Οι «Περσείδες» θα φωτίσουν τον ουρανό
Ένα φανταστικό θέαμα που μόνο η φύση μπορεί να μας χαρίσει, είνα τα πεφτάστερα... Από την astronomia.gr μαθαίνουμε πως :
Οι Περσείδες είναι μια βροχή διαττόντων που οφείλεται στον κομήτη Swift-Tuttle. Οι διάττοντες που παρατηρούμε δεν είναι παρά σωματίδια που άφησε πίσω ο κομήτης αυτός κατά την πορεία του μέσα από το ηλιακό σύστημα. Η δραστηριότητα της βροχής αυτής είναι αρκετά σταθερή και έχει την φήμη ότι δεν απογοητεύει ποτέ όσους αποφασίσουν να την παρατηρήσουν. Κατά διαστήματα, όταν ο κομήτης επιστρέφει στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα, παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα. Το 1992, όταν αυτό συνέβη για τελευταία φορά, ένα νέο μέγιστο παρουσιάζεται, επιπλέον της συνήθους δραστηριότητας της βροχής. Η δραστηριότητα αυτή υποχώρησε όμως με το πέρασμα του χρόνου και από το 2000 δεν υφίσταται πλέον.
Ακτινοβόλο Σημείο της βροχής, δηλαδή η περιοχή του ουρανού από την οποία φαίνεται να ξεκινούν οι διάττοντες, είναι ο αστερισμός του Περσέα, όπως υποδηλώνεται και από το όνομα της. Το μέγιστο της βροχής παρακολουθείται στις 12 Αυγούστου κάθε χρόνου, ενώ Περσείδες παρατηρούνται γενικά μεταξύ των 23 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου. Ο ωριαίος ρυθμός είναι συνήθως 80 μετέωρα ανά ώρα.
Είτε υπάρχει σύνδεση με κάποιο μύθο, είτε όχι το μόνο σίγουρο είναι, ότι και φέτος ο ουρανός θα βρέξει… «Περσείδες», καθώς πιστές στο ραντεβού τους θα φωτίσουν τον ουρανό δημιουργώντας ένα φυσικό υπερθέαμα.
Όσοι βρεθούν μακριά από τα φώτα της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν τον νυχτερινό ουρανό, ο οποίος θα φωτίζεται με την βροχή των «Περσείδων».
Τα δεκάδες φωτεινά πεφταστέρια που θα στολίσουν τις νύχτες του Αυγούστου από τις 11 έως τις 13 του μηνός θα μπορούν να απολαύσουν οι αθεράπευτα ρομαντικοί και όχι μόνο.
Πρόκειται για μια «βροχή» αστεριών που είναι γνωστή ως «Περσείδες». Αποτελείται από υπολείμματα του κομήτη Swift-Tuttle που κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο κάθε 130 χρόνια. Οι διάττοντες αστέρες που παρατηρούμε είναι τα σωματίδια σκόνης και βράχων που άφησε πίσω του ο κομήτης αυτός κατά την πορεία του μέσα από το ηλιακό μας σύστημα.
Το όνομά τους οφείλεται στο βόρειο αστερισμό του Περσέα, όπου βρίσκεται και το σημείο εκκίνησης τους. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια.
Η βροχή αστεριών με το όνομα «Περσείδες» θεωρείται η καλύτερα παρατηρούμενη βροχή, εξαιτίας της μεγάλης έντασής της, καθώς έως και 80 μετεωρίτες την ώρα γίνονται εμφανείς.
Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το φαινόμενο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι καλύτερες ώρες παρατήρησης είναι λίγο πριν το ξημέρωμα.
Εάν μοναδικό οπτικό σας βοήθημα είναι το γυμνό μάτι, δεν συνίσταται να κοιτάζετε το φεγγάρι γιατί αυτό μειώνει την νυχτερινή όραση.
Το φαινόμενο καλύπτει όλο το φάσμα του ουρανού, οπότε εάν είναι κανείς ξαπλωμένος μπορεί να έχει στο οπτικό πεδίο του ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι του ουρανού.
4 σχόλια:
Βρέχει καρέκλες εδώ απόψε, και Περσίδες ούτε κατα διάνοια...
Άσε βράζω από τα νεύρα...
Εσύ, όλα καλά;
Να κάνουμε πρόβλεψη, σε ποια κεφάλια θα πέσουνε:)))
@ Artanis
Σημασία έχει ότι... "βρέχει"...
χαχαχαχαχα...
Όταν εμείς θα έχουμε χειμώνα, εσύ εκεί θα έχεις καλοκαίρι...
Σωστα;
Υπομονή κοπέλα μου...
@ VaD
Να κάνουμε Βασίλη μου, να δούμε αν θα πέσουμε ... "μέσα"...
Να περνάς καλά.
Δημοσίευση σχολίου