Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Το μεγάλο πάρτι που στήθηκε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά!...

Πολλά γράφτηκαν και άλλα τόσα ειπώθηκαν για το μαύρο της Δημόσιας Τηλεόρασης, που έστειλε στην ανεργία 2.646 ανθρώπους, μέσα σε ένα "ανύποπτο" βράδυ... 
Σε μια χώρα που την κατσπαράσσουν τα μνημόνια και οι πολιτικές τους "για το καλό της πατρίδας"...
ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ Νο1
[Dimitris+Bekiaris.jpg]Ζήτησαν, οι τροϊκανές δυνάμεις, από τον Αντώνη Σαμαρά, για την εκταμίεση της επόμενης δόσης, 2.000 δημοσίους υπαλλήλους προς απόλυση... Κι εκείνος είπε "πολύ ευχαρίστως", πάτησε το διακόπτη λειτουργίας της ΕΡΤ και αναφώνησε περιχαρής: "Ορίστε, σας θυσιάζω 2.646 λαμόγια, χαραμοφάηδες, βολεψάκηδες, τομάρια, ιερές αγελάδες, κοπρόσκυλα, ρουσφετοβαλμένους, ανίκανους, τεμπέληδες, διαφθορείς'' και η "δημοκρατρία" του ... έκλεισε το μάτι!
Όχι, μόνο αυτή -η δική τους ''δημοκρατία"- αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ, βρε που τον υποστήριξε για την πράξη του αυτή...
Κι έτσι τα "λαμόγια" βρέθηκαν στο δρόμο, γιατί κατά τον πρωθυπουργό "η ΕΡΤ είναι αμαρτωλή, με τις... συντεχνίες της"...
Έρχεται και ο Δημήτρης Μπεκιάρης του Periodista, να ...καταγράψει "προνόμοια, αδιαφάνειες και σκάνδαλα" επί... κυβέρνησης Σαμαρά!!!


Σου μεταφέρω το άρθρο  αυτούσιο κι "θαύμασε" αξιοκρατία από αυτούς που μέχρι πριν ένα μήνα... διόριζαν στηνΕΡΤ, "για το καλό της πατρίδας"...

ΕΡΤ: Μαύρη οθόνη  
ΕΡΤ: Μαύρη οθόνη
 

“ Το μεγάλο πάρτι που στήθηκε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά ”
Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου κατά την αναγγελία της πρωτοφανούς και πραξικοπηματικής απόφασης για λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση, ήταν ότι η ΕΡΤ «είναι μια μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας και σπατάλης». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για "προνόμια, αδιαφάνεια και σκάνδαλα". Το κυβερνητικό επιχείρημα της απόφασης για λουκέτο στην ΕΡΤ είναι το εξής: "Προνόμια και σπατάλες τέλος". Ας δούμε, όμως, ποιοι έκαναν σπατάλες.

Το μεγάλο πάρτι

Η αλήθεια είναι ότι στον ένα χρόνο κυβέρνησης Σαμαρά στήθηκε ένα από τα πιο μεγάλα πάρτι σπατάλης δημοσίου χρήματος με τοποθετήσεις «ημετέρων», «γαλάζιων παιδιών», φίλων και κουμπάρων. Μάλιστα η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη δημόσια τηλεόραση δεν πέρασε απαρατήρητη στο εξωτερικό. 

«Δουλειές για φίλους» έγραφε το γερμανικό Der Spiegel πριν από λίγους μήνες και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: « … ασυνήθιστες είναι οι ανακατατάξεις στην ΕΡΤ, όπου από την έναρξη της θητείας του Σαμαρά μέχρι τώρα περικόπτονται ή αναβάλλονται επιτυχημένες εκπομπές. Επιπλέον, πρόσφατα, η κόρη ενός πρώην νεοδημοκράτη υπουργού, φίλου του Σαμαρά, μπορεί να παρουσιάζει ενημερωτική εκπομπή. Δεν ξεχώρισε μεν μέχρι τώρα ως τηλεπαρουσιάστρια, αλλά κατέχει κομματική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας».

Έξω από το τρικομματικό γλέντι δεν έμειναν φυσικά οι κυβερνητικοί εταίροι της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που τοποθέτησαν τους δικούς τους ανθρώπους.  Υποψήφιοι βουλευτές με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προσωπικές επιλογές της ΔΗΜΑΡ και γνωστοί δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν προνομιακές σχέσεις με τα «συστήματα» και «υποσυστήματα» εξουσίας, βρήκαν στέγη στην ΕΡΤ με μισθούς 3000, 3.500 ή και 4000 ευρώ.

Το πλαίσιο

Το κόστος της ΕΡΤ για τους προσληφθέντες ειδικούς συμβούλους και ΠΕΘ, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ξεπερνά το ποσό του 1.200.000 ευρώ ετησίως. Από το καλοκαίρι του 2012, οπότε είχε σχηματιστεί η κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι σήμερα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση αντιμετωπίστηκε ως λάφυρο.  Φίλοι και κολλητοί τοποθετήθηκαν στην ΕΡΤ με παχυλούς μισθούς. Σε φίλους και κολλητούς της διοίκησης μοιράσθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά υπό τη μορφή … άτοκων δανείων. 

Ακόμη, προκειμένου να ξεπεραστεί η αδυναμία προσλήψεων επανήλθε το καθεστώς των μικτών παραγωγών μόνο και μόνο για εξυπηρετηθούν οι «ημέτεροι». Εκείνο το οποίο πρέπει να σημειώσει κανείς είναι ότι οι μικτές παραγωγές δικαιολογούνται μόνον όταν η ΕΡΤ δεν έχει την απαραίτητη τεχνική υποδομή και αναγκάζεται να καταφύγει σε κάποια ιδιωτική εταιρία.

Στο ίδιο πλαίσιο κραυγαλέες υπήρξαν οι περιπτώσεις των προσλήψεων-αργομισθιών διαφόρων δημοσιογράφων, είτε με συμβάσεις ΠΕΘ είτε ως ειδικών συμβούλων, με υψηλότατους μισθούς. Οι συγκεκριμένοι προσληφθέντες, παρ΄ότι έλαβαν αμοιβές για μήνες δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στην ΕΡΤ, όπως τουλάχιστον έχουν καταγγείλει μέχρι σήμερα εργαζόμενοι.

Ανάμεσά τους θα συναντήσει κανείς γνωστούς δημοσιογράφους, αλλά και πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Παράλληλα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και μάλιστα με υψηλότατους μισθούς τοποθετήθηκαν κουμπάροι και φίλοι είτε του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, είτε του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργου Μουρούτη, είτε του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.

Επίσης εξοπλισμοί υπερκοστολογήθηκαν και δόθηκαν τεράστια ποσά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση απόφασης με βάση την οποία έπρεπε να αγοραστεί για συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή ηλεκτρονικός υπολογιστής 2000 ευρώ, με προδιαγραφές που δεν δικαιολογούνταν!!! Η εν λόγω απόφαση προέβλεπε τη διάθεση 2.000 ευρώ σε τακτική υπάλληλο της ΕΡΤ με την αιτιολογία της «πάγιας προκαταβολής»  και έμοιαζε να είναι εξόφθαλμα, φωτογραφική. Μάλιστα η συγκεκριμένη αγορά δεν καταγράφηκε πουθενά, γεγονός που σημαίνει πως όταν θα ολοκληρωνόταν η εκπομπή, καμία υπηρεσία δεν θα αναζητούσε τον εν λόγω υπολογιστή καθώς δεν θα φαινόταν πουθενά η ύπαρξή του.

Ακόμη πιο κραυγαλέα είναι μια άλλη περίπτωση.  Σε διευθυντικό στέλεχος διατέθηκε το ποσό των 10.000 ευρώ ως πάγια προκαταβολή για την κάλυψη αναγκών. Ενώ ρητά για όλους τους άλλους διευθυντές και προϊσταμένους προβλεπόταν ότι έπρεπε να αποδίδουν λογαριασμό με αποδείξεις στο τέλος κάθε μήνα, για το εν λόγω πρόσωπο δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για απόδοση λογαριασμού. Με λίγα λόγια το εν λόγω στέλεχος ... έλαβε άτοκο δάνειο 10.000 ευρώ!!! 

Όλα τα παραπάνω τα οποία είναι απλώς ενδεικτικά (αλλά και όσα θα διαβάσετε παρακάτω) δεν είναι ούτε φήμες, ούτε παραφιλολογία. Όλα τα παραπάνω τα έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με αίτημα κοινοποίησης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών. 

Κουμπάροι, φίλοι και «συναγωνιστές»

Ο Γ. Α.  κουμπάρος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προσελήφθη με μισθό 3.500 ευρώ ως «συντονιστής» του ραδιοφώνου και διορίστηκε ως πρόεδρος στην επιτροπή που ενέκρινε οποιαδήποτε πρόταση για εκπομπή στην ΕΡΤ.

O B.B. προσωπικός σκηνοθέτης του Αντώνη Σαμαρά προσελήφθη με μισθό 4.000 ευρώ

Μια άλλη περίπτωση είναι  ο Ε.Τ. , συνταξιούχος, προσωπικός διευθυντής Παραγωγής του Σαμαρά. Ο μισθός του; 2.720 ευρώ. Μάλιστα, στη διάρκεια της θητείας του έγινε αναπροσαρμογή του μισθού με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία έναρξη της συμβάσεως

Ο  Μ.Σ. κουμπάρος του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Σαμαρά, Γιώργου Μουρούτη τοποθετήθηκε στη δημόσια τηλεόραση με μισθό 3.500 ευρώ.

Επίσης ο Μ.Κ. , γυμναστής ήταν συνεργάτης του Σίμου Κεδίκογλου στην Εύβοια όπου εκλέγεται. Προσελήφθη με μισθό 3.500 ευρώ, ως διευθυντής του Γραφείου του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου Νίκου Σίμου .

 Η "αμαρτωλή" εκπομπή «Μεσογείων 136»

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά είναι εκείνο της εκπομπής «Μεσογείων 136», την οποία παρουσίαζε η Ανθή Σαλαγκούδη. Η Ανθή Σαλαγκούδη είναι κόρη του νεοδημοκράτη πρώην υφυπουργού κ. Σαλαγκούδη, φίλου του Αντώνη Σαμαρά. Πέραν της φιλίας του πατέρα της με τον πρωθυπουργό ένα ακόμη προσόν της είναι η κομματική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης και το γεγονός ότι ήταν υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες εκλογές χωρίς να έχει καταφέρει να εκλεγεί. Ωστόσο φαίνεται ότι είναι τόσο ... ταλαντούχα ώστε προσελήφθη ως Προσωπικό Ειδικών Θέσεων (ΠΕΘ) στην ΕΡΤ με τον μισθό των … 3500 ευρώ. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι ότι η κυρία Σαλαγκούδη προσελήφθη χωρίς να έχει αρμοδιότητες για τέσσερις μήνες. Η περίφημη εκπομπή «Μεσογείων 136» βγήκε στον αέρα τέλη Δεκεμβρίου και αποτέλεσε πραγματικό «ναυάγιο» με τηλεθέαση κοντά στο 1%.

Το πλέον αξιοσημείωτο, όμως, είναι το κόστος της συγκεκριμένης εκπομπής.

Το κόστος της άγγιζε σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς το ποσό των 285.240 ευρώ… Σύμφωνα με όσα λένε οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, το συνολικό κόστος άγγιζε το 1 εκατ. ευρώ τη σεζόν. Στην εν λόγω μικτή παραγωγή η ΕΡΤ συμπεριέλαβε τα πάντα: στούντιο, τεχνικούς, σκηνοθέτες, παραγωγούς, τεχνικό εξοπλισμό. Η ιδιωτική εταιρία παραγωγής έβαζε μόνον επιλεγμένους δημοσιογράφους, τους οποίους της είχε επιβάλει να προσλάβει η διοίκηση της ΕΡΤ. Με το ποσό αυτό επιβαρύνθηκε ο  προϋπολογισμός της γενικής διεύθυνσης ενημέρωσης. Το κόστος του κάθε επεισοδίου ανήλθε σε 3,027 ευρώ. 24.960 ευρώ πήγαν για εργοδοτικές εισφορές οι οποίες καταβλήθηκαν στον παραγωγό. 22.000 ευρώ πήγαν για έξοδα προεργασίας των συντελεστών παραγωγής. 27.000 ευρώ πήγαν για δώρα, επιδόματα και εργοδοτικές εισφορές.  Το ποσό των 23.240 ευρώ πήγε για εφημερίδες, γραμματεία γραφείου παραγωγής, έξοδα συνεργείων και έξοδα φιλοξενίας. Επίσης για άγνωστο λόγο, αλλά κατόπιν συμφωνίας με τη διοίκηση ο Ηλίας Μαμαλάκης πήρε 900 ευρώ επιπλέον. Κάθε δημοσιογραφική αποστολή της εκπομπής την οποία παρουσίαζε η κυρία Σαλαγκούδη κόστιζε  4.140 ευρώ.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή («Μεσοεγείων 136») απασχολήθηκαν συνολικά πέντε σκηνοθέτες – γεγονός, τουλάχιστον παράδοξο με δεδομένο ότι σε όλες τις αντίστοιχες εκπομπές απασχολούνται παγίως ένας σκηνοθέτης κι ένας βοηθός σκηνοθέτη. Πόσες άλλες εκπομπές υπάρχουν, άραγε, στην ελληνική τηλεόραση, δημόσια και ιδιωτική, που να απασχολούν πέντε σκηνοθέτες; Εξ αυτών των πέντε σκηνοθετών ο ένας, μάλιστα, είναι γιός διευθυντικού στελέχους.


Εκείνοι που δεν «πάτησαν το πόδι τους»

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έχουν καταγγείλει εδώ και καιρό προς τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης ότι συγκεκριμένα πρόσωπα που προσελήφθησαν στην ΕΡΤ τον τελευταίο χρόνο με κομματικά κριτήρια «δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στην ΕΡΤ».
΄
Στις 11 Μαρτίου 2013 οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ καταγγέλλουν μεταξύ άλλων: «Το “πάρτυ” και οι παρανομίες, σε ό,τι αφορά τον τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ, συνεχίζονται και πέραν των μικτών παραγωγών. Κραυγαλέα είναι η περίπτωση των προσλήψεων-αργομισθιών διαφόρων δημοσιογράφων, είτε με συμβάσεις ΠΕΘ είτε ως ειδικών συμβούλων, με παχυλούς μισθούς. Οι συγκεκριμένοι προσληφθέντες, παρ΄ότι αμείβονται κανονικά εδώ και μήνες δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στην ΕΡΤ». Για την καταγγελία υπήρξε αίτημα κοινοποίησης στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι παραθέτουν κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα προσώπων, κάποια εκ των οποίων είτε είχαν συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, είτε αποτελούσαν προσωπικές επιλογές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, είτε είχαν φιλική σχέση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Ο Α. Λ. προσελήφθη με μισθό 3.500 ευρώ αλλά σύμφωνα με τους εργαζόμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στην ΕΡΤ. Η Μ.Ρ. προσελήφθη με μισθό 3.000 ευρώ ως «σύμβουλος», αλλά σύμφωνα με τους εργαζόμενους απασχολείτο στο γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. Ο Χ. Μ. προσελήφθη με μισθό 3.500 ευρώ το μήνα και επίσης δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στην ΕΡΤ, όπως επίσης και η Β.Κ. που λάμβανε 3.500 ευρώ το μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: