Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Σαν σήμερα εκλέγεται πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου


Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου 1981 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 48,1% έναντι 35,86% της ΝΔ και 10,93% του ΚΚΕ

Σαν σήμερα εκλέγεται πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου

 Η προεκλογική εκστρατεία του Α. Παπανδρέου στηρίχτηκε σε συνθήματα όπως "Εδώ και τώρα αλλαγή" και "Η Ελλάδα στους Έλληνες", ενώ ο ίδιος καλλιέργησε το προφίλ του πολιτικού που βρισκόταν σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τα λαϊκά στρώματα αφού συνήθως προσφωνούνταν, από φίλους και αντίπαλους, με το μικρό του όνομα "Ανδρέας"

Το 1981 ήταν η χρονιά που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 48,1% και ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας.

Η κυβερνητική μετάβαση χαρακτηρίστηκε τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές ως "Αλλαγή", με την έννοια ότι μετά από μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη δεξιά ήρθε στην εξουσία ένα κόμμα που βασιζόταν στις αρχές του σοσιαλισμού. Η προεκλογική εκστρατεία του Α. Παπανδρέου στηρίχτηκε σε συνθήματα όπως "Εδώ και τώρα αλλαγή" και "Η Ελλάδα στους Έλληνες", ενώ ο ίδιος καλλιέργησε το προφίλ του πολιτικού που βρισκόταν σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τα λαϊκά στρώματα· συνήθως προσφωνούνταν, από φίλους και αντίπαλους, με το μικρό του όνομα, "Ανδρέας".

Πολλοί αναρωτιούνται, τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας τραγωδίας λανθασμένων πολιτικών χειρισμών:
Τι έφερε μαζί του ο Παπανδρέου;
"Προσωπικότητες όπως ο Τσοχατζόπουλος, ο Σημίτης, ο Τσουκάτος, ο Μαντέλης και πολλούς άλλους ογκόλιθους της πολιτικής ζωής. Επίσης έφερε και την ΑΤΑ, την αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή. Έτσι η δραχμή ήταν ένα νόμισμα άνευ αντικρίσματος. Το σύστημα Παπανδρέου εξέθρεψε και τους Φωτόπουλους, όπως και τους Κολλάδες. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, μαζί με τους συνεχιστές του έργου του, των επόμενων κυβερνήσεων που ακολούθησαν, τα βιώνουμε σήμερα. Όμως, σαν σήμερα έγινε και κάτι ακόμη…

Το 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ορκίστηκε για τρίτη φορά Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αποφράδα μέρα, απ’ όπου και να το κοιτάξει κανείς"… 

Το περίφημο "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά" ήταν ένα σύνθημα που προσδιόρισε μια ολόκληρη εποχή και σημάδεψε γενιές, οι οποίες ακολούθησαν, μετά το '81 οπότε και ακούστηκε για πρώτη φορά.
Το η «Ελλάδα ανήκει στους έλληνες» έχει και αυτό την δική του Ιστορία. 
Όταν σε κάποια συνεδρίαση της βουλής ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χτύπησε το χέρι του στο έδρανο φωνάζοντας του ότι η «Ελλάδα ανήκει στη Δύση», η απάντηση ήρθε τότε άμεσα από τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Προτιμώ η Ελλάδα να ανήκει στους Ελληνες» του είπε. Φράση που αργότερα έγινε σύνθημα σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.
Επίσης, "το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό", τα "μπάνια του λαού" ατάκα που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου για να αποφύγει εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, «τα περήφανα γηρατειά», φράση που απέκτησε διαχρονική αξία και το ιστορικό "Τσοβόλα δώστα όλα" που ακούστηκε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Περιστέρι το 1989, ακόμη κι αν δεν δόθηκαν ούτε τα μισά,  υποδηλώνουν την. μαεστρία του ηγέτη, το χάρισμα να προσαρμόζει τον λόγο του ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής.   
Τώρα πια, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα στα χέρια του γιου του Γιωργάκη και του Βενιζέλου, μόλις και μετά βίας πιάνουν το ποσοστό του 5,5%  της αποδοχής των ελλήνων που "μουτζώνονται" μεταξύ τους για το κακό που τους έκανε το μέγα πολιτικό ψέμα χρόνων και χρόνων... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: