Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγεννιάτικες κάρτες με το στόμα και το πόδι.

Όταν η τέχνη έχει αξία...

Κάθε φορά που είχα θεματολογία στην τηλεοπτική μου εκπομπή "Ο Ει-Δικός μας Κόσμος" ζωγραφική με το στόμα και το πόδι, κυριολεκτικά, συγκλονιζόμουν! Δεν μπορείτε να φανταστείτε με πόση επαγγελματικότητα αντιμετώπιζαν τα εκθέματά τους και με τι όμορφο τρόπο τα παρουσίαζαν... Η ωραιότερη στιγμή ήταν την ώρα που αυτοί οι υπέροχοι καλλιτέχνες, που ζωγράφιζαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής, παρουσίαζαν το δημιούργημά τους στο κοινό. Το τηλεφωνικό κέντρο έπαιρνε "φωτιά" και πολλοί πίνακες έβρισκαν θέση σε σαλόνι σπιτιού θαυμαστών!
Ο Τριαντάφυλλος, ένα παληκάρι από τη βόρεια Ελλάδα, με είχε ξαφνιάσει με την ευγένεια και το ταλέντο του. Και χαίρομαι που, κάθε χρόνο, μου στέλνει μέσα από το σύλλογο ΖΩΣΠ (Ζωγραφική με το Στόμα και το Πόδι) χριστουγεννιάτικες κάρτες-δημιουργήματα για την ενίσχηση των προσπαθειών τους... Το γράμμα που σας παραθέτω είναι γραμμένο με το στόμα του καλλιτέχνη και έχει ιδιαίτερη αξία. Ο στόχος των ανθρώπων αυτών, με την πώληση των καρτών, είναι για να μπορέσουν να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, να μην επιβαρύνουν τους δικούς τους , αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Για να μπορούν να ζουν μια δημιουργική ζωή.
Η τιμή της σειράς από κάρτες που εσωκλείουν σε φάκελλο είναι 9,50 ευρώ.
Δώστε ευχές με αξία... Όσοι θέλετε, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με τον σύλλογο ΖΩΣΠ: Κ. Λουκάρεως 31, Αθήνα 114 75, τηλ.: 210 6452947, φαξ: 210 6457898

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης γεννήθηκε το 1950 στον Πετεινό Ξάνθης, από γονείς αγρότες και με σοβαρή αναπηρία στο πόδι και στα χέρια. Άρχισε από πολύ μικρή ηλικία να ζωγραφίζει με το στόμα, μια και η φύση του έχει στερήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα χέρια του. Από την ενασχόλησή μ’ αυτή του αντλεί αισιοδοξία και χαρά για τη ζωή, που τις ενισχύει το γεγονός ότι τα έργα του γίνονται συχνά αντικείμενο θαυμασμού εκ μέρους του κοινού.

Το 1967, και ενώ συνεχώς ασχολείται με τη ζωγραφική από το 1960, έρχεται σε απευθείας επαφή με τη Διεθνή Ένωση Αναπήρων Καλλιτεχνών, που εδρεύει στο Λιχτενστάιν. Το 1970 γίνεται μέλος της Ένωσης και από τότε ζωγραφίζει γι' αυτή. Η Ένωση αυτή, γνωστή με τα αρχικά V.D.M.F.K., διοργανώνει εκθέσεις με έργα καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το στόμα ή τα πόδια και τυπώνοντάς τα σε κάρτες και ημερολόγια εξασφαλίζει στα ανάπηρα μέλη της μιαν αξιοπρεπή διαβίωση.

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό και διακρίνεται για το έργο του. Το Δεκέμβριο του 1994 έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στις 15.05.1996 το Γυμνάσιο και ο Δήμος Θέρμης, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, οργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον Τριαντάφυλλο Ηλιάδη όπου παρουσιάστηκε το έργο του για 4 ημέρες.

Ο καλλιτέχνης συμμετείχε ακόμα και σε μια ομαδική έκθεση στη Βιέννη, που έγινε με αφορμή ενός συνεδρίου τον Απρίλιο του 1997 για τα 40 χρόνια της V.D.M.F.K. και φέτος (2007) τον Απρίλιο θα συμμετάσχει σε άλλη μια ομαδική έκθεση και πάλι στην Βιέννη για τα 50 χρόνια της Ενώσεως.

Τον Αύγουστο του ιδίου έτους (1997), καλεσμένος από τον Δήμαρχο Ξάνθης Φ. Αμοιρίδη, πραγματοποίησε μιαν ατομική έκθεση, την οποία εγκαινίασε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης κ. Χ. Μανωλιά. Την έκθεση την επισκέφτηκαν πάνω από 20.000 κόσμος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δήμου Ξάνθης.

Στις 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε άλλη μιαν ατομική έκθεση υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη 1997, την οποία επισκέφτηκαν πλήθος κόσμου, βουλευτές Έλληνες και ξένοι και ο πρόεδρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας Akin Berdal. Στις 30 Σεπτεμβρίου την επισκέφτηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Στις 4.11.1998 έλαβε μέρος σε πανελλήνια ομαδική έκθεση στην Αθήνα κι εκεί η δουλειά του τιμήθηκε με πολύ κολακευτικά σχόλια από τον τύπο και τα μέσα ενημέρωσης. Στις 29.12.1998 ο κ. Ηλιάδης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

8 σχόλια:

Σταλαγματιά είπε...

Πραγματικά είναι πολύ σημαντική η δουλειά που κάνουν.
Κάθε χρόνο μου στέλνουν τον φάκελο με κάρτες τους μέσα και βοηθώ κάθε φορά.

Καλές γιορτές Κώστα

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Σταλαγματιά

Σου εύχομαι όμορφες και ζεστές γιορτές να έχεις, Σταλαγματιά μου.

Σ΄ευχαριστώ θερμά.

stalamatia είπε...

Η δουλειά τους είναι αξιοθαύμαστη και δεν το λέω έτσι ,έχω δει ανθρώπους να κάνουν πράγματα που με έκαναν να νιώθω (ανάπηρη) μπροστά τους.
Σας εύχομαι καλές γιορτές με υγεία και αγάπη,

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ stalamatia

stalamatia σου εύχομαι τα καλύτερα να σου συμβούν μες τις γιορτές.

Να περάσεις όμρφα με τους δικούς σου ανθρώπους.

Σ΄ ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σου.

suwit είπε...

บริษัท รับทำเว็บไซต์ ออกแบบเว็บไซต์ Webdesign รับเขียนโปรแกรม โปรโมทเว็บ โปรโมทเว็บไซต์ การโปรโมทเว็บไซต์ การโปรโมทเว็บ พร้อมให้คำปรึกษา ติดตั้งระบบ network

νατασσάκι είπε...

Κι εγώ αγοράζω τις κάρτες και το ημερολόγιό τους κάθε χρόνο. Και είναι πάντα πανέμορφες. Μα πιο πολύ θαυμάζω το κουράγιο και τη δύναμή τους.


Καλές γιορτές κι από μένα Κώστα!
Φιλιά!

iLiAs είπε...

Πραγματικά είμαι περήφανος για συμπολίτες μου, σαν τον κ.Ηλιαδη...
Είναι απίστευτο αυτο που κάνει!

καθε χρόνο τιμω τις κάρτες τους.

Να ειστε καλα κ.Βλούτη! :)

nikos kati είπε...

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ?? ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ?? ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΓΡΑΦΕΙ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΒΑ... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ