Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Υπόθεση Siemens

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ

Υπόθεση ωρών, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, είναι πλέον η επιστροφή του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα και η αρχή ενός νέου επεισοδίου στο σκάνδαλο της Siemens με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις.

Μέχρι αργά το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη αγώνας δρόμου και συνεννοήσεις μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών καθώς και μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αρχών προκειμένου να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της έκδοσης του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens.

Για τον λόγο αυτό αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι για το Μόναχο ο 4ος ειδικός ανακριτής, Ν. Ζαγοριανός, συνοδευόμενος από κλιμάκιο τεσσάρων αστυνομικών, επικεφαλής των οποίων είναι ειδικός σε τέτοιες αποστολές και γνώστης της γερμανικής γλώσσας.

Μαζί τους θα είναι και ένας γιατρός για παν ενδεχόμενο καθώς ο Μ. Χριστοφοράκος έχει επικαλεστεί λόγους υγείας και συγκεκριμένα προβλήματα με την καρδιά του. Το ενδιαφέρον είναι ότι το ελληνικό κλιμάκιο έχει αυθημερόν εισιτήρια επιστροφής από τη Γερμανία, γεγονός που δεν αποκλείεται να επιστρέψουν με τον Μ. Χριστοφοράκο σιδηροδέσμιο.

Αναβολή
Ωστόσο, δεν αποκλείεται η έκδοση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens να αναβληθεί, αν και όλα συγκλίνουν στην άποψη ότι θα επιστρέψει πολύ σύντομα για να απολογηθεί στην ελληνική δικαιοσύνη. Ο χρόνος επιστροφής του θα κριθεί ανάλογα με το πώς θα κινηθεί το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο στο οποίο έχουν προσφύγει οι δικηγόροι του κ. Χριστοφοράκου.

Παίζοντας το τελευταίο τους χαρτί, κατάθεσαν την Παρασκευή προσφυγή κατά της απόφασης του γερμανικού Εφετείου που είχε δώσει το πράσινο φως για την έκδοση. Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι πρέπει να διακοπεί η εκτέλεση της απόφασης διότι είναι Γερμανός υπήκοος και πρέπει να κριθεί με τη δέουσα προσοχή, ενώ τονίζουν ότι στην Ελλάδα δεν θα έχει δίκαιη δίκη.

Η έκδοσή του κρίνεται λοιπόν από το αν το Συνταγματικό Δικαστήριο με τη διαδικασία της επείγουσας ακρόασης ζητήσει την αναστολή της εφετειακής απόφασης.

Μάλλον, όμως, ο περιορισμένος χρόνος που υπάρχει αυξάνει τις πιθανότητες για παράδοση του Χριστοφοράκου στις ελληνικές αρχές και ο «μίστερ Ζίμενς» θα πατήσει απόψε τα ελληνικά εδάφη. Αν υπάρξει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τότε η έκδοση μπορεί να καθυστερήσει έως και 2 μήνες.

Ενα δεύτερο απρόοπτο είναι να επικαλεστεί ο κ. Χριστοφοράκος λόγους υγείας που θα τον εμποδίζουν να ταξιδέψει. Κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για προσωρινή έκδοση του προφυλακισμένου, ώστε αυτός να απολογηθεί και η Ελλάδα να δεσμευτεί ότι θα τον επιστρέψει στις γερμανικές αρχές.

Οι τελευταίες φέρονται, μάλιστα, να έχουν δώσει χρονοδιάγραμμα 6 μηνών για την ολοκλήρωση της έρευνας στην Ελλάδα κι αν προκύψουν νέα στοιχεία να ενημερωθεί η γερμανική εισαγγελία από τους Ελληνες ανακριτές. Αυτό σημαίνει ότι η έρευνα πρέπει να τρέξει με ταχύτατους ρυθμούς και να ολοκληρώσει μια δικογραφία 18 μηνών σε μόλις 6 μήνες.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, όμως, ενδέχεται για να ξεπεραστούν τα στενά χρονικά όρια, να τον παραπέμψουν απευθείας στο ακροατήριο με απευθείας κλήση, χωρίς να εκδοθεί πριν βούλευμα από δικαστικό συμβούλιο. Ετσι θα θέσουν σε εφαρμογή τον νόμο περί ταχύτατης καταπολέμησης της διαφθοράς στο δημόσιο που επιτρέπει απευθείας παραπομπή σε δίκη.

Η διαδικασία
Εφόσον ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου έλθει στην Ελλάδα απόψε το βράδυ, θα οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ και την Τρίτη το πρωί θα μεταβεί στον εισαγγελέα Εφετών εκδόσεων, όπου θα του αποδοθούν οι κατηγορίες της δωροδοκίας και ξέπλυμα χρήματος για την υπόθεση της ψηφιοποίησης του ΟΤΕ με περιορισμένο κατηγορητήριο για την περίοδο από 19 Απριλίου μέχρι Σεπτέμβριο του 2003.

Βέβαια, δεν θα κατηγορηθεί για την υπόθεση της δωροδοκίας προσώπων ή της παράνομης χρηματοδότησης κομμάτων την περίοδο 2004-2007 καθώς του έχει ήδη επιβληθεί ποινή στη Γερμανία και δεν μπορεί να ξαναδικαστεί.

Στη συνέχεια ο κ. Χριστοφοράκος θα μεταβεί στον ανακριτή για να απολογηθεί, αλλά και να καταθέσει -εάν το θέλει- όλα όσα γνωρίζει για το πού και σε ποιους πήγαν οι μίζες της Siemens.

Ο κ. Χριστοφοράκος ενδεχομένως να θελήσει να κερδίσει χρόνο ζητώντας το σύνολο της δικογραφίας και ό,τι νέο έχει προκύψει από την ημέρα που έφυγε από την Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή η απολογία του θα γίνει σε λίγες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή του κ. Χριστοφοράκου σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις σε δικαστικό και πολιτικό πεδίο. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens φαίνεται να ξέρει πολλά για πρόσωπα και κόμματα που πήραν μίζες και πιθανότατα θα θελήσει να διαπραγματευτεί σκληρά και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό εκβιάζοντας εμμέσως για αποκαλύψεις. Μένει, πάντως, να δώσει και στοιχεία για τις κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων και κομμάτων.

Απολογία
Ο Χριστοφοράκος θα απολογηθεί για χρονικό διάστημα 6 μηνών, σχετικά με εκροές χρημάτων προς τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Ανεκτέλεστο
Παραμένει ανεκτέλεστο το δεύτερο ευρωπαϊκό ένταλμα των ελληνικών αρχών σε βάρος του Χριστοφοράκου για το C4i.

Η ποινή
Οποιαδήποτε ποινή και αν επιβληθεί από την ελληνική δικαιοσύνη στον Μ. Χριστοφοράκο σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να την εκτίσει στη Γερμανία.

ΕΜΠΛΟΚΗ

Δευτέρα, 17/08/2009

ώρα: 2:12 μμ

Εμπλοκή παρουσιάστηκε στο θέμα της έκδοσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Ενώ η ελληνική αποστολή με τέσσερις αστυνομικούς και γιατρό ήταν έτοιμη να μεταβεί στο Μόναχο, για να παραλάβει τον φυγόδικο πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens και να τον μεταφέρει στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε ξαφνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ενημέρωση -προφανώς από την πλευρά της γερμανικής δικαιοσύνης προς τις Ελληνικές Αρχές- να μην μεταβούν οι Έλληνες αστυνομικοί στη Γερμανία.

Η εμπλοκή που παρουσιάστηκε αφορά την αίτηση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, να υπάρξει νέα μικρή χρονική παράταση για την απόφαση σχετικά με την έφεση που έχουν ασκήσει οι συνήγοροι του Χριστοφοράκου για την έκδοσή του.

Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναστέλλει προς το παρόν την παράδοση του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου στις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Αρχικά (από το πρωί) ήταν σχεδόν βέβαιο ότι το αργότερο έως σήμερα το βράδυ ο Μιχάλης Χριστοφοράκος θα βρισκόταν στην Ελλάδα.

Μάλιστα, είχε γίνει γνωστό ότι θα διανυκτέρευε σε ειδικό χώρο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και το επόμενο πρωί θα οδηγείτο στον γραφείο του 4ου ειδικού ανακριτή, Νίκου Ζαγοριανού, ερχόμενος για πρώτη φορά σε επαφή με την Ελληνική Δικαιοσύνη μετά την ξαφνική φυγή του στη Γερμανία, πριν από περίπου τρεις μήνες.

Η μόνη επιφύλαξη που υπήρχε, την οποία και είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Zougla.gr, ήταν εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης -αυτό και μόνο αυτό- θα προχωρούσε στην εμπλοκή της έκδοσης του φυγόδικου.

1 σχόλιο:

Artanis είπε...

Γελοίο εντελώς το ζήτνμα...Έλεγα κιεγώ θα δω μέσω νετ, τον σιδεροδέσμιο Χριστοφοράκο σε υπερπαραγωγή τύπου Σεσίλ Ντε Μιλ, αλλά πούουουου...
Τίποτα, απογοητεύτηκα...
Βέβαια κάποιοι θα ηρέμησαν, πρόσκαιρα ελπίζω...