Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Οι Ευρωπαίοι μας απειλούν και πάλι με χρεοκοπία!

Από το "λεφτά υπάρχουν" στη χρεοκοπία
Ο Γιώργος Παπανδρέου αδρανής περιμένει να ακούσει το αποτέλεσμα των Μέρκελ-Σαρκοζί-λοιπών εταίρων... Κι ένας ολοκληρος λαός σαν πρόβατο περιμένει να "θυσιαστεί" το "Μεγάλο Σάββατο" που θα επιλέξουν εκείνοι. Θυσία στα συμφέροντα...

"Τα δεινά της κρίσης χρέους των ευρωπαϊκών χωρών επανήλθαν στο προσκήνιο μετά το άνοιγμα του Έλληνα πρωθυπουργού στην πιθανότητα νέων εκλογών και τη δέσμευσή του να απελευθερώσει τη χώρα του από τη σκλαβιά και την επιτήρηση», σχολιάζει σε άρθρο του ο οικονομικός συντάκτης της βρετανικής Ντέιλι Τέλεγκραφ, Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ.

Από την άλλη, φέρεται να δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, Vittorio Grilli : "Το μόνο εθελοντικό στοιχεία για τις τράπεζες πλέον είναι να δεχτούν ένα haircut 50% ή να έρθουν αντιμέτωπες με credit event ή χρεοκοπία". αλλιώς θα έρθουμε αντιμέτωποι με την πρώτη χρεοκοπία κράτους-μέελους, με΄σα στην Ευρωζώνη...

Έτσι, ανοιχτά πλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν ότι θα κηρύξουν επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας, με κίνδυνο να πυροδοτηθεί «credit event», αν οι τράπεζες αρνηθούν να αποδεχθούν απώλειες ύψους 140 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Telegraph, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δυσμενές σενάριο είναι ότι "η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, ύψους 450 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει ακόμα και τα συνολικά κεφάλαια του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης των 440 δισ. ευρώ". Σύμφωνα με το σενάριο αυτό προβλέπεται αναγκαστική συμμετοχή των τραπεζών στο PSI, στο Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), το οποίο ηγείται των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες.

Στο εσωτερικό της χώρας αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις...

Ένας άμεσος και εκ βάθρων ανασχηματισμός, αναφέρει το zougla.gr, ο οποίος δεν πρέπει να έχει έντονα κομματικά χαρακτηριστικά, αλλά ενδεχομένως να περιλαμβάνει πολιτικούς από άλλα κόμματα, ή προσωπικότητες είναι το πρώτο, αλλά και ισχνότερο, σενάριο, το οποίο θα κληθεί να εξετάσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος, είναι το δεύτερο σενάριο που θα εξεταστεί, με στόχο την «νομιμοποίηση» των μέτρων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, ιδίως στον τομέα της Οικονομίας και τα εργασιακά.

Η τρίτη επιλογή που θα κληθεί να εξετάσει ο Γιώργος Παπανδρέου είναι η ψήφιση της νέας συμφωνίας για την σταθεροποίηση της Οικονομίας, με όσα δυσάρεστα αυτή συνεπάγεται, από κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 βουλευτών, σε συνεννόηση με την ΝΔ ή και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μέχρι στιγμής αυτή η λύση δεν έχει καταστεί εφικτή, όπως φυσικά και οι προσπάθειες του Γ. Παπανδρέου να πείσει τον Αντώνη Σαμαρά για οποιουδήποτε είδους πολιτική συνεργασία.

Τέλος, το σενάριο που ενδεχομένως αποτελεί την τελευταία λύση, την οποία ο πρωθυπουργός απεύχεται, είναι η κήρυξη πρόωρων

Δεν υπάρχουν σχόλια: