Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

"Ασημένιος" ο Χρήστος Ταμπαξής, "χάλκινος" ο Πασχάλης Σταθελάκος



Οι πρώτες δηλώσεις του Παραολυμπιονίκη της κολύμβησης, Αριστείδη Μακροδημήτρη.






Paralympic Games, London 2012
Του Κώστα Βλουτή
επιμέλεια: Άρης Δήμου
Φωτο: P.G. L. * Αρχείο: Κ. Βλουτής







 "Ασημένιος" ο Χρήστος Ταμπαξής

Silver medallist Christos Tampaxis of Greece, gold medallist Hennadi Boiko of the Ukraine and bronze medallist Oleksandr Golovko of Ukraine pose on the podium
 
Ασημένιο μετάλλιο ο Χρήστος Tαμπαξής από την Ελλάδα, χρυσό μετάλλιο ο Hennadi  Boiko από την Ουκρανία και χάλκινο μετάλλιο ο Oleksandr Golovko από την Ουκρανία στο βάθρο κατά τη διάρκεια της Τελετής απονομής μεταλλίων για τα 50μ ύπτιο Ανδρών - S1 Τελικό, την 8η ημέρα των Αγώνων του Λονδίνου, στο κέντρο Υγρού Στίβου. 
Από τους Παραολυμπιακούς της Αθήνας μέχρι την Παραολυμπιάδα του Λονδίνου, ο Χρήστος Ταμπαξής, βρίσκεται στο βάθρο των νικητών. Στην Αθήνα και στα 50μ. ύπτιο κερδίζει το χρυσό, ενώ στα 50μ. ελεύθερο μας χαρίζει το αργυρό μετάλλιο.
Στο Πεκίνο επαναλαμβάνει την επιτυχία του με 2 ακόμη μετάλλια: 50μ ύπτιο - χρυσό και 100μ ελεύθερο -αργυρό! 
Και νάτος τώρα στο Λονδίνο που κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο, της κατηγορίας S1, αυτός ο σπουδαίος αθλητής της κολύμβησης!
Ο Χρήστος ήταν και σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην Τελετή Έναρξης των Αγώνων!
 Ο, πολλές φορές Παγκοσμιονίκης, γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1977 στην Αθήνα.
Ξεκίνησε την κολύμβηση για λόγους αποκατάστασης σύντομα όμως άρχισε να προπονείται συστηματικά και να παίρνει μέρος σε αγώνες. Αγαπά τη κολύμβηση γιατί προσφέρει ελευθερία κινήσεων ενώ η πιθανότητα να τραυματιστείς είναι πολύ μικρή.
Είναι αθλητής του Συλλόγου ΠΑΣΚΑ.
Προπονήτρια του είναι η Αρχοντία Καζάκη.
Ο Χρήστος έχει εγκεφαλική παράλυση – σπαστική τετραπληγία εκ γενετής και χρησιμοποιεί αμαξίδιο για τη καθημερινή του μετακίνηση. 

Αμέσως μετά την επιτυχία του ο Παραολυμπιονίκης μας δήλωσε: 
"Έκανα μια επίδοση στο χρόνο που είχα υπολογίσει μαζί με την προπονήτριά μου. Είμαι ικανοποιημένος από την κούρσα και πάνω απ` όλα με το μετάλλιο, το οποίο όπως έχω ξαναπεί είναι αφιερωμένο σε όλη τη νεολαία της Ελλάδας η οποία περνάει δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια", είπε στο ΑΜΠΕ ο Χρήστος Ταμπαξής, ενώ σχετικά με τον Ουκρανό Χενάντι Μπόικο που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο παραδέχθηκε ότι είναι ανώτερος αθλητής, εξέφρασε ωστόσο την ένσταση ότι θα έπρεπε να είχε classification S2 και όχι S1. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίδοση του Ουκρανού, που ήταν 1:04.29, εκτός από παγκόσμιο ρεκόρ στην S1, θα μπορούσε να είναι κάλλιστα και παγκόσμιο ρεκόρ στην S2, κατηγορία στην οποία έχει αγωνιστεί σε αρκετές διοργανώσεις.
"Από τη στιγμή που αποφασίστηκε ότι είναι κατηγορίας S1, δεν μπορούμε παρά να το δεχθούμε. Εγώ έκανα αυτό που έπρεπε. Σε ακόμα μία διοργάνωση ήμουν παρών και αυτό από μόνο του είναι μια τεράστια επιτυχία. Δεν στεναχωριέμαι γιατί ευχαριστήθηκα την κούρσα και έκανα αυτό ακριβώς που έπρεπε. Να κερδίσω μετάλλιο".

Στον τελικό μετείχαν δύο ακόμη Έλληνες. Ο Άλεξ Ταξιλδάρης, με το... προσωπικό fan club στις κερκίδες του πανέμορφου κολυμβητηρίου να ζητωκραυγάζει ρυθμικά το όνομά του (σ.σ. αρκετοί εξ αυτών έφτασαν τις τελευταίες ώρες στο Λονδίνο από την Κομοτηνή αλλά και άλλα μέρη της Ελλάδας), ήταν έκτος με 1:49.23. 
Όσον αφορά τον δικηγόρο της παρέας, τον Ανδρέα Κατσαρό, που και αυτός με τη σειρά του είχε το δικό του κοινό στις κερκίδες, ήταν 7ος με 1:59.44

"Χάλκινος" ο Πασχάλης Στεθελάκος 

Shot Put F40 medallists smile on the podium
Κατάφερε να πάρει ένα ακόμη μετάλλιο. Τί σημασία έχει αν είναι χάλκινο. Σημασία έχει πως είναι σπουδαίος αθλητής...
 Στη σφαιροβολία της κατηγορίας F40 πετυχαίνει την χάλκινη του επίδοση που μετριέται στα 12μ, 78εκ.
Χάνει το Παγκόσμιο ρεκόρ από τον Κινέζο Zhiming Wang, που κάνει νέο Παγκόσμιο ρεκόρ, ρίχνοντας τη σφαίρα στα 14μ. 46εκ.!!!
Αργυρό για τον Αλγερινό Χοτσίν Γκχερούλι.

Στην 10η θέση ο έτερος Έλληνας που συμμετείχε στον τελικό, ο Αλέξανδρος-Μιχαήλ Κωνσταντινίδης.
Ο Πασχάλης Σταθελάκος που πάσχει από  δαρφισμό (νανισμό) κάνει στην εμφάνιοσή του στα αθλητικά μας πράγματα το 2008. Πάει στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου και κατακτά το χρυσό μετάλλιο στη σφαίρα...
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στου Παραολυμπιακούς του Λονδίνου, καταφέρνει να κρεμάσει στο στήθος του ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο.

 Τα "χώνει" στην πολιτεία, ο Πασχάλης...                                                                           

"Δεν γίνεται να παλεύεις μόνος σου. Αυτά σίγουρα δεν συμβαίνουν στην Κίνα. Όπως βλέπουμε η Κίνα έχει σαρώσει σε αυτούς τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Σίγουρα έχουν στήριξη σε κάθε τους βήμα και γι' αυτό βγάζουν πρωταθλητές. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς. Η αθλητική ηγεσία θα πρέπει να επικεντρωθεί στους Έλληνες αθλητές, γιατί τα μετάλλια λιγοστεύουν με το πέρασμα των χρόνων. Στην επόμενη Παραολυμπιάδα ενδεχομένως να μην έχουμε ούτε καν αθλητές. Αν θέλουν να χαίρονται μαζί μας, πρέπει να είναι και μαζί μας". είπε ο Παραολυμπιονίκης. μετά τη νίκη του.
Παραλίγο... "αργυρός"...
 "Ξεκινάει ο αγώνας", λέει, "με 2 μέτρα παγκόσμιο ρεκόρ από τον "Τσάκι Τσαν" τον Κινέζο Ουάνγκ και εκεί κάπου χάθηκα. Έσφιξα. Σίγουρα περίμενα ότι θα με περάσει κάποιος άλλος. Προσπάθησα αλλά δεν τα κατάφερα. Περίμενα κάτι παραπάνω. Παρ` όλα αυτά προσπάθησα κι έτσι ήρθε το μετάλλιο"...
Σχετικά με την "αρπαγή" του ασημένιου μεταλλίου από τον Αλγερινό αντίπαλό του στην τελευταία βολή είπε ότι ''είναι κάτι που συμβαίνει πάνω στον αγώνα. Είναι μέρος του αγώνα. Ήθελε κι εκείνος τη μεγάλη βολή και την πέτυχε στο τέλος, αντίθετα από εμένα''...


Και άλλες διακρίσεις από τους δικούς μας αθλητές...                                                        
* Πολύ κοντά στην άνοδό του στο βάθρο των νικητών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου βρέθηκε ο Αντώνης Τσαπατάκης, ο οποίος κατετάγη 4ος στον τελικό των 100μ πρόσθιο κατηγορίας SB4.
Ο Χανιώτης κολυμβητής πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση καλύπτοντας την απόσταση του αγωνίσματος σε 1:41.37. Το χρυσό μετάλλιο με παγκόσμιο ρεκόρ κρέμασε στο στήθος ο Βραζιλιάνος Ντάνιελ Ντίας με 1:32.27, ενώ ακολούθησαν ο Κολομβιανός Μόισες Φουέντες Γκαρσία με 1:36.92 και ο Ισπανός Ρικάρντο Τεν με 1:37.23. 

* Στην 4η θέση κατάφερε να πλασαριστεί η Αλεξάνδρα Δήμογλου, στο Τελικό των 100μ. γυναικών, τη κατηγόρία Τ13, με χρόνο που αποτελεί νέο ατομικό ρεκόρ: 12.53!
Έχασε το χάλκινο μετάλλιο για 6 εκατοστά του δευτερολέπτου!
Στο ίδιο αγώνισμα η Παραολυμπιονίκης, Ανθή Καραγιάννη, τερμάτισε 7η, με χρόνο : 13.23! Στο Πεκίνο η Ανθή ήταν "χάλκινη" και στην Αθήνα τρεις φορές "αργυρή"...

* 5η η Μαρία Σταματουλά, στο αγώνισμα της σφαιροβολίας γυναικών και της κατηγορίας F32/33/34, με την επιδοσή της στα 5μ. 66εκ.

* Από εξαιρετική εμφάνιση συνοδεύτηκε η παρουσία της Χρυσούλας Αντωνιάδου, η οποία κατετάγη 6η στον τελικό των 100μ πρόσθιο κατηγορίας SB4 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου με νέο πανελλήνιο ρεκόρ.
Η 17χρονη κολυμβήτρια βελτίωσε ακόμη περισσότερο τον χρόνο (2:08.05) που είχε πετύχει στα προκριματικά του αγωνίσματος, τερματίζοντας στην τελική κούρσα σε 2:04.56.
«Χρυσή» στο αγώνισμα αναδείχθηκε η Ναταλία Προλογκαϊεβα από την Ουκρανία με 1:43.99, που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ. Ακολούθησε στη δεύτερη θέση η Σάρα Λουίς Ρουνγκ από τη Νορβηγία με 1:45.68, ενώ τρίτη ήταν η Ισπανίδα Τερέζα Περάλες με 1:56.17.

* Ο "χρυσός" στο Σίδνεϋ, Θανάσης Μπαράκας, στο 'Αλμα εις Τριπλούν, με το 11.67, θα πετύχει την καλύτερη του επίδοση για φέτος και την 6η θέση τους αγωνίσματος και της κατηγορίας F11...
* 7ος κατετάγη ο Παντελής Καλόγερος, στο δίσο και της κατηγορίας  F51/52/53. Η επίδοσή του στα 10.06 που αποτελεί και νέο ατομικό ρεκόρ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: