Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2008

ΜΙΑ (ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ) ΑΠΩΛΕΙΑ, ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΚΙ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ...


Το λυπημένο κορίτσι του Παρισιού και της Υδρας

Η Μαργαρίτα Καραπάνου πέθανε χθες στα 62 της χρόνια. Το συγγραφικό της έργο είχε επαινεθεί από τη διεθνή κριτική και είχε τιμηθεί με το Μεγάλο Γαλλικό Βραβείο Ξένου Μυθιστορήματος.
Η Μαργαρίτα Καραπάνου έζησε σωματικά τη διαδικασία της γραφής και βίωσε με την ψυχή της τη συγγραφή. Ηταν μια γυναίκα η οποία υπεράσπισε το φύλο της, χωρίς να περάσει στη στράτευση, διεκδικώντας το με τον τρόπο της ψυχανάλυσης. Ομως η αυτοανάλυση, αυτό το πήγαινε - έλα μεταξύ ονειρεμένης πραγματικότητας και ονειρικού παραληρήματος, κατακαθόταν σ' έναν πεζό λόγο, ο οποίος όφειλε πολλά στην αυτοβιογραφία. Χωρίς να την αποκρύπτει, γινόταν το εφαλτήριο για ένα όραμα λογοτεχνίας, που χρωστούσε πολλά στους Γάλλους κλασικούς, μ' ένα φύσημα μοντερνιστικής ανατροπής.
Εζησε μια συγκλονιστική εσωτερική ζωή μέχρι τα 62 της χρόνια. Είχε γεννηθεί το 1946 στην Αθήνα από δύο ισχυρές προσωπικότητες, οι οποίες τη σφράγισαν θετικά και αρνητικά: τον πατέρα της, τον δικηγόρο και ποιητή Γεώργιο Καραπάνο, και τη μητέρα της, τη συγγραφέα Μαργαρίτα -Ρίτα όπως την αποκαλούσε- Λυμπεράκη. Στο λιτό βιογραφικό της κρατούσε ότι σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι και ότι εργάστηκε ως νηπιαγωγός στην Αθήνα.
Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφειο Αθηνών.
*πηγή: Ελευθεροτυπία

Η δίκη της Τήλου


Ξεκινά σήμερα ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου η εκδίκαση της «Διερευνητικής Αγωγής» που κατέθεσε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, Γιώργος Οικονόμου, κατά του δημάρχου Τήλου, κ. Τάσου Αλιφέρη και κατά των ομόφυλων ζευγαριών που ετέλεσαν στο νησί τους γάμους τους. Είναι η πρώτη φορά που η δικαιοσύνη στη χώρα μας καλείται να αποφανθεί για ένα τέτοιο ζήτημα. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που δύο ομόφυλα ζευγάρια αποφάσισαν να θέσουν το δάκτυλο «επί των τύπων των ήλων» και ό,τι ήθελε προκύψει.

Πρόκειται για μείζον ζήτημα σεβασμού των δικαιωμάτων του πολίτη, επισημαίνουν οι μηνυθέντες. Πρόκειται για σαφή παραβίαση των νόμων που προβλέπει το Αστικό Δίκαιο, ισχυρίζονται οι ενάγοντες μεταξύ των οποίων και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, που παρήγγειλε τη δίωξη
.

Πρόκειται για βλασφημία, κραυγάζουν οι κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή «φύλακες» των ηθών της χριστεπώνυμης κοινωνίας. Αφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας της επιλογής, απαντούν οι εμπλεκόμενοι. Είναι ζήτημα παραβίασης των ελευθεριών του ατόμου σύμφωνα με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και του κεκτημένου της Κοπεγχάγης, απαντούν οι προοδευτικοί νομικοί κύκλοι της Αθήνας.


Τα δύο ομόφυλα ζευγάρια που ετέλεσαν πολιτικό γάμο στην Τήλο ενώπιον του δημάρχου, κ. Τάσου Αλιφέρη, δίχασαν, όπως και αναμενόταν, αν και δεν ήταν αυτός ο στόχος, την ελληνική κοινωνία, εισάγοντας και στην Ελλάδα το δίλημμα, ενώπιον του οποίου βρέθηκαν και οι άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες την τελευταία δεκαετία.

Αναφορικά με την αυριανή εκδίκαση της αγωγής, η κυρία Ευαγγελία Βλάμη, μία εκ των γυναικών που παντρεύτηκαν στην Τήλο, δήλωσε ότι η ίδια και η σύζυγός της δεν περιμένουν κάτι από το αυριανό δικαστήριο, καθώς είναι σίγουρες ότι η απόφαση θα είναι καταδικαστική. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δε μετάνιωσαν με τη σύζυγό της για το γάμο, ωστόσο εξακολουθούν να δέχονται διάκριση στην καθημερινότητά τους, καθώς εκκρεμούν οι δίκες.

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ένας εκ των μαρτύρων των δύο τελετών, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε στημένη την αυριανή δίκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι με τις πράξεις και τις δηλώσεις τους, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχουν ήδη βγάλει ετυμηγορία.

Ο κ. Τάσος Αλιφέρης, δήμαρχος Τήλου, δήλωσε ότι η τέλεση των δύο γάμων ήταν μία διοικητική πράξη, την οποία ήταν υποχρεωμένος να κάνει, καθώς εμπίπτει στη συνθήκη της ευρωπαϊκής ένωσης και την έχει υπογράψει η χώρα μας.

Ορισμένες από αυτές, όπως η Ισπανία του κ. Θαπατέρο, «άρπαξαν τον ταύρο από τα κέρατα» και νομοθέτησαν υπέρ της τέλεσης γάμου μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών. Άλλες κοινωνίες, όπως η γαλλική, νομοθέτησαν, αναγνωρίζοντας ως νόμιμη απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς, τη συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών. Άλλες κοινωνίες, όπως η δική μας, αν και κλήθηκαν να νομοθετήσουν, εν τούτοις υπεχώρησαν την τελευταία στιγμή απέναντι σε κέντρα άσκησης πίεσης, συγκεκριμένα της εκκλησίας και ακόμη πιο συγκεκριμένα των «μουτζαχεντίν» της ελλαδικής εκκλησίας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Νωρίς το πρωί της 2ας Ιουνίου 2008 και κάτω από άκρα μυστικότητα τελέστηκαν στο νησί της Τήλου οι πρώτοι γάμοι gay ζευγαριών στην Ελλάδα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που «δέχτηκαν» ως κάτι φυσικό την ένωση με τα δεσμά του γάμου δύο ανθρώπων του ιδίου φύλου. Από την άλλη, αρκετοί αντέδρασαν, και μάλιστα έντονα, στην ένωση ομοφύλων ζευγαριών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συγκεκριμένοι γάμοι στην Ελλάδα έφεραν στην επικαιρότητα το νομικό κενό που υπάρχει στη νομοθεσία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο δήμαρχος Τήλου διάβασε στα ζευγάρια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του δήμου, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο νόμο και το Σύνταγμα, με την οποία να απαγορεύεται η τέλεση γάμου μεταξύ ομοφύλων.

Ήδη, από το βράδυ της προηγούμενης μέρας είχαν φτάσει στην Τήλο τα δύο ζευγάρια, συνοδευόμενα από μέλη των ομοφυλοφιλικών οργανώσεων.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα πρωτοδικών Ρόδου λίγες ημέρες νωρίτερα, ανέφερε: «H πράξη της τέλεσης γάμων ομόφυλων ζευγαριών θα είναι άκυρη, ανίσχυρη και παράνομη και σε περίπτωση που ο δήμαρχος Τήλου δεχθεί δήλωση περί τελέσεως γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, παρακαλούμε για την ενέργεια των νομίμων, ώστε να ακυρωθούν».

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου λίγες ώρες μετά τις τελετές καταθέτει αγωγές, στις οποίες απαξιώνει πλήρως τους γάμους της Ευαγγελίας με την Όλγα και αυτόν του Θεμιστοκλή με το Δημήτρη και ζητά να κηρυχθούν ανυπόστατοι και ανύπαρκτοι οι γάμοι που έγιναν μεταξύ των δύο ομόφυλων ζευγαριών.
*πηγή: zougla.gr

ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Επίσημη πρώτη» προχθές για το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Θεσσαλονίκης.

Με σύνθημα «Ολη η πόλη μια παρέα» περισσότεροι από 10.000 πολίτες αψήφησαν το κρύο και κατέκλυσαν την πλατεία Αριστοτέλους, περιμένοντας τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Β.Παπαγεωργόπουλο να ανάψει τα φωτάκια του ύψους 22 μέτρων δέντρου, της φάτνης και του καραβιού τα οποία θα στολίζουν τις ημέρες των εορτών την κεντρική πλατεία της πόλης. Την ίδια ώρα μέλη των επιτροπών ενάντια στην ακρίβεια έστησαν απέναντι από το κινηματοθέατρο Ολύμπιον ένα... ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο, με οικολογικές μπάλες από χαρτί, στις οποίες αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ανεργία», «Ακρίβεια», «Κατασχέσεις» και «Νέοι φόροι».16 σχόλια:

VaD είπε...

-Εχω διαβάσει τον Υπνοβάτη,στην πρώτη έκδοσή του στα ελληνικά,η κόρη της άλλης Μαργαρίτας,των Ψάθινων Καπέλων,αποτελεσε μια από τις πιο σύγχρονες πένες της ελληνικής λογοτεχνίας.
-Ας κάνουν ό,τι θέλουν στην προσωπική τους ζωή,ας αναλάβουν και την ευθύνη,αρκεί να μην προκαλούν(Βαλλιανάτος)
-Αυτή η πόλη,η αγαπημένη πόλη,πότε θα γλυτώσει απ'τα δύο φρούτα, το φτερωτό Παπάρα και το Ζορό-Πανίκα;

Καλημέρα , Κώστα.....

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ VaD

- Έφυγε ένα σπουδαίο πλάσμα.

Είχαμε επιλέξει την εξέλιξη στο θέμα της Τήλου να παίξει, την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ρόδου, ως άρθρο...

Ποιός όμως μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά σε τέτοια απώλεια;

Φτωχαίνει πολύ ο κόσμος, Βασίλη και μικραίνει...

Δυστυχώς...

- Συμφωνώ μαζί σου που συμφωνείς με τον Γρ. Βαλιανάτο...

Να σου πω την αλήθεια μου (την μαύρη), αυτό το κυνηγητό των ομόφιλων ζευγαριών δεν το έχω καταλάβει...

Σου είπα, την μαύρη...

- χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα...

Την πολύ καλημέρα μου.

Anastasia είπε...

Άναψε επιτέλους το δέντρο μας αλλά εγώ δεν κατάφερα να πάω,
Ελπίζω η εκδήλωση αυτήν τη φορά να ήταν καλή γιατί τις προηγούμενες ήταν απαράδεκτη.

Λυπάμαι για τον Χαμό της συγγραφεύς σε μικρή ηλικία,
Στα 62 της χρόνια είχε πολλά να δώσει ακόμη.

Όσο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών,
Ας κρίνει η δικαιοσύνη αν είναι πρέπον ή όχι.
Εγώ δεν έχω κατασταλάξει σε άποψη ακόμη .

Καλημέρα Κώστα

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Δεν ξέρω αν ο νόμος επιτρέπει γάμους ομοφυλοφίλων, αλλά αν δεν το επιτρέπει, πρέπει να αλλάξει! Καλημέρα!

ioannis_the_great είπε...

Καλά Χριστούγεννα Κύριοι.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Anastasia

Anastasia μου,

- η Θεσσαλονίκη μου πάει τρελά και παρακουλουθώ όλα τα δρώμενα ης πόλης και χαίρομαι ειλικρινά...

- Δυστυχώς, έφυγε ένα από τα πιο χαρισματικά πλάσματα κι όσο πάει και φτωχαίνει ο κόσμος μας...

Δυστυχώς.

- Εκεί που φτάσανε τα πράγματα, μάλλον, τώρα τον λόγο τον έχει η δικαιοσύνη...

Καλό υπόλοιπο ημέρας.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Μιχάλης Τσαντίλας

Μιχάλη, πολλά πρέπει να αλλάξουν σε πολλά θέματα...

Γι να μην ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι...

Την πολύ μου καλημέρα.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ ioannis the great

@ ioannis, σου εύχομαι τα καλύτερα μέσα από την καρδιά μου.

Καλημέρα.

Leviathan είπε...

a 8a einai ola foteina tora pou 8a pao sti 8essaloniki!!teleia!!!

osos gia ton gamo einai krima kapoia zeugaria na exoun pronomia kai kapoia oxi...

filia!

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Leviathan

- Lev μου, αυτόν τον καιρό η Θεσσαλονίκη είναι μια κούκλα, ξανά.

Αν μου πει φίλος μου να πάω ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΙΑ ΜΕΡΑ θα πάω...

Τόση τρέλα έχω, μιλάμε...

- Δικιώμα στη ζωή έχουν όλοι και δεν καταλανβαίνω αυτό το γεγονός που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, ποιόν εξυπηρετεί.

Σε φιλώ.

Artanis είπε...

Στην αίτηση για χορήγηση βίζας για την Ν.Ζηλανδία, οι Ν.Ζηλανδοί αναγνώριζαν όλους τους τυπους δέσμευσης, είτε επρόκειτο για ετερόφυλα είτε για ομοφυλόφυλα παντρεμένα ζευγάρια, έιτε για ετερόφυλα και ομοφυλόφυλα ανύπαντρα ζευγάρια...Τους αναγνωρίζουν όλους σαν συντρόφους, με τα ίδια δικαιώματα...Εμείς εδώ, άστα...

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Artanis

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να ζεις σε χώρα του παραλόγου...

Η ...λογική σε πάει ...δικαστήριο και σε δικάζει!...

Τί να πω;

Μια καλησπέρα, ίσως;

Σε σένα...

Kaveiros είπε...

Κουλουβάχατα....

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ kaveiros

Mονελεκτικός...

Είναι αυτό που λένε με... δυο λέξεις:

- Βράσε όρυζα.

Την καλημέρα μου.

antidrasi+sex είπε...

Κώστα, θα σχολιάσω μόνο το μεσαίο θέμα. Το πρώτο, δυστυχώς για μένα, δεν την ήξερα, το τελευταίο, τι να σχολιάσεις για τα πανηγυράκια?

Για το μεσαίο, δυστυχώς, τον λόγο έχει η δικαιοσύνη. Ενώ θα έπρεπε να τον έχει η κοινή λογική.
Οι άνθρωποι, δεν ζητάνε να τους αποδεχτεί η θρησκεία, που σαν θρησκεία, ότι γουστάρει κάνει (ακόμα και εκεί διαφωνώ, δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας θεός μπορεί να έχει παιδιά και αποπαίδια, αλλά δε μου πέφτει λόγος) αλλά το αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη.
Δεν είμαι ομοφυλόφιλος -ή τουλάχιστον δεν το έχω ανακαλύψει ακόμα- αλλά είμαι μαζί τους 1000%. Είναι δικαίωμα τους να ορίζουν τη ζωή τους όπως θέλουν και δεν πέφτει λόγος στους υπόλοιπους από εμάς.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ antidrasi+sex

Φίλε μου, θέλω να ξέρεις ότι, παιδεύουμε τα θέματα πριν την ανάρτηση, από σεβασμό στον εαυτό μας και φυσικά στον αναγνώστη που απευθυνόμαστε...

Για να το κάνουμε κεντρικό θέμα, τέτοιο σχόλειο περιμέναμε...

Διότι, μπορεί να υπάρχουν και κραυγαλέες περιπτώσεις gay, που ακόμη και τους gay θα ενοχλούσαν, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με το προφανές...

Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να περάσουν από δικαστήριο, αφού βρήκαν ..."ανοιχτό δρόμο να τον περπατήσουν".

Συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω...

Νάσαι καλά.