Είναι, ίσως, από τις δυσκολότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων 20 χρόνων... Σκάνδαλα, βατοπέδι, οικονομία... βαρύνουν την ατμόσφαιρα. Με έναν πολίτη που προσπαθεί να καταλάβει ποιός τελικά θα του λύσει το πρόβλημά του και μια Ελλάδα να "ψάχνει" τον επόμνο ηγέτη της... Εμείς σας παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία από την συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ του πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, με την βοήθεια από την εφημερίδα "τα Νέα" και ελπίζουμε να βγούμε περισσότεροι ...διαφωτισμένοι και... ενήμεροι!...
Κ. Καραμανλής
Δεν παραιτούμε...
Μηνύματα με αποδέκτες στο εσωτερικό της ΝΔ έστειλε ο πρωθυπουργός από τη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ. Ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ σε περίπτωση ήττας, ενώ προειδοποίησε ότι «έρχεται η ώρα της κρίσης» για όσους προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους. Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην άποψη ότι η οικονομία χρειάζεται επειγόντως μέτρα - σοκ, αν και αρνήθηκε να προσδιορίσει το όφελος από το πακέτο μέτρων που πρότεινε στην ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις.
Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι οι υπουργοί εξέφραζαν δημοσίως τις απόψεις τους για τις πρόωρες εκλογές, πριν εκείνος λάβει τις οριστικές αποφάσεις του, ενώ, ερωτηθείς για την απόσυρση του Μιχάλη Λιάπη, απάντησε λακωνικά: «Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές».
Σε πολλά σημεία της συνέντευξής του, ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε απολογητικός, παραδεχόμενος καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο, ενώ δύο φορές ομολόγησε ότι έκανε λάθος πέρσι, όταν κάλυψε τους υπουργούς που είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Επανέλαβε δε τις αιτιάσεις του κατά του ΠΑΣΟΚ για «λαϊκισμό», απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας και δήλωσε διατεθειμένος να προσέλθει σε ντιμπέιτ - μονομαχία με τον Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα επιτέθηκε σε υψηλούς τόνους και στον ΛΑΟΣ, χαρακτηρίζοντάς τον «κόμμα ακραίας ανευθυνολογίας».
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού έχουν ως εξής:
Για την απόφαση των πρόωρων εκλογών:
Από την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση εξήγγειλε ότι θα εκβιάσει εκλογές, η βασική προϋπόθεση του ήρεμου πολιτικού κλίματος ώστε να γίνουν αλλαγές εξέλιπε. Η απόφαση να πάμε σε εκλογές ήταν δύσκολη, αλλά ελήφθη με ένα και μόνο κριτήριο: το εθνικό συμφέρον.
Εμείς κάναμε μια πολιτική στη σωστή κατεύθυνση, η οποία απέδωσε αποτελέσματα. Όλα τα μεγέθη βελτιώνονταν. Παραδέχομαι ότι θα έπρεπε να κάνουμε βήματα πιο τολμηρά, πιο γρήγορα. Η μεγάλη κρίση έκανε την ειδοποιό διαφορά. Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε θα απέδιδαν. Εκείνο που κάνει τα πράγματα πιο επείγοντα είναι η μεγάλη κρίση. Δεν επιδέχεται αναβολή στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.
Μια νέα κυβέρνηση θα περιλαμβάνει πολλά νέα πρόσωπα και δομικές αλλαγές.
Για τον αν θα παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ σε περίπτωση ήττας:
Είμαι παλιός μαχητής εκλογικών αγώνων και ξέρω ότι τίποτε δεν είναι προεξοφλημένο. Θα τα δώσω όλα, γιατί το πιστεύω βαθιά. Όχι δεν παραιτούμαι. Όσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο, θα είμαι στην πρώτη γραμμή.
Για το Βατοπέδι:
Υποτίμησα την υποθεση του Βατοπεδίου. Έκανα λάθος. Όλοι κρινόμαστε από τη συνολική μας συμπεριφορά. Και η ώρα της κρίσης φτάνει με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή τον ΛΑΟΣ:
Δεν πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις και τα πολιτικά δεδομένα δεν ευνοούν κυβερνητικές συνεργασίες. Για τον ΛΑΟΣ έχω πει ότι είναι ένα κόμμα ακραίας ανευθυνολογίας και λαϊκισμού. Με τα άκρα δεν συνεργάζομαι. Δεν σκέπτομαι συνεργασία με τον ΛΑΟΣ.
Για την προεδρική εκλογή:
Εγώ ποτέ δεν θα προκαλούσα εκλογές για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και μάλιστα όταν υπάρχει απόλυτη σύμπτωση στο πρόσωπο. Είναι απαράδεκτη η στάση του ΠΑΣΟΚ.
Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για την προεδρική εκλογή. Τον Παπούλια θα τον ψηφίσουμε, αλλά αν δεν είναι αυτός υποψήφιος, θα κρίνουμε ανάλογα με το πρόσωπο.
Για το αν βλέπει την εκλογική αναμέτρηση ως προσωπική μονομαχία:
Στις βασικές γραμμές η πολιτική που ακολουθήσαμε ήταν σωστή. Στα εθνικά θέματα χειρίστηκα τις κρίσεις επιτυχώς. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα, έχουμε πολλά και καλά στελέχη. Πέρα από την επιλογή προγράμματος έχει σημασία και το πρόσωπο. Πέρα από την τηλεοπτική συζήτηση όλων των πολιτικών αρχηγών, θα γίνει και συζήτηση μεταξύ των δύο αρχηγών των μεγάλων κομμάτων.
Λόγω ιδιότητας, και όχι επειδή είμαι ευφυέστερος από κανέναν, έχω πιο σφαιρική εικόνα. Και νομίζω ότι αν συζητούσε κανείς για είκοσι λεπτά μαζί μου, θα πειθόταν για την ορθότητα της απόφασης για πρόωρες εκλογές.
Εμείς ξέρουμε την κρίση, την έχουμε παλέψει επιτυχώς, ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισή της και έχουμε την πολιτική βούληση να πάρουμε και σκληρά μέτρα.
Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η αντικειμενική συνθήκη για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω ιδεοληψίες, δεν απορρίπτω θεωρητικά το ενδεχόμενο. Απλώς δεν υπάρχει σήμερα η αντικειμενική δυνατότητα για συνεργασία. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένως απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Για τον Μιχάλη Λιάπη:
Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές
Για το αν τα ΜΜΕ είναι εχθρικά απέναντί του:
Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Δεν έχω εκφράσει ποτέ παράπονο για τα ΜΜΕ. Αλλά ναι συχνά αντιμετωπίζω υπερβολικά σκληρή κριτική. Έτσι έδωσα τις προηγούμενες μάχες και τις κέρδισα.
Για τα σκάνδαλα:
Την αυτοκριτική μου την έχω κάνει. Είναι δεδομένο ότι η διαφθορά είναι φαινόμενο ενδημικό της κοινωνίας. Εγώ δεν έκρυψα ποτέ τίποτε. Όλες οι υποθέσεις είναι στη δικαιοσύνη. Η ΝΔ δεν έχει σχέση με την υπόθεση της Siemens.
Για τις επιλογές προσώπων:
Σκέπτομαι να δοκιμάσω και πρόσωπα εκτός του στενού χώρου της πολιτικής. Πρόσωπα από το χώρο των πιο εξειδικευμένων ανθρώπων -δεν θέλω να πω τεχνοκρατών- μπορούν να συμπεριληφθούν στα κυβερνητικά σχήματα.
Για τους θεσμούς:
Η στάση του ΠΑΣΟΚ ήταν ανεύθυνη στη διαδικασία αναθεωρήσης του συντάγματος. Ήταν στάση αντιθεσμική, ακόμη και σε θέματα που συμφωνούσαμε, όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Είμαι διατεθειμένος να μπω στη συζήτηση για τους θεσμούς: Πρώτον, στο εκλογικό σύστημα. Δεύτερον, στη δυνατότητα της εκτελετικής εξουσίας να εφαρμόζει τις αποφάσεις που λαμβάνει. Τρίτον, στην επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συνταγματικό δικαστήριο στη χώρα. Τέταρτον, να δούμε το ευρύτερο ζήτημα ρόλου και αρμοδιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι αυτό το διακύβευμα των εκλογών, αλλά εγώ θα ήθελα να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια στο δημόσιο διάλογο.
Για το αν πιστεύει ότι θα κερδίσει στις εκλογές:
Θα έσπρωχνα τις μεταρρυθμίσεις με πιο έντονο τρόπο. Πίστευα για παράδειγμα ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στην παιδεία χωρίς διάλογο. Τον ξεκινήσαμε τότε με τη Μαριέττα Γιαννάκου τον διάλογο, και μέσα σε τρεις μήνες αποχώρησαν όλοι. Και εξελίχθηκε ο διάλογος σε διάλογο κωφών, σε παράλληλους μονολόγους.
Για ντιμπέιτ με τον Γιώργο Παπανδρέου:
Πρέπει οι πολίτες να δουν τις απόψεις καθενός από τους αρχηγούς σε μια διαπροσωπική συνέντευξη.
Για τα σκληρά μέτρα:
Οι αναγκαίες πολιτικές είναι δύσκολες πολιτικές. Όποιος δεν το βλέπει, αρνείται την πραγματικότητα. Εμείς ξέρουμε την πραγματικότητα και έχουμε την πολιτική βούληση.
Μια κυβέρνηση που πρόσφατα επέβαλε έκτακτη εισφορά, επιχειρεί και το πετυχαίνει να υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν είναι οι εισοδηματικά ασθενέστεροι που φοροδιαφεύγουν. Πιστεύω ότι η χώρα μας βιώνει ηπιότερα την κρίση. Αλλά έχουμε να παλαίψουμε με τη δημοσιονομική ανισορροπία. Η κρίση έκανε την ανάγκη πιο επείγουσα. Εάν δεν εφαρμοσθούν αυτές οι πολιτικές, θα χρειαστεί να εφαρμοστούν σκληρότερες πολιτικές μετά. Θα έρθει ο λογαριασμός και θα είναι πολύ βαρύτερος.
Η στήριξη της πραγματικής οικονομίας υπήρξε εντυπωσιακή. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Αλλά δεν θα αφήσουμε να τιναχτούν τα δημόσια οικονομικά στον αέρα.
Για την κατάσταση της οικονομίας:
Απερίφραστα εγγυώμαι ότι το ελληνικό κράτος δεν κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι Κασσάνδρες που έλεγαν ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να δανειστεί, διαψεύστηκαν. Πήραμε εγκαίρως μέτρα και γι αυτό βιώνουμε ηπιότερα την κρίση. Ναι, έχουμε αποφύγει τα χειρότερα, αλλά ήρθε η ώρα να παλαίψουμε με τις διαρθρωτικές μας αδυναμίες. Αυτή είναι αλήθεια. Δεν χωράνε λαϊκισμοί. Αυτό είναι το μήνυμά μου και θα ταξιδέψω παντού για να το μεταδώσω στους Έλληνες πολίτες.
Για την ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος:
Έχουμε κάνει όλη την απαραίτητη προεργασία για να ιδρυθεί υπουργείο Περιβάλλοντος.
Για το όφελος από τα μέτρα που πρότεινε:
Δεν θέλω να κάνω πρόβλεψη για τα ποσά θα εξοικονομήσουμε με τα μέτρα που πρότεινα. Αναπτυσσόμενα στα επόμενα χρόνια θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση. Είναι δύσκολες πολιτικές, αλλά όχι τραγικές. Στόχος δεν είναι να μειωθεί το έλλειμμα βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα. Πρέπει να μπούμε σε μία λογική συστηματικής μείωσης. Πρέπει μέσα σε δύο χρόνια να έχει αναστραφεί η τάση (διόγκωσης του ελλείμματος). Έχουμε δυνατότητες. Ιδίως στον τομέα του τουρισμού -που άντεξε- και τον τομέα των εξαγωγών. Η χώρα έχει μεγαλες δυνατότητες. Πιστεύουμε στις αρετές του Έλληνα, αλλά η συλλογική μας προσπάθεια πρέπει να γίνει πιο συντεταγμένη.
7 σχόλια:
Ναι, τόσα χρόνια δεν έκανε τίποτα, τώρα θα τα κάνει όλα...Ορισμένοι μιλούν για νέα κάλπη στην άνοιξη...
Γράψε μου τη γνώμη σου...
Φιλιά, καλημέρα και καλή βδομάδα...
@ Artanis
Αυτό ισχυρίζονται πολλοί, διότι είναι είναι νεφελώδες το "τοπίο" και ο κόσμος είναι δύσπιστος, ώστε να πάρει ξεκάθαρη απόφαση.
Σε λίγες ώρες θα σου δώσω κάποια συμπεράσματα από σφυγμομετρήσεις που αυτή τη στιγμή αναλύονται από έμπειρους αναλυτές που και αυτοί, με τη σειρά τους, τα έχουν "χαμένα"...
Φοβούνται δλδ να δώσουν με σαφήνεια τί θα παιχτεί το βράδι της 4ης Οκτωβρίου. Πάντως, όλοι σχεδόν συμφωνούν πως δεν την βγάζουμε καθαρή μόνο μέ μια Κυριακή.
Θα δούμε...
Φιλιά.
@ Theogr o κυπουρός
Καιρός ήταν!...
χαχαχα
Καλό φθινόπωρο, Theo.
ΣΙΓΟΥΡΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ.ΘΑ ΔΟΥΜΕ.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
@ JK O SKROYTZAKOS
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το "μήνυμα" που θα στείλει ο ...κυρίαρχος λαός!...
Διότι, κατά τα άλλα, μόνο ...κυρίαρχος ΔΕΝ είναι...
Κοντός ψαλμός.
Να περνάς όμορφα.
Χρόνια πολλά! Υγεία και πάντα ενέργεια στη ζωή σου!
Όσο για τις εκλογές, κοντός ψαλμός αλληλούια!
@ Ikor
Ikor, φίλε μου, σε ευχαριστώ πολύ που με θυμήθηκες.
Όσο αφορά το θέμα των εκλογών, όντως, κοντός ψαλμός....
Να περνάς όμορφα.
Δημοσίευση σχολίου