Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Πρόσωπα


Πέμη Ζούνη
"Κάνω αυτό που μου αρέσει"
Η ηθοποιός μιλάει για τη μουσική παράσταση «Cargo» και τη συνεργασία της με την Ελένη Πέτα, στον δημοσιογράφο Γιώργο Σκίντσα...
Δύο γυναίκες περιπλανώνται στα σοκάκια του Μπουένος Αϊρες, σταματούν σε μεγάλα ποτάμια και λιμάνια, στον Ρίο ντε λα Πλάτα, στον Γουαλδακιβίρ, στη Λισαβόνα, στη Νάπολι και όπου αλλού τις βγάλουν τα βήματά τους, αναζητώντας τα πάθη και τους καημούς του έρωτα. Συνομιλούν, τραγουδούν, χορεύουν, ταξιδεύουν μεταφέροντας το μουσικό φορτίο τους. ΗΠέμη Ζούνη(υπογράφει και τη σκηνοθεσία) και η Ελένη Πέτα παρουσιάζουν εφέτος το καλοκαίρι τη μουσική παράσταση «Cargo» με τη συνοδεία πέντε σολίστ και ενός χορευτή.«Και στις δυο μας αρέσουν τα ταξίδια.Τα βάλαμε κάτω,είδαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε και προχωρήσαμε.Κάνουμε απλώς αυτό που μας αρέσει.Αλλωστε τα “πρέπει” δεν με αντιπροσώπευσαν ποτέ.Αυτό είναι και το προσωπικό μου στίγμα» σημειώνει η Πέμη Ζούνη.

Η αφορμή για το «Gargo» δόθηκε σε μια εκδήλωση-αφιέρωμα στο τάνγκο της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων."Γνώριζα την Ελένη και εκτιμούσα αυτά που είχε κάνει. Κάποιος όμως μας έβαλε την ιδέα να συνεργαστούμε.
Και να πω την αλήθεια, μου άρεσε η ιδέα. Και το λέω επειδή δεν “ψαχνόμουν” να κάνω κάποια συναυλία. Είναι επιλογή μου να μη δουλεύω τα καλοκαίρια.Τα βάλαμε κάτω,είδαμε ότι μπορούμε να πορευτούμε μαζί και μέσα από το τραγούδι, τον θεατρικό διάλογο και τον χορό αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι που τουλάχιστον εμάς μας αφορά».

Αυτό που επισημαίνει η Πέμη Ζούνη είναι ότι στόχος της με τη συμμετοχή της στο «Cargo» δεν είναι να... μεταμορφωθεί σε τραγουδίστρια. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με το τραγούδι. Εχει παρουσιάσει συλλογές με νανουρίσματα, έχει εμφανισθεί στο πλευρό τουΜίλτου Πασχαλίδη σε μια σειρά μουσικών παραστάσεων, έχει συνεργασθεί με τον Μάριο Φραγκούλη επί σκηνής και έχει επίσης συμμετάσχει στο τηλεοπτικό σάουντρακ της «Πρόβας νυφικού» τουΒασίλη Δημητρίου.
«Με ενδιαφέρει να προσεγγίσω την παράσταση από την πλευρά του περφόρμερ, όπως προκύπτει από την εν λόγω συγκυρία. Και είναι αυτό που πρέπει να κάνω». Δηλαδή; «Στο εξωτερικό είναι αυτονόητο για έναν ηθοποιό και να χορεύει και να τραγουδάει. Ως περφόρμερ και όχι φυσικά ανταγωνιστικά απέναντι σε έναν τραγουδιστή ή έναν χορευτή.Δεν είναι κακό για έναν ηθοποιό να αναμετρηθεί με το τραγούδι ή τον χορό.Το θέμα είναι το τι,πού,πότε και γιατί,οι κατάλληλες συνθήκες».
Φαίνεται ότι στο «Cargo» βρέθηκαν αυτές οι κατάλληλες συνθήκες επειδή η Πέμη Ζούνη και η Ελένη Πέτα ετοιμάζονται να το επαναλάβουν και την προσεχή χειμερινή σεζόν.«Μάλλον αρέσει σε όσους το έχουν παρακολουθήσει και έρχονται πολλές προτάσεις για τον χειμώνα.Για μόνιμες παραστάσεις, για Δευτερότριτα, σε mainstream ή σε underground χώρους.Αν και είμαι φειδωλή συνήθως για όλα αυτά,εν τούτοις πιστεύω ότι κάτι θα κάνουμε».

Οπως κάτι θα κάνει και το προσεχές φθινόπωρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα παρουσιάσει μια παράσταση.«Αυτό που μπορώ να πω μόνο είναι ότι το έργο θα παρουσιαστεί σε δυο-τρεις πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών και θα είναι μια παράσταση που δεν θα απευθύνεται κατ΄ ανάγκην στην ομογένεια».
Στην Πέμη Ζούνη αρέσουν τα ταξίδια. Και αυτά επάνω στη σκηνή και αυτά που πραγματοποιούνται με μια βαλίτσα στο χέρι.«Είμαι από τους ανθρώπους που αγαπούν υπερβολικά τα ταξίδια. Ετσι λοιπόν βρέθηκα να κάνω ταξίδια μέσα από την τέχνη.Με αυτήν βρήκα τρόπο να ταξιδεύω.Είτε βρίσκομαι σε μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων είτε διδάσκω. Και αυτό επειδή με ενδιαφέρει τρομερά η επικοινωνία των ανθρώπων.Είτε η επιτυχία της είτε η αποτυχία της. Θέλω να λέω δυο πράγματα αληθινά και να τα εννοώ».
Ισως για αυτό υπάρχει και ένα κοινό που την ακολουθεί τόσα χρόνια σε αυτά που κάνει.«Ξέρει πού και πώς θα με βρει» σημειώνει η ίδια και συνεχίζει: «Είτε κάνω θέατρο είτε δίνω συναυλίες.Οι ζωντανές παραστάσεις άλλωστε απαιτούν συνένοχες σκέψεις,όπως τις ονομάζω εγώ,μεταξύ του κοινού και των καλλιτεχνών.Γι΄ αυτό και το θέατρο είναι η πλέον έντιμη συνομιλία μεταξύ των θεατών και του καλλιτέχνη».

26 Αυγούστου- Κηποθέατρο Νίκαιας,1 Σεπτεμβρίου- Αρχαίο Ωδείο Πάτρας,11 Σεπτεμβρίου- Θέατρο Παπάγου,14 Σεπτεμβρίου- Κηφισιά.
πηγή: "τα Νεα"

4 σχόλια:

Leviathan είπε...

latremenes kai oi 2!!!!! kalispera kai kali evdomada!!! filia!! :)

Artanis είπε...

καλημέρα Κώστα μου, ωραία παρουσίαση...
Φιλιά πολλά από ΝΖ, καλά να περνάς...

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Leviathan

Lev μου συμφωνώ μαζί σου.
Γι αυτό και η ανάρτηση.

Σε φιλώ.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Artanis

Φιλιά Πολλά και από την μακρινή Ελλάδα, έτσι όπως εσύ μας βλέπεις από την ΝΖ.

χαχαχα

Να είσαι καλά κοπέλα μου.

Σε ευχαριστώ πολύ.