Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

"Mε λένε Στέλιο", ντοκιμαντέρ με τη ζωή του Κυμπουρόπουλου

"Νιώθω μεγάλη χαρά γιατί μου δίνεται η δυνατότητα μέσα από αυτή την ταινία να μιλήσω για κάτι που ξέρω καλά. Να πω τι είναι η αναπηρία με λόγια απλά και λόγια αληθινά, αφού τα τελευταία 25 χρόνια -δηλαδή από την ημέρα που γεννήθηκα- βιώνω μια κατάσταση που δεν την επέλεξα εγώ αλλά η κληρωτίδα της ζωής"...
Με αυτά τα λόγια, ο τετραπληγικός, απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, που ο "γολγοθάς" του είχε συγκινήσει όλη την Ελλάδα, προμοτάρει το ντοκιμαντέρ βασισμένο στην προσωπική του ιστορία, με τίτλο "Με λένε Στέλιο" για το 14ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!
Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 4 Νοεμβρίου , και στις 12 το μεσημέρι, στην "ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ της ΕΛΛΑΔΑΣ".
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κασπίρης, όπου με τον Στέλιο φωτίζουν το θέμα της "διαφορετικής φυσιολογικότητας", δήλωσε ότι καταπιάστηκε με το θέμα επειδή θεωρεί ότι μέσα από τον Στέλιο γεννιέται μια θετική άποψη για τη ζωή...
Δηλώσεις του σκηνοθέτη Γιάννη Κασπίρη
"Ο Στέλιος ήρθε και μου έπιασε συζήτηση στην προβολή μιας ταινίας που είχα κάνει με θέμα τη σχιζοφρένεια", εξομολογείται ο σκηνοθέτης. "Θυμάμαι ότι ύστερα από πολλή ώρα συζήτησης και έπειτα από το πρώτο σοκ που όλοι εμείς οι νεοέλληνες παθαίνουμε απέναντι στους ανάπηρους, τους διαφορετικούς, τους γέροντες κλπ, συνειδητοποίησα ότι τον αντιμετώπισα σε ισότιμη βάση.

Του είπα "έτσι νιώθω απέναντί σου, μήπως να κάνουμε μια ταινία και να δείξουμε έτσι τα πράγματα;" Ο Στέλιος συμφώνησε και πρότεινε να κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ για το κίνημα Ανεξάρτητη Διαβίωση της βόρειας Ευρώπης και όχι για τη ζωή του. Στην πορεία μάλλον τον ξεγέλασα όμως, διότι δεν ασχολήθηκα με αυτό το θεωρητικό μέρος, αλλά το άφησα να εννοηθεί" λέει ο Γιάννης Κασπίρης και συνεχίζει:
"Υπάρχουν προκαταλήψεις και αυτό είναι θέμα παιδείας. Θέλω να ελπίζω ότι ο Στέλιος σε αυτή την ταινία μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς που ζούμε. Ο λόγος που καταπιάστηκα με το συγκεκριμένο θέμα ήταν ότι προσπάθησα να ξεπεράσω την προσωπική μου κατάθλιψη με όλα αυτά που συμβαίνουν και θεωρώ ότι μέσα από τον Στέλιο γεννιέται μια θετική άποψη για τη ζωή".

Στη ζωή του έχει µάθει, λέει, να αλλάζει ό,τι τον ενοχλεί.

 Ο σηµαιοφόρος µε νωτιαία µυϊκή ατροφία από το Κορωπί, Στέλιος Κυµπουρόπουλος, είναι σήµερα ένας 25χρονος ειδικευόµενος γιατρός σε αναπηρικό καροτσάκι. Ως φοιτητής Ιατρικής διεκδίκησε και πέτυχε 9 παρεµβάσεις στα κτίρια της σχολής του.
Ως ειδικευόµενος θέλει να αλλάξει τις συνθήκες πρόσβασης γιατρών µε αναπηρία στα ελληνικά νοσοκοµεία, αρχίζοντας από τη δική του βάρδια. 
 * Πρωινή προετοιµασία στο σπίτι και φυσικοθεραπεία το απόγευµα. 
Η 61χρονη µητέρα του, Μιρέλλα, µεταφέρει καθηµερινά τον Στέλιο στο νοσοκοµείο νωρίς το πρωί και ο φυσικοθεραπευτής του εκτελεί µαζί του αναπνευστικές και κινητικές ασκήσεις κάθε απόγευµα...

* Τον περασμενο Σεπτέµβριο, ο Στέλιος Κυµπουρόπουλος και οι γονείς του επισκέφτηκαν το ινστιτούτο της σουηδικής µη κυβερνητικής οργάνωσης Stil, για την ανεξάρτητη διαβίωση ανθρώπων µε αναπηρία. Μαζί τους ταξίδεψε και ο σκηνοθέτης Γιάννης Κασπίρης, ο οποίος έχοντας παρακολουθήσει από κοντά τη ζωή του Στέλιου για περισσότερους από 12 µήνες, ετοιµάζει ντοκιµαντέρ το οποίο θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο.

Ο Στέλιοςλέειπως επιθυµεί µια ζωή ανεξαρτησίας. «Η Στοκχόλµη είναι παράδεισος: τεράστια πεζοδρόµια και εξαιρετικό ακαδηµαϊκό σύστηµα. Το κυριότερο είναι πως το κράτος σού παρέχει βοηθούς για να µπορείς να µένεις µόνος σου. Εκεί ο ίδιος θα µπορούσα να είµαι 100% λειτουργικός». Παρ’ όλα αυτά δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Στο µέλλον, σκέφτεται να ανοίξει δικό του ψυχιατρικό ιατρείο. «Η αναπηρία δεν είναι ιδιότητα, είναι χαρακτηριστικό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: