Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

«Τίποτα δεν λειτουργεί στην Ευρώπη, χωρίς τους "Merkozy"!», Μέρκελ και Σαρκοζί

«Τίποτα δεν λειτουργεί στην Ευρώπη, χωρίς τους "Merkozy"!» γράφει με ιδιαιτέρως καυστική διάθεση σε σημερινό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα Bild, που δημοσιεύει παράλληλα μία φωτογραφία- μίξη των προσώπων της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, υπό τη λεζάντα «μοιάζει με τη νέα Ευρώπη;».


"Ανησυχητική συνδιαλλαγή" λένε οι Γάλλοι Σοσιαλιστές για το "ευρο-πρακικόπημα"
Ευρωπαϊκό "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"
Οι Γάλλοι δεν κατανοούν πως δέχεται ο Σαρκοζί να συναινεί στις απαιτήσεις της Γερμανίας περί ενίσχυσης των εξουσιών της Κομισιόν στην εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών και στην αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, χωρίς την ίδια ώρα να παίρνει ως αντάλλαγμα από το Βερολίνο την διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενός πάγιου αιτήματος δηλαδή του Παρισιού!

Το δημοσίευμα της Bild έρχεται τη στιγμή που τα σενάρια περί Ευρώπης δύο ταχυτήτων πληθαίνουν, ενώ διερωτάται εάν η «Merkozy» είναι ο μόνος «ηγέτης» που μπορεί να βγάλει την ευρωζώνη από την κρίση.

Το δημοσίευμα ξεκινάει επικαλούμενο τις δηλώσεις της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντιγκ: «Οι MERKOZY είναι χωρίς αμφιβολία ο ισχυρότερος κινητήρας που θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση. Ένας ισχυρός κινητήρας βέβαια δεν εξασφαλίζει από μόνος του ότι το αεροπλάνο πετά προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά θα πρέπει να κάτσει στο πιλοτήριο ένας πιλότος που θα ξέρει τι είναι προς το συμφέρον και των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης...».

«Όταν η ίδια η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντιγκ κάνει τέτοιες δηλώσεις, τότε υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια αμφισβήτησης ότι ο νέος ευρωπαϊκός «χάρτης» θα φέρει ανεξίτηλη την υπογραφή της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί», σχολιάζεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω δημοσίευμα.

Άλλωστε σήμερα, όπως γράφει η Welt, αρχίζουν να συγκεκριμενοποιούνται τα γερμανικά σχέδια για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα, ο υπ. Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ κατέθεσε ένα στρατηγικό σχέδιο τεσσάρων σημείων.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται: μείωση του ανώτατου ορίου χρέους, σταδιακή μείωση του ανώτατου ορίου ελλείμματος που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας από το 3 στο 2 %. Επίσης, οι προτάσεις του Ρέσλερ προβλέπουν έναν πιο αυτοματοποιημένο μηχανισμό κυρώσεων για τους δημοσιονομικούς παραβάτες. Ως παράδειγμα αναφέρεται το πάγωμα της διάθεσης κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία.
Προτείνεται επίσης η σύσταση μιας «επιτροπής σταθερότητας ανεξάρτητων ειδικών», όπως αποκαλείται στο έγγραφο, που θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, να καταθέτει προτάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, να ελέγχει τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών, αλλά και να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες ελέγχου της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι προτάσεις αυτές του υπ. Οικονομίας, σύμφωνα με την Welt, έχουν αποσταλεί στην καγκελαρία, ενώ αύριο αναμένονται οι κυβερνητικές δηλώσεις της Α. Μέρκελ για την ευρωπαϊκή της πολιτική ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

Μέρκελ: Απαιτείται πολιτικό θάρρος

Χθες η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε εκ νέου υπέρ της εμβάθυνσης της συνεργασίας στην ευρωζώνη. «Η Ευρώπη χρειάζεται πολιτικό θάρρος για μια στενότερη συνεργασία, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε χθες η Α. Μέρκελ στο Μέζεμπεργκ, στο προοίμιο της συνάντησής της με τον Νορβηγό πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ως εκ τούτου απαιτείται μια περιορισμένη αλλαγή των Συνθηκών για τα μέλη της ευρωζώνης», πρόσθεσε.
Πηγή: Bild, WeltOnline, DW, Επίκαιρα

1 σχόλιο:

iLiAs είπε...

αλίμονο στους υπολοιπους λαους :(

Καλο μηνα κ.Βλουτη! :)