Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Η "νέα εποχή" του Ομπάμα...

Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ 44ος ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίσθηκε 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ και πρώτος αφροαμερικανός που αναλαμβάνει το αξίωμα, ενώπιον ενός παραληρούντος πλήθους που συμμετείχε στην ιστορική στιγμή, δηλώνοντας πως η χώρα βρίσκεται στη δίνη μίας κρίσης, η οποία μπορεί να υπερκερασθεί με μία ενιαία ιδέα για τους ακριβείς στόχους.

«Αγαπητοί μου συμπολίτες:

Σήμερα στέκομαι εδώ ταπεινός μπροστά στο καθήκον που ανέλαβα, ευγνώμων για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε, πιστός στις θυσίες που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μπους για τις υπηρεσίες του προς το έθνος μας, καθώς και για τη γενναιοδωρία και τη συνεργασία που επέδειξε κατά τη μεταβατική περίοδο της παράδοσης», τόνισε ο Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του .

Ο Ομπάμα τόνισε επίσης πως « το ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας κρίσης είναι κατανοητό. Το έθνος μας βρίσκεται σε πόλεμο ενάντια σ’ ένα εκτεταμένο δίκτυο βίας και μίσους. Η οικονομία μας έχει εξασθενήσει σημαντικά, μία συνέπεια της απληστίας και της ανευθυνότητας από την πλευρά κάποιων ολίγων, αλλά κι από τη συνολική αποτυχία μας να πάρουμε σκληρές αποφάσεις και να προετοιμάσουμε το έθνος για τους μέλλοντες καιρούς. Σπίτια χαθήκανε, δουλειές σταμάτησαν, επιχειρήσεις κατέρρευσαν. Το σύστημα υγείας μας έχει γίνει δαπανηρό, τα σχολεία μας αποτυγχάνουν μαζικά, κάθε μέρα μας παρέχει μία πλήρη απόδειξη για τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια ενδυναμώνει τους εχθρούς μας κι απειλεί τον πλανήτη μας», τόνισε στην εισαγωγή του λόγου του ο Ομπάμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε για "τολμηρή και ταχεία δράση", ώστε να αποδυναμωθεί η παρούσα οικονομική κρίση, διεθνώς, απότοκη "των δύο πολέμων, στους οποίους οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν", αλλά και της "εξασθενημένης αμερικανικής οικονομίας".

"Είναι πραγματικές οι απειλές στην οικονομία μας, που αντιμετωπίζουμε, είναι δε σοβαρές αλλά και πολλές", υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα, ο 44ος Αμερικανός πρόεδρος. "Τοιουτοτρόπως, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε (αυτές τις απειλές) μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα". "Αμερική, πάντως, γνώριζε τούτο: θα αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές", υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα.

Απέδωσε την οικονομική κρίση που ταλανίζει (και) την αμερικανική οικονομία, "τόσο στην ανευθυνότητα, όσο όμως και στην απληστία ορισμένων". "Η παρούσα κατάσταση της οικονομίας μας αποτελεί εν ταυτώ την πρόκληση για να αναλάβουμε ταχεία, τολμηρή δράση", υπογράμμισε επίσης.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα "συνέδεσε" άμεσα την ερχόμενη πορεία της οικονομίας της πατρίδας του με τον διεθνή αντιτρομοκρατικό αγώνα, που αυτή διεξάγει, καλώντας ευθέως τους Μουσουλμάνους σε ένα νέο τρόπο συμβίωσης με τις ΗΠΑ "που να κτίζει, κι όχι να καταστρέφει", προειδοποιώντας τους ότι η βούληση της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης "είναι ισχυρή, όσο ποτέ" και διασφαλίζοντας, έτσι, ότι "οι ΗΠΑ θα επιζήσουν (..) όχι οι τρομοκράτες".

Ο νέος πρόεδρος υποσχέθηκε μία καινούργια αρχή στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Μουσουλμανικό κόσμο.

"Σχετικά με τον Μουσουλμανικό κόσμο, θα αναζητήσουμε ένα νέο τρόπο για να προχωρήσουμε μπροστά, ο οποίος θα βασίζεται στο αμοιβαίο συμφέρον και στον αμοιβαίο σεβασμό" δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έζησε αρκετά από τα χρόνια της παιδικής του ηλικίας στην Ινδία.

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να αποχωρούν από το Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο".

"θα αρχίσουμε να αφήνουμε το Ιράκ στον λαό του με υπεύθυνο τρόπο και να σφυρηλατήσουμε μια ειρήνη που θα κερδηθεί σκληρά στο Αφγανιστάν", τόνισε ο κ. Ομπάμα.

ΕΕ: Εμβάθυνση των σχέσεων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και τους ευρωπαίους ηγέτες να εμβαθύνουν έτι περαιτέρω τις σχέσεις τους την εποχή "των μεγάλων προκλήσεων".

"Τη στιγμή που ο πρόεδρος Ομπάμα αναλαμβάνει την ιστορική προεδρία του καλώ την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να βεβαιώσουν την αλληλεξάρτησή τους και την ανάγκη τους για ευθύτητα, ενώ θα εργάζονται στενά μαζί για να μοιράζονται πολλαπλά θέματα και τις παγκόσμιες προκλήσεις, από την οικονομική και δημοσιονομική κρίση μέχρι την ειρήνη και τη σταθερότητα -περιλαμβανόμενης της Μέσης Ανατολής- και φυσικά του μεγάλου προβλήματος της γενιάς μας που είναι : να σταματήσουμε και να ανατρέψουμε τις κλιματικές αλλαγές", αναφέρει ο κ. Μπαρόζο σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ορκωμοσία του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ.

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο τους επί προεδρίας Μπους, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση πολλών ευρωπαίων ηγετών τόσο με τον πόλεμο που έκανε κατά του Ιράκ όσο και με την άρνησή του να συνεργαστεί στον αγώνα κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ότι προσβλέπει στη συνεργασία με τον κ. Ομπάμα "για την προώθηση μιας πολιτικής παγκόσμιας δέσμευσης που θα υποστηρίζει τους διεθνείς κανόνες ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις μεγάλες παγκόσμιες ευθύνες, από την κλιματική αλλαγή, μέχρι την ανάπτυξη της βοήθειας στους αδυνάτους,του εμπορίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".


"Σήμερα -ολοκλήρωσε ο κ. Μπαρόζο- τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα προς τον πρόεδρο Ομπάμα. Αλλά αύριο, αρχής γενομένης από τώρα, είναι ο κόσμος που θα πρέπει να γίνει το αποκλειστικό αντικείμενο της προσοχής του προέδρου Ομπάμα αλλά και της δικής μας προσοχής".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Χανς-Γκέρτ Πέτερινγκ ανέφερε:

"Με τον ερχομό της νέας αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Μπαράκ Ομπάμα μπορούμε να ξεκινήσουμε νέες υπερατλαντικές σχέσεις και να τις θέσουμε σε μια καινούργια και δυναμική σφαίρα. Έχουμε τώρα μια μοναδική ευκαιρία να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο και να δεσμευτούμε σε νέες ιδέες. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που να βασίζεται στην ισότητα", επισήμανε ο κ. Πέτερινγκ.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απευθύνθηκε σήμερα στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στέλνοντάς του "ευχές για πλήρη επιτυχία" και δήλωσε "αποφασισμένος να εργαστεί μαζί του χέρι με χέρι για να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες προκλήσεις" του κόσμου.

"Τη στιγμή που αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας, σας εύχομαι εγώ προσωπικά και εξ ονόματος του γαλλικού λαού πλήρη επιτυχία στην αποστολή σας ως επικεφαλής του αμερικανικού κράτους", αναφέρει ο κ. Σαρκοζί σε μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε τη στιγμή της ορκωμοσίας του κ. Ομπάμα στην Ουάσινγκτον.

"Με την εκλογή σας ο αμερικανικός λαός εξέφρασε με ένταση την επιλογή του για πρόοδο και μέλλον καθώς και τη θέλησή του για μια Αμερική ανοικτή, νέα, ισχυρή και αλληλέγγυα που εσείς εκπροσωπείτε", προσθέτει ο κ. Σαρκοζί.

"Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να εργαστεί χέρι με χέρι με την Αμερική, φίλη και σύμμαχο, ώστε μαζί να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις τεράστιες προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει ο κόσμος" επισημαίνει ο γάλλος πρόεδρος.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν χαιρέτισε την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ως "'ένα νέο κεφάλαιο στην αμερικανική ιστορία και στην ιστορία του κόσμου".

Ο κ. Μπράουν τόνισε ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι "ένας άνδρας με μεγάλο όραμα και μεγάλο ηθικό περιεχόμενο" έτοιμος να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα.

"Όλος ο κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια σήμερα στην ορκωμοσία του νέου προέδρου που γράφει μια νέα σελίδα στην αμερικανική ιστορία όπως και στην ιστορία του κόσμου", τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας από την Ντάουνινγκ Στριτ.

"Δεν είναι μόνο ο πρώτος μαύρος πρόεδρος αλλά είναι και αυτός που εξ αρχής έδειξε αποφασιστικότητα για την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου", κατέληξε ο κ. Μπράουν.
*φωτογραφίες: Reuters

12 σχόλια:

Σταλαγματιά είπε...

Ναι συμφωνώ,
Έδειξε θέληση να προσφέρει.
Γενικά η στάση του ήταν αισιόδοξη.
Στην πρώτη ομιλία του έθιξε τα πιο κύρια και φλέγοντα θέματα.
Αλλά εγώ πάλι επιφυλάσσομαι .

Καλημέρα Κώστα

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Anastasia

Έχεις πολύ δίκιο καπέλα μου, διότι όλοι με ..."όνειρα" για κάτι καλό ξεκίνησαν και τα συμφέροντα το θέμα το κατέλειξαν αλλού.

'Οπου και να γυρίσεις το βλέμα σου τον πόνο θα αντικρίσεις...

Λένε πως η ορκωμοσία κόστισε 170εκ. δολ.

Μπορείς να φανταστείς με αυτό το ποσό πόσες ζωές θα είχαν καλύτερη τύχη;

Τί αν πω;

Φιλιά.

Jparalias ή απλά...Γιάννης είπε...

Φαινομενικά υπάρχει μία διάθεση αλλαγής του κλίματος και "ανοίγματος" των ΗΠΑ , που μόνο όμως το πλήρωμα του χρόνου θα επιβεβαιώσει ή όχι. Ας κρατάμε, λοιπόν, "μικρό καλάθι" ελπίζοντας πως ίσως κάτι αλλάξει! Ακόμη κι αν συμβεί αυτό, θα απαιτηθεί αρκετός καιρός και θα γίνει μέσα από μια σειρά προσεκτικών και μικρών βημάτων και ουχί αλμάτων!! Το κόστος της ορκωμοσίας όντως ξενίζει και προβληματίζει για τη σύμπνοια λόγων και έργων...

Kaveiros είπε...

Λυπάμαι , αλλά δε περιμένω τίποτα..

Leviathan είπε...

makari na exei tosi orexi osi deixnei....8a deixei sti poreia....kalispera!!filia! :)

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Jparalias ή απλά ...Γιάννης

Γιάννη, η αλήθεια είναι πως, κυρίως, ο προηγούμενος έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά.

Και βέβαια χρειάζεται χρόνο ο 44ος.

Και σίγουρα πρέπει όλοι να κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί "όπου ακούς πολλα κεράσια...".

Καλό βράδι.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Kaveiros

Kaveire, έχεις δίκιο να είσαι τόσο απόλυτος.

Θα τον αφήσουν οι άλλοι να κάνει πραγματικότητα αυτό που λέει..."νέα εποχή";

Να δούμε...

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Leviathan

Lev μου, μακάρι η όρεξη να του μείνει και κατά τη διάρκεια της θητεία του...

Μην είναι μία από τα ίδια και αυτός.

Που, βέβαια, ούτε θέλω να το σκέπτομαι.

Φιλιά.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

AΣ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΟΠΩΣ ΦΑΝΗΚΕ.Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ.

ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟΣΠΙΤΟ ΜΟΥ.ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙΣ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΘΕΩΡΩ ΚΑΛΟ ΦΙΛΟ.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ JK O SKROYTZAKOS

Το κάθε τι στη ζωή ζωή θέλει το χρόνο του...

Υπάρχουν όμως άσχημες καταστάσεις που χρειάζονται άμεσες λύσεις.

Ζούμε δύσκολους καιρούς και "ο... παράδεισος ΔΕΝ περιμένει"...

- Σε ευχαριστώ πολύ για την αξιολόγηση το blog μου και για τη φιλία σου.

Σε φιλώ.

Σπύρος είπε...

Δεν ξέρω ήταν η καλύτερη ομιλία πολιτικού που έχω ακούσει απο την ημέρα που αντίκρισα τον κόσμο. Εύχομαι ότι καλύτερο :)!!! ας ελπίσουμε να τον αφήσουν

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ LOCKHEART

Μακάρι, Σπύρο μου και να τον αφήσουν, αλλά και να κάνει ουσιαστικά έργα και για την Αμερική, αλλά και σε όλο τον κόσμο που δυστυχεί...