούν ουσιαστικά να εκτονώσουν την οργή και την ενέργειά σας σε ψεύτικους στόχους απομακρύνοντάς σας από τους πραγματικούς. «Αυτούς» εξυπηρετεί να τρώμε τις σάρκες μας στρεφόμενοι ο ένας κατά του άλλου. Ο στόχος όμως δεν είναι βέβαια αυτός που έχει το μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας και βγάζει από αυτό το ψωμί του, τα φάρμακά του, τη μόρφωση του παιδιού του, όπως οι δικοί σας γονείς. Στα Ιουλιανά, μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ιστορίας μας, η νεολαία κατέβαινε κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους και ποτέ δεν είχαμε την παραμικρή καταστροφή, αν και θρηνούσαμε δύο νεκρούς, τον Λαμπράκη και τον Πέτρουλα, που σκοτώθηκαν αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο αύριο. Περιφρουρούσαμε τον αγώνα μας και γι΄ αυτό ποτέ δεν έγινε τίποτα, δεν αφήσαμε εμείς να γίνει τίποτα που να τον αμαυρώνει.

Και συγχρόνως η γενιά αυτή δημιουργούσε. Ίσως ποτέ άλλοτε στη νεώτερη Ιστορία μας δεν είχαμε τόσα έργα σε όλους τους τομείς, ποίηση, λογοτεχνία, μουσική, σε όλες τις τέχνες, που έγιναν όπλο του αγώνα της νεολαίας, από ανθρώπους νέους που αγωνίζονταν και δημιουργούσαν.

Βγάλτε τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους. Μην τους επιτρέπετε να στιγματίζουν τον αγώνα σας. Τι θα πει «κουκούλα»; Ο πραγματικός αγωνιστής και επαναστάτης ούτε ντρέπεται ούτε φοβάται να δείξει το πρόσωπό του. Μην αφήνετε να σπιλώνουν τη μνήμη του Αλέξανδρου συνδέοντας το πρόσωπό του και το όνομά του με εικόνες φρίκης. Είναι σαν να τον σκοτώνουν για άλλη μια φορά.

Ανοίξτε δρόμους. Αντισταθείτε στα εύκολα που τόσο ύπουλα βάζουν μπροστά σας προσπαθώντας να σας ξεγελάσουν ότι είναι δήθεν δικές σας επιλογές. Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας και προχωρήστε μπροστά.

Θετικά και δημιουργικά!
ΒΓΑΛΤΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ
από τους κουκουλοφόρους. Μην τους επιτρέπετε να στιγματίζουν τον αγώνα σας. Τι θα πει «κουκούλα»; Ο πραγματικός αγωνιστής και επαναστάτης ούτε ντρέπεται ούτε φοβάται να δείξει το πρόσωπό του
*πηγή: τα Νέα
Φιλοξενούμε, με σεβασμό, το άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη από τη στήλη της εφημερίδας "τα Νέα"... "ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ".

28 σχόλια:

amana είπε...

Τα είπε υπέροχα...
Απλά υπέροχα!
Τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση, όχι μόνογ ια το έργο του στο ζώρο της μουσικής αλλα και για τις απόψεις του, που δεν διστάζει να εκφράσει!

Anastasia είπε...

Αυτός μια χαρά τα λέει αλλά στα λόγια όλοι καλοί δεν είμαστε;
Οι πράξεις είναι δύσκολες γιατί εκεί πρέπει να βάλουμε στην άκρη τα προσωπικά συμφέροντα, την βόλεψη μας και να αντιδράσουμε.
Δεν μπορώ να συγκρίνω την "επανάσταση" των παιδιών του 74 με αυτήν.
Τα πράγματα ήταν διαφορετικά, βέβαια και τώρα μια χούντα έχουμε να αντιμετωπίσουμε καμουφλαρισμένη όμως με την μάσκα της υποτιθέμενης Δημοκρατίας.
Τότε δεν υπήρχε άλλη λύση πέρα από αυτού του είδους τον ξεσικωμό τώρα όμως μπορούσαμε να μην είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο γιατί έχουμε την δύναμη της ψήφου στα χέρια μας.
Θα μπορούσαμε να ορίζουμε εμείς πως θα μας φέρονται αλλά βλέπεις έρχονται πάλι τα ατομικά συμφέροντα μπροστά.
Τι να πεις, κάποια πράγματα τελικά είναι για να γίνουν.

Καλό ξημέρωμα Κώστα

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ amana

Ο Μίκης Θειδωράκης μιλά όταν πρέπει...

...αλλά μιλά!!!

Την καλησπέρα μου.

amana είπε...

Αυτό μου αρέσει...
Που δεν καταναλώνεται σε βλακείες θέματα και επεμβαίνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο όταν πρέπει!

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Anastasia

Πάνω που ήμουν έτοιμος να σου το γράψω το διαβάζω στο τέλος του σχολίου σου.

- Κάποια πράγματα είναι για να γίνουν.

Και να σου πω.

Κάθε εποχή κρύβει το... "αγκάθι" της που την πονάει.

Κι εμείς βολευτήκαμε... στην επιτυχία μιας "επανάστασης"...

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ amana

Είναι η θέση του τέτοια και τα τραγούδια του, επίσης.

amana είπε...

Νομίζω οτι περαιτέρω λόγια είναι περιττα κώστα μου!
Τον σέβομαι και τον πάω αφάνταστα και ελπίζω να συνεχίσει έτσι!
Τις καληνύχτες μου :)

Side21 είπε...

Μιλάει με ηρεμία ...
Η συσσωρευμένη πείρα
δεκαετιών μέσα στους αγώνες ...
Αφορίζουμε τους πολιτικούς που ...
οι ίδιοι βγάζουμε απ' την κάλπη !!!
και τους οργισμένους νέους που
ξοδεύουν την οργή τους ενάντια σε βιτρίνες ...
και στοχοποιώντας σαν αντίπαλους
δυστυχισμένα ανθρωπάκια με στολή
κι απόλυτο κενό στα έσω του κρανίου τους !!!
Πρέπει όμως πρώτα να ξεκαθαρίσουμε ...
Ποιοί είμαστ' εμείς και τι θέλουμε
Κι ύστερα το τι μας εμποδίζει στο στόχο μας ...
Ποιός είναι ο πραγματικός εχθρός ...
Θ'α χουμε κάνει τότε το πρώτο βήμα !!!

ikor είπε...

Επιτέλους ένας πνευματικός άνθρωπος που έχει ΖΗΣΕΙ δυσκολίες.

Επιτέλους ένας πνευματικός άνθρωπος που δεν ΧΑΪΔΕΥΕΙ αυτιά.

Επιτέλους ένας λόγος που δείχνει τον ΣΤΟΧΟ ανυστερόβουλα.

Δεν μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις ούτε μια τελεία σ' αυτά τα λόγια.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Side21

Είναι σίγουρο πως στην εποχή μας στα πράγματα επικρατεί πλήρης σύγχυση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ζητούν οι άνεργοι να βρουν δουλειά, τα παιδιά καλύτερη παιδεία και μόρφωση, η γενιά των 700 ευρώ να παίρνει σύνταξη ίση με το ΜΟ των χωρών της ΕΕ, όχι άλλες αυξύσεις σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και βάλε...

Αυτά είναι ένας πρώτος στόχος.

Ας τον "κατακτήσουμε" και μετά βάζουμε άλλον.

Την καλησπέρα μου.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ ikor

ikor μου, ένας κούκος όμως δεν φέρνει την άνοιξη.

Πρέπει, επιτέλους, να ξεσηκωθούν κι άλλοι πνευματικοί άνθρωποι.

Να γίνει όπλο το πνεύμα, να τελειώνουμε πια...

Kaveiros είπε...

Συμφωνώ απόλυτα!Που θα βγάλει αυτό το μίσος!!......

LOCKHEART είπε...

Σωστος ο Μικης όποτε μιλάει αφήνει και το στίγμα του

Leviathan είπε...

iperoxa ta eipe!!!einai poli megali mou siba8eia!kalo mesimeri!

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Kaveiros

Χαίρομαι γιατί, βλέπω ότι, άξιζε τον κόπο.

Καλό σου απόγευμα.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ LOCKHEART

Ναι Σπύρο.

'Οταν μιλά ο Μίκης, μιλά ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας.

Σε φιλώ.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Leviathan

H συμπάθεια πολλών Ελλήνων είναι Lev μου.

Τουλάχιστον, "εχθροί" και φίλοι τον παραδέχονται πια...

Καλό απόγευμα και καλό σκ.

Φιλιά.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ amana

Συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω.

Καλό Σ/Κ.

VaD είπε...

Είτε συμφωνεί κανεις είυε διαφωνεί μαζί του,τουλάχιστον βγήκε και μίλησε,είναι ο Μίκης βρε αδερφέ,οι άλλοι ανθρωποι του χώρου του πού κρύφτηκαν;

spyros1000 είπε...

παρα πολυ σωστοςςςς.......
καλημερες

Artanis είπε...

Γι αυτό είναι αυτός που είναι... Επειδή δεν δειλιάζει μπροστά σε τίποτα...
Υποκλινόμαστε...

Ανώνυμος είπε...

Όταν μιλάει κάποιος σαν τον Κύριο Θεοδωράκη...δημιουργεί!!!

Ανώνυμος είπε...

Βαθιά υπόκλιση μπροστά στον Θεοδωράκη...
Μια χαρά τα είπε ...

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ VaD

Aυτό ακριβώς επισημαίνω με την ανάρτησή μου...

Οι άλλοι του πολιτισμού και της τέχνης πού είναι;

Καλό Σ/Κ.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ spyros1000

Καλό Σαββατοκύριακο, Σπύρο μου.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Artanis

Συμφωνώ μαζί σου Artanis.

Σε φιλώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ monaxikoasteri

Aυτό δείχνει με τη στάση του τόσα χρόνια.

Καλό Σαββατοκύρικο.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ elgrecogr

Είναι ένα Μουσικός Αγωνιστής στον Κόσμο. Ο Μίκης...

Να περνάς καλά.

Καλό Σ/Κ.