Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Ο βιοπαλαιστής του Λάκη για 2η χρονιά


ΕΚΤΑΚΤΩΣ
Δευτέρα, 14/12/209
11:33 πμ

Από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια "φλόγα" πήραμε το κόλουθο μύνημα. Ας δώσουμε λίγη προσοχή και όσοι μπορύμε ας βοηθήσουμε:

"Καλοί μας φίλοι,
Χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας.
Η μικρή Ελένη δυόμιση χρονών νοσηλεύεται στο King's College Hospital και νοσεί από εμβρυικό ραβδομυοσάρκωμα. Το παιδί θα μεταφερθεί στο Harley Street Clinic όπου θα υποβληθεί σε χημειοθεραπείες και μετά σε χειρουργείο ήπατος. Η μητέρα είναι 7 μηνών έγκυος και θα γεννήσει στην Αγγλία.
Οσοι λοιπόν βρίσκεστε στην Αγγλία κοντά στο Λονδίνο, μπορείτε να βοηθήσετε τόσο την μητέρα κατά την γέννα και μετά με το νεογέννητο όσο και τη μικρή Ελένη.
Περιμένουμε και πάλι τη συμπαράσταση σας.
Αποδείξτε στην οικογένεια ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν έχει χαθεί
" !
Επικοινωνείστε στο mail της Φλόγας floga@floga.org.gr ή στο mail trifonidou.maria@gmail.com (Πρόεδρος Φλόγας)



Ο Λαζόπουλος ξανά στη "στέγη"...

Του Κώστα Βλουτή

Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς της γενιάς του. Ο Λάκης Λαζόπουλος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Για, τουλάχιστον, μία 20ετία απασχολεί τον τύπο και έχει αποκτήσει φανατικό κοινό που τον ακολουθεί σε κάθε βήμα του. Θυμάμαι να λέει πως ξεκίνησε το θέατρο και βάζω τα γέλια, ακόμη και τώρα που γράφω αυτό το κείμενο. Πάει να τον ακούσει η -μετέπειτα κουμπάρα του- Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Εκείνη δεν του δίνει σημασία. Μιλάει με κάποιους ηθοποιούς και εκείνος προσπαθεί να της τραβήξει την προσοχή. Είναι στο σανίδι και τον ρωτάει -μέσα από ρόλο- ένας ηθοποιός: "Το ξέρεις πως η γυναίκα σου βάφεται"; Κι εκείνος απαντά με ερώτηση: "Αλήθεια; Τί χρώμα"; Αυτό ήταν... Ο Λάκης είχε κερδίσει το στοίχημα με τον εαυτό του.

Φέτος ο ηθοποιός και κειμενογράφος σκέφτηκε να επαναλάβει την περσινή του επιτυχία "Ο βιοπαλαιστής στη στέγη", στο "Θέατρον" του Ελληνικού Κόσμου, Περαιώς 254...

«Ο Οδυσσέας» εξηγεί ο δημιουργός του «δεν μας μιλάει για την επιθυμία του να αποκτήσει πολλά και να ζήσει αλλά για το πώς κατάφερε να μπει στη διαδικασία του πλουτισμού και να περάσει στην τάξη των πλουσίων, πώς νομίζει ότι έχει πιάσει την καλή.

Ξεκινά από την πόλη του, κάνει μια ληστεία -κατά τη διάρκεια της οποίας συναντά τη γυναίκα της ζωής του και την ερωτεύεται-, και μπαίνει στο κυνήγι του χρήματος. Σκεφθείτε ότι δουλεύει ως βιολιστής σε μπάντα,στην οποία μπήκε με μέσον, γιατί βιολί δεν ξέρει... Όταν όμως γίνεται ταξιτζής και αρχίζει να μεταφέρει μετανάστες, βγάζει και λεφτά. Και αφού φθάσει ψηλά, ως τη στέγη, αρχίζει να βυθίζεται, να διαλύεται, να βουλιάζει, να τον παρασύρει το νερό και η καταιγίδα. Και όσο βουλιάζει τόσο αναδύονται οι μνήμες -μνήμες από τη δεκαετία του '60.

Είναι η διαδρομή του μέσου Έλληνα για να τα καταφέρει» συμπληρώνει ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος μοιράζεται τη σκηνή με τη Χρύσα Ρώπα και έναν πολυάριθμο θίασο νέων.

Η μουσική είναι του Σταμάτη Κραουνάκη.
Το εντυπωσιακό σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά περιλαμβάνει τρεις περιστρεφόμενες σκηνές βάθους δέκα οκτώ μέτρων ενώ το νερό καθορίζει την παράσταση. Με βίντεο (του Αλέξανδρου Γραμματόπουλου ), κοστούμια της Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, φωτισμούς της Ελευθερίας Ντεκώ και κίνηση του Κωνσταντίνου Ρήγου. Ο «Βιοπαλαιστής στη στέγη» αρχίζει τη διαδρομή του- με περιορισμένες παραστάσεις ως το τέλος Φεβρουαρίου. «Γιατί μετά πρέπει να κάνω και Αλ Τσαντίρι» σημειώνει κλείνοντας ο Λάκης Λαζόπουλος.

* Ο Λάκης Λαζόπουλος και η Χρύσα Ρώπα σε μια σκηνή από το «Βιοπαλαιστή στη στέγη»


Ατάκες που κρατήσαμε από τον ηθοποιό κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για τον "βιοπαλαιστή" του:

* "Οι Έλληνες είμαστε πέντε σκαλοπάτια πριν ανεβούμε στη στέγη. Η χρονιά θα χαρακτηριστεί από αυτού του είδους την κίνηση: το ανέβασμα στη στέγη".

* "Ο Έλληνας έχει την αυταπάτη του... χασάπη: Ενώ ξέρει ότι το κρέας είναι σάπιο, επειδή ο χασάπης φορά καινούργια ποδιά, πηγαίνει και αγοράζει".

* "Είμαστε ένας λαός που τρώει σάπιο κρέας. Δεν αλλάζουμε, δεν εξελισσόμαστε, δεν ανατρέπουμε. Δεν προχωράμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται αλλαγές, αλλά λες και υπάρχει ένας καταστροφικός άξονας στους ανθρώπους. Ενώ θέλουν να σωθούν, η αυτοκαταστροφή τούς τραβάει προς τα κάτω".

* "Στην Ελλάδα δεν ρωτούν ούτε τους ποδοσφαιριστές, ούτε τους μπασκετμπολίστες, ούτε τους επιχειρηματίες τι λεφτά βγάζουν. Μόνο τους καλλιτέχνες".

Στο πλευρό του βρίσκεται και πάλι η ταλαντούχα Χρύσα Ρώπα που ευχαρίστησε τον Λάκη Λαζόπουλο για τον καταπληκτικό μονόλογο που της έγραψε, σε ένα έργο που αν και έχει γραφτεί 4 χρόνια πριν είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλωστε..

8 σχόλια:

Σταλαγματιά είπε...

Πραγματικά ένας ταλαντουχος άνθρωπος που με ότι καταπιάνεται το κάνει επιτυχία.
Ελπίζω να ανέβει και στην Θεσσαλονίκη για να τον δούμε.

Καλό ξημέρωμα Κώστα

Artanis είπε...

Αχ τί καλά θα ήταν να το έβλεπα...
Αλλά...
.
.
Καλημέρα και καλή βδομάσδα, σε φιλώ...

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Σταλαγματιά

Πραγματικά, είναι απο τις πιο προσεγμένες δουλειές του.

Τον "βιοπαλαιστή" του τον αγαπάει και τον "προστατεύει".

Μακάρι να ανέβει Θεσσαλονίκη. Αξίζει τον κόπο.

Καλή σου εβδομάδα.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Artanis

Aυτός θα μπορούσε να είναι ΕΝΑΣ από τους λόγους που θα σε έκαναν να γυρίσεις στην πατρίδα.

Είδες τί χάνεις; χα χα

Αν μπορέσω να αναρτήσω αποσπάσματα -στο άμεσο μέλλον- θα το κάνω...

Η μυρωδιά του θεάτρου, όμως, είναι άλλο πράγμα.

Και πέρσυ έκανα αφιέρωμα σε αυτή την προσπάθεια του Λ.Λαζόπουλου διότι είναι σπουδαία δουλειά. Ολοκληρωμένη.

Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Για το μικρό και ταλαίπωρο παιδί τι να πω;
Η καρδιά μου κομματιάζται όταν βλέπω αγγελούδια να υποφέρουν και κοντά τους οι δικοί τους ανθρωποι
Καλή σου εβδομάδα,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ

Με σοκάρει κάθε είδηση που έχει να κάνει με πονεμένους ανθρώπους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά.

Μακάρι να βοηθηθεί το μικράκι...

Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα.

thumbelina είπε...

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να πάνε όλα καλά για το μικρό κοριτσάκι..

Πράγματι ο Λάκης Λαζόπουλος είναι καταπληκτικός, φέτος τα εισιτήρια της παράστασης θα είναι πολύ πιο φτηνά από πέρσι, νομίζω από 15 ως 50 ευρώ, αν θυμάμαι καλά, έτσι θα μπορέσουν να δουν ακόμα πιο πολλοι άνθρωποι αυτή την σπουδαία δουλειά.
φιλιά, καλό βράδυ

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ.

ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΔΙΑΠΡΕΨΕΙ.ΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑΠΙΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΑΚΙ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.