Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Η φωνή που ζεί @ οι δυσκολίες διεξαγωγής του debate...

50.000 θεατές τίμησαν την φωνή...
Πλήθος κόσμου συνέρευσε χθες το βράδυ στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για τη συναυλία, η οποία διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 8 χρόνων απουσίας του μεγάλου λαϊκού καλλιτέχνη, Στέλιου Καζαντζίδη.
Μεγάλοι έλληνες τραγουδιστές, ένωσαν τις φωνές τους, σε τραγούδια που στιγμάτισε με την φωνή του ο Στέλιος Καζαντζίδης. Χάρις Αλεξίου, Γλυκερία, Δημήτρης Μητροπάνος, Γιώργος Νταλάρας και ο Πασχάλης Τερζής, είχαν ετοιμάσει ένα μοναδικό αφιέρωμα για το μεγάλο καλλιτέχνη προς τέρψιν των περίπου 50.000 θεατών.
Ωστόσο, η μεγάλη βραδιά σημαδεύτηκε από την καταρρακτώδη βροχή, η οποία ανάγκασε τους διοργανωτές να ολοκληρώσουν τη συναυλία λίγη ώρα νωρίτερα απ΄ό,τι είχε αρχικώς προγραμματιστεί.
Να σημειωθεί ότι ακόμη μία μεγάλη συναυλία θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη στις 21:30, στο Καυταντζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης.

DEBATE
"Περιττή η παρουσία των δημοσιογράφων", λένε οι δημοσιογράφοι

Και ενώ το ντιμπέιτ των 6 αρχηγών έχει «κλειδώσει» και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για αυτό που αφορά μόνο τους κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, οι τηλεμαχίες ξαναβρίσκονται στον «αέρα», λόγω εμπλοκής από την πλευρά των δημοσιογράφων αυτή τη φορά. Οι δημοσιογράφοι που έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στη διαδικασία συναντήθηκαν την Παρασκευή σε κεντρικό ξενοδοχείο προκειμένου να ρυθμίσουν λεπτομέρειες, ωστόσο εκεί διατύπωσαν την έντονη αντίδρασή τους σχετικά με τους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας των έξι αρχηγών που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δημοσιογράφοι εκτιμούν ότι οι ανελαστικοί όροι, με τη μείωση του χρόνου που τους αναλογεί και τη διάκρισή τους σε ομάδες τους καθιστά σχεδόν περιττούς και μετατρέπει τον ρόλο τους σε «διακοσμητικό». Για την ακρίβεια, οι δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι οι όροι είναι χειρότεροι ακόμα και από την τελευταία φορά και δεν προωθείται σε καμία περίπτωση ο ελεύθερος διάλογος και η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών.

Η ανακοίνωση των δημοσιογράφων (Μαρία Χούκλη (ΝΕΤ), Παύλος Τσίμας (Mega), Νίκος Ευαγγελάτος (ΑΝΤ-1), Ανδρέας Κωνσταντάτος (Alter), Αιμίλιος Λιάτσος (Star), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha) και Σία Κοσιώνη (Σκάι) έχει ως εξής:

«Η διαδικασία έτσι όπως έχει συμφωνηθεί καθιστά περιττή την παρουσία των δημοσιογράφων. Οι όροι διεξαγωγής είναι χειρότεροι από εκείνους που ίσχυσαν στην τηλεμαχία του περασμένου Μαΐου και είχαμε καταγγείλει όλοι. Αλλωστε και τα κόμματα έχουν καταγγείλει τη διαδικασία με βαρείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Ο δημοσιογράφος πρέπει να μπορεί να ρωτά ελεύθερα να έχει επαρκή χρόνο να διατυπώσει τις ερωτήσεις και να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει διευκρινίσεις από τον πολιτικό αρχηγό. Ζητάμε λοιπόν διάλογο ακόμα και εντός της ημέρας ώστε να προσδιοριστεί εγκαίρως το πλαίσιο διεξαγωγής του ντιμπέιτ έτσι ώστε να είναι χρήσιμη η παρουσία μας».

Ετσι αποφάσισαν ότι εάν έστω και την τελευταία στιγμή δεν αλλάξουν οι όροι, δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην τηλεμαχία. Σχετικά, έχουν αποστείλει και επιστολή προς όλα τα κόμματα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

Στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τους όρους διεξαγωγής του ντιμπέιτ μεταξύ των Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου απάντησε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Η ΝΔ προτείνει να συμπληρωθεί η ενότητα «Κοινωνικά θέματα» με «θέματα Παιδείας» και η ενότητα «Περιβάλλον» με «υποδομές».

Επίσης, προτείνεται για κάθε ενότητα να υπάρχει γραπτή εισαγωγική τοποθέτηση του συντονιστή εντός λευκού φακέλου χωρίς άλλα χαρακτηριστικά. Ο συντονιστής θα επιλέγει τυχαία έναν από τους φακέλους και θα ζητά από τους αρχηγούς να τοποθετηθούν «προκειμένου η συζήτηση να είναι πιο ουσιαστική και πιο ζωντανή».

Αναφορικά με τους χρόνους ο κ. Αντώναρος σημειώνει: «Είμαι βέβαιος, ότι για λόγους ουσίας και ρυθμού της συζήτησης μπορούμε χωρίς δυσκολία να συμφωνήσουμε επίσης στους εξής χρόνους: Τρία λεπτά για κάθε πρωτολογία, τρία λεπτά για κάθε δευτερολογία και ένα λεπτό για κάθε τριτολογία του κάθε αρχηγού».

Επίσης, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει να υπάρχει ένας συντονιστής δημοσιογράφος (η πρόταση αναφέρει συγκεκριμένα την κα. Χούκλη) η ΝΔ ζητά - πέραν του συντονιστή - δύο ακόμα δημοσιογράφους που θα υποβάλλουν ερωτήσεις.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η συζήτηση να δώσει τη δυνατότητα «στους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς για έναν όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο διάλογο και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων». Ζητούν να διαρκέσει 75 λεπτά και να δομηθεί σε πέντε 15λεπτες ενότητες...

Σύμφωνα με την πρόταση, σε κάθε ενότητα ο συντονιστής δημοσιογράφος θα κάνει μια εισαγωγική τοποθέτηση ενός λεπτού, θέτοντας τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον Έλληνα πολίτη. Ο κάθε ένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα έχει τη δυνατότητα μιας αρχικής 3λεπτης τοποθέτησης και στην συνέχεια δύο γύρους με τοποθετήσεις 2΄ λεπτών κάθε φορά από κάθε πολιτικό αρχηγό. Σύνολο 15΄ λεπτά (εισαγωγή 1΄, αρχικές τοποθετήσεις 6΄, δευτερολογία 4΄, τριτολογία 4΄ λεπτά).

Επίσης, προτείνεται οι δύο αρχηγοί να στέκονται όρθιοι σε πόντιουμ απέναντι ο ένας στον άλλον με τον δημοσιογράφο συντονιστή να στέκεται μεταξύ τους σε διάταξη τριγώνου, τη δε όλη διαδικασία να αναλάβει η δημόσια τηλεόραση, με δημοσιογράφο-συντονιστή την κα. Χούκλη.

4 σχόλια:

Artanis είπε...

To debate δεν θα το έβλεπα έτσι κι αλλιώς, όλα αυτά που γίνονται και λέγονται, περί στησίματος, ερωτοαποκρίσεων κλπ, τα βρίσκω καραγκιοζιλίκια...
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...
Μόνον τί βρακί θα φορέσουν, δεν κανόνισαν...Debate είναι αυτό;

Σε φιλώ, καλησπέρα απο ΝΖ...

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Artanis

Tην πεπατημένη θα ακολουθήσουν κι αυτή τη φορά και άντε ο πολίτης να καταλάβει...

Να δουμε η 5η Οκτώβρη πώς θα μας βρει...

Να είσαι καλά φίλη μου.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Η ΦΩΝΗ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΖΕΙ.
ΘΑ ΤΟ ΔΩ ΤΟ Debate ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΙΠΟΤΑ ΝΕΟ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ JK O SKROYTZAKOS

Συμφωνώ μικρέ μου...

Καλή εβδομάδα και σε σένα.

Ευχαριστώ.