Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Τα ξένα ΜΜΕ για τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ και την παρουσία της Χ.Α.

Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η

Σημαντική αναφορά στην επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και την παρουσία της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση των εκλογικών αποτελεσμάτων κάνουν πολλά μέσα ενημέρωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο...


Στην ηλεκτρονική του έκδοση ο Guardian γράφει πως: «ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια καθοριστική νίκη για την Αριστερά απέναντι στα δύο παραδοσιακά κόμματα που συνασπίζονται στην κυβέρνηση, τους συντηρητικούς της Νέας Δημοκρατίας και τους Σοσιαλδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ. Η νέο-φασιστική Χρυσή Αυγή πήρε περίπου 10%».Ο Independent στην διαδικτυακή του μορφή τονίζει πως: «Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν την αντίδραση πολλών εθνών της Ευρωζώνης απέναντι στα μέτρα λιτότητας που έχουν οδηγήσει στην ανεργία και τη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, με κόμματα της άκρας Δεξιάς και Αριστεράς να μετρούν υψηλές εκλογικές επιδόσεις. Οι Έλληνες Νεοναζί της Χρυσής Αυγής θα εκπροσωπηθούν για πρώτη φορά στην Ευρωβουλή. Τα ακροαριστέρα και αντι-συστημικά κόμματα πήγαν καλά, με τον ΣΥΡΙΖΑ (που αρνείται την εξυπηρέτηση χρέους της χώρας) να επικρατεί στις εκλογές έναντι του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας».

Με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στις ευρωεκλογές. Μήνυμα στον Σαμαρά» το δίκτυο Bloomberg σημειώνει σε εκτενές άρθρο του πως: «Το  κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, πήρε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, χωρίς ωστόσο να εδραιώσει ένα προβάδισμα ικανό να αποσταθεροποιήσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η τριπλή εκλογική διαδικασία (Ευρωπαϊκές, περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές) αντιμετωπίστηκε ως μια δοκιμασία για τον κυβερνητικό συνασπισμό (Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ). Αν και ο κ. Σαμαράς ηγήθηκε της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, τα αποτελέσματα της κρίσης χρέους και της 6ετούς ύφεσης παραμένουν ορατά, όταν περισσότεροι από τους μισούς νέους της χώρας αναζητούν εργασία. Το εθνικιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, του οποίου ο αρχηγός και άλλα πέντε ηγετικά στελέχη είναι προφυλακισμένοι με κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατέκτησε την τρίτη θέση».

Το Reuters μιλάει για μια «διαφορετική ιστορία που γράφεται στην Ελλάδα. Η
χώρα ως επίκεντρο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, είδε τον ακροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ που είναι κατά του προγράμματος λιτότητας, να βγαίνει πρώτος. Το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει τον λαϊκό θυμό για την περικοπή των κοινωνικών δαπανών που η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ. Πάντως τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εξασφάλισαν μαζί περισσότερους ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η ηλεκτρονική Telegraph αναλύει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σημειώνοντας πως: «Το Εθνικό Μέτωπο από τη Γαλλία και η Χρυσή Αυγή από την  Ελλάδα, είναι ανάμεσα στα κόμματα που θριάμβευσαν στις ευρωεκλογές. Το ποσοστό του πρώτου κόμματος, της ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πως οι Έλληνες επαναστατούν απέναντι στην κρίση της Ευρωζώνης και τη λιτότητα που έχει κλονίσει τη χώρα τους.  Σημειώνοντας το μεγάλο πολιτικό τίμημα που η Ελλάδα έχει πληρώσει με την κρίση στην Ευρωζώνη, το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής ξεπέρασε το σοσιαλιστικό κίνημα του ΠΑΣΟΚ».   


Με τίτλο «Ριζοσπάστες νικητές- έτσι η Ελλάδα είναι μη κυβερνήσιμη», η εφημερίδα Die Welt γράφει ότι η ριζοσπαστική αριστερά της Ελλάδας μπαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως «το ισχυρότερο κόμμα χωρίς λύσεις, αλλά με λαϊκισμό». Η Ριζοσπαστική Αριστερά αναδύεται και κερδίζει στην Ελλάδα, όπως σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, επισημαίνοντας ωστόσο πως «εάν ήταν βουλευτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε το μπόνους των 50 εδρών του νικητή. Ο κανονισμός είναι έτσι ώστε να καθιστά εφικτό τον σχηματισμό σταθερών κυβερνήσεων.

Ως προστασία από τις ριζοσπαστικές δυνάμεις. Είναι όμως τώρα οι ριζοσπάστες οι οποίοι θα σταθεροποιούνταν». Εκτενώς αναφέρεται το δημοσίευμα στο αποτέλεσμα του «νεοναζιστικού κόμματος», Χρυσή Αυγή. «Η Ελλάδα είναι σήμερα μια χώρα, όπου η άκρα αριστερά είναι η μεγαλύτερη δύναμη και η άκρα δεξιά η τρίτη μεγαλύτερη. Με αυτά αποτελέσματα, δεν μπορεί να κυβερνήσει κανείς» επισημαίνεται και γίνεται λόγος για υποχώρηση της μετριοπαθούς Ελλάδας. «Τελείως κατεστραμμένο είναι το παραδοσιακό "σοσιαλδημοκρατικό" πρώην μαζικό κόμμα ΠΑΣΟΚ», καταλήγει.

Για «δύο εθνικές καταστροφές» κάνει λόγο η «Γκενεράλ- Αντσάιγκερ» (General-Anzeiger), αναφερόμενη στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και του Εθνικού Μετώπου στην Γαλλία. Σύμφωνα με την Deutsche Welle η Ελλάδα παρουσιάζεται ως το «προβληματικό παιδί» που με τα εκλογικά αποτελέσματα θέτει σε κίνδυνο την πορεία προς την εξυγίανση. Παράλληλα η εφημερίδα θέτει τον προβληματισμό για το πώς και για πόσο θα κρατήσει την θέση του ο κ. Βενιζέλος.

Στην εφημερίδα Bild, υπό τον τίτλο «Επιτυχία και Αποτυχία», αναφέρει στην δεύτερη κατηγορία τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
 Αναλυτικά άρθρα αφιερώνει όμως και ο ιταλικός Τύπος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα.
«Μια χώρα σε κρίση εμπιστεύεται την αριστερά» τιτλοφορεί το άρθρο της η εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο Ντανιέλε Μαστροτζάκομο, «η Ελλάδα, εξασθενημένη από την κρίση, φαλκιδευμένη από την ανεργία, χωρίς πλέον αυταπάτες και σχέδια, γαντζώνεται από ένα αποτέλεσμα που ισοδυναμεί με έναν φάρο μέσα στο σκοτάδι. Υπάρχει μια εναλλακτική». Η εφημερίδα τονίζει παράλληλα ότι «το ΠΑΣΟΚ, με την νέα Ελιά, πετυχαίνει ένα σχεδόν απροσδόκητο αποτέλεσμα, το 8,1%» και, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας «εξασφαλίζει μια οριακή πλειοψηφία που επιτρέπει να συνεχισθεί η διακυβέρνηση της χώρας».
«Στην Ελλάδα του, ο Τσίπρας ανεβαίνει στην κορυφή, αλλά σημαίνει συναγερμός για τους νεοναζί» αναφέρει η εφημερίδα του Τορίνο La Stampa. «Για πρώτη φορά, η αριστερά κερδίζει με ουσιαστική διαφορά, με ποσοστό που θα της έδινε, θεωρητικά, την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Αθήνας. Δεν καταφέρνει, όμως, να αναγκάσει σε παραίτηση την κυβέρνηση» αναφέρει η εφημερίδα, ιδιοκτησίας της Fiat. «Παρά τις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις, με τις κατηγορίες σύστασης εγκληματικής συμμορίας κατά πολλών βουλευτών της, το φιλοναζιστικό κόμμα "Χρυσή Αυγή" κατάφερε να ξεπεράσει το 9%» προσθέτει.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτη δύναμη στη χώρα, πέρα από κάθε δυνατή αμφιβολία» γράφει η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero. Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος τονίζει ότι «η δέσμευση του κόμματός του είναι να πετύχει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η ανεργία». «Στην Ευρώπη θα συνεχίσουμε να θέτουμε με μεγάλη έμφαση το δίκαιο αίτημά μας για την καταβολή, στο ακέραιο, των γερμανικών αποζημιώσεων» προσθέτει ο κ. Γλέζος.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: