Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

"Απαιτεί" ο Λ. Παπαδήμος, "αποδυναμώνεται" ο Νικ. Διαμαντούρος, κερδίζει έδαφος ο Π. Ρουμελιώτης

Εμπλοκή έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας. O κύριος Λουκάς Παπαδήμος ζητά μεγαλύτερης διάρκειας κυβέρνησης και από την πλευρά της Ν.Δ. δεν "υποχωρούν" στις απαιτήσεις του φερόμενου ως πρωθυπουργού. Το κάδρο του πρωθυπουργού προβάρει, τώρα, ο κύριος Νικηφόρος Διαμντούρος.

Ο κύριος Λουκάς Παπαδήμος αρνείται να γίνει μαριονέτα και ζητά 6μηνη, τουλάχιστον, πρωθυπουργία

Ακόμη πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου...
Η ώρα κυλά βασανιστικά, όσο η εμπλοκή δεν δίνει τον μεταβατικό πρωθυπουργό που θα σύρει το "κάρο" με τις "απαιτήσεις" της Ευρώπης.
Το όνομα του κυρίου Παναγιώτη Ρουμελιώτη είναι ήδη στην υποψηφιότητα

Σ
το επιτελείο της Συγγρού
δεν δέχονται κυβέρνηση υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο ο οποίος θα επιλέξει το δικό του οικονομικό επιτελείο και θα έχει ορίζοντα εξαμήνου και πάντως μέχρι να κλείσει τις εκκρεμότητες που αφορούν την δανειακή συμφωνία και τα συνοδευτικά μέτρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι διαπραγματευτές της ΝΔ φέρονται να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και για τη δεύτερη πρόταση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ως προς τον ευρωπαίο διαμεσολαβητή κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο, χωρίς, ωστόσο, η επιλογή αυτή να αποτελεί "κόκκινη γραμμή".

Παράλληλα ο κ. Σταύρος Δήμας διαψεύδει ότι έχει δεχθεί πρόταση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Πάντως, φαίνεται ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει για άλλο πρόσωπο και από τη ΝΔ εκφράζουν αισιοδοξία ότι μέχρι το βράδυ δεν αποκλείεται να έχει βρεθεί λύση.

Η ηγεσία της ΝΔ το έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι "ειδικού σκοπού και περιορισμένης διάρκειας" για αυτό και τίθεται ως προτεραιότητα να μην συμμετέχουν, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό, πολιτικά πρόσωπα.
Γι αυτό το λόγο ζητά τις αλλαγές προσώπων στα υπουργεία: Εσωτερικών, Δικαοσύνης και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει αντίδραση, καθώς θεωρείται ότι οι όροι που τίθενται από τον κ. Παπαδήμο είναι στο πλαίσιο ανεπίσημης συζήτησης.

Τώρα, η πλάστιγγα γέρνει στον κύριο Νικηφόρο Διαμαντούρο, που ήταν και επιλογή του Γ. Παπανδρέου.

ΠΟΙΟΣ ειναι ο Νικηφόρος Διαμαντούρος

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 1942 και υπηρετεί ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (European Ombudsman) με έδρα το Στρασβούργο.

Διατηρεί επίσης γραφείο του θεσμού και στις Βρυξέλλες. Σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και έλαβε το μεταπτυχιακό (1969) και διδακτορικό (1972) του τίτλο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Διαδέχτηκε (ως δεύτερος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής) τον πρώτο από την ίδρυση του θεσμού με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992) Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή (1995-2003), το Φινλανδό Γιάκομπ Σέντερμαν.

Για πρώτη φορά εκλέχτηκε στη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την 1 Απριλίου 2003 , επανεξελέγη για πενταετή θητεία τον Ιανουάριο του 2005 και ξανά στις 20 Ιανουαρίου 2010 για άλλα 4 χρόνια.

Κατά την περίοδο 1995 - 1998 διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και την περίοδο 1998 - 2003 υπηρέτησε ως ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδος. Από το 1993 είναι Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τις τελευταίες ώρες και μετά τις απαιτήσεις του κ. Παπαδήμου, αλλά και με την "δυσφορία" που νοιώθει η ΝΔ στη σκέψη πρωθυπουργίας Διαμαντούρου, στο πλάνο, σιγά σιγά μπαίνει και ένα άλλο πρόσωπο. Το όνομα του κυρίου Παναγιώτη Ρουμελιώτη είναι και αυτό, στο "τραπέζι'' της συζήτησης...

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αίγυπτο. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Γαλλία. Είναι διδάκτορας (docteur d'etat) του Πανεπιστημίου του Παρισιού ΙΙ, διδάκτορας (docteur de 3e cycle) του Πανεπιστημίου του Παρισιού Ι και πτυχιούχος της Σορβόνης. Διατέλεσε διαδοχικά ερευνητής και καθηγητής στο Κέντρο Σύγχρονων Οικονομικών Μεθόδων στο Παρίσι, στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στην Αθήνα και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. (Από τη θέση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά παραιτήθηκε το 1989 για να εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.) Έχει συγγράψει βιβλία, δημοσίευσε επιστημονικά άρθρα και συμμετείχε σε πολλά επιστημονικά συνέδρια. Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τα οικονομετρικά μοντέλα του διεθνούς εμπορίου, τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, την ελληνική οικονομία και την παγκοσμιοποίηση.
Έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, οργάνωσε, ως σύμβουλος του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ξενοφώντα Ζολώτα, την Υπηρεσία Ελέγχου των Εισαγωγών και Εξαγωγών και διηύθυνε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Νομισματικών και Πιστωτικών Θεμάτων του Υπουργείου Συντονισμού. Ταυτόχρονα πραγματοποίησε, για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, διάφορες αποστολές σε αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να συμβουλεύσει τις κυβερνήσεις τους σε θέματα σχετικά με τις δραστηριότητες των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Διατέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στη Βουλή των Ελλήνων και μέλος όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο 1981-1989 και συγκεκριμένα: υφυπουργός Συντονισμού, Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας, υπουργός Εμπορίου και υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Το 1989 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής και το 1997 ειδικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Διαδικασία Σταθερότητας στα Βαλκάνια. Το 2000 το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Συμβούλιο της ΕΕ τον εξέλεξαν πρόεδρο για τον Εκδημοκρατισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Βαλκάνια. Από τον Ιούνιο του 2001 ασχολείται, ως διεθνής σύμβουλος, με ευρωπαϊκά και διεθνή οικονομικά θέματα.
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Είναι Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας και τιμήθηκε με το παράσημο του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Πολωνικής Δημοκρατίας, καθώς και με το Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας Εμπορικών Επιστημών και του Glob Art Innovation της Αυστρίας.

Ώσπου να κάτσει η "μπίλια", όλα τα σενάρια έιναι ανοικτά στην Ελλάδα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: