Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ, ΛΟΝΔΙΝΟ 2012: Ένα πολυδάπανο Μιούζικαλ...Όλοι πια το ομολογούν πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στην Αθήνα, είναι αξεπέραστοι. Τί κι αν δήλωσε ο Ζαγκ Ρονγκ για ..."θαύμα", όσο αφορά την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Τί κι αν ξέχασε τους Αγώνες της Αθήνας, αναφερόμενος στις τελευταίες Ολυμπιάδες, κάνοντας λόγω μόνο για το Σίδνεϋ και το Πεκίνο, αποσιωπώντας, σκανδαλωδώς, την ...ύπαρξη των Ολυμπιακών της Αθήνας. 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν ένα πολυδάπανο μιούζικαλ, μια συναυλία της βαρυάς βιομηχανίας του τραγουδιού και του βρετανικού κινηματογράφου, χωρίς κανένα Ολυμπιακό μήνυμα. Με έναν Ρόαν Άτκινσον (Μίστερ Μπιν) να κλέβει στην κυριολεξία στον Αγώνα Δρόμου τους ..."συναθλητές" του χρησιμοποιώντας ένα ..."κατσαριδάκι"... Με την  Βασίλισσα της Αγγλίας να την μεταφέρει με ...ελικόπτερο ο πράκτωρ... 007, με έναν Ντέιβιντ Μπέκαμ στο "περιθώριο" να σου θυμίζει "Μανταλένα, μέσ' αυτή τη βάρκα" που τον περιέφερε για να παραδώσει την φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, με μία Μαίρη Πόπινς, με... με... με...
Τόσα λεφτά πετάχθηκαν για να αποδειχθεί πως η Τελετή Έναρξης θύμιζε περισσότερο με Τελετή... Λήξης και με ένα βρετανικό χιούμορ που το αντιλαμβάνονταν μόνοι οι ...εγχώριοι...

OI AΓΓΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ..."ΘΑΥΜΑ"!...

Ο σκηνοθέτης, χορογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης Δημήτρης Παπαϊωάννου ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η πρόταση που κατέθεσε και υλοποίησε, όπως τόνισε ο Μάρτιν Σίμιτσεκ, ήταν "υψηλής αισθητικής, συνδύαζε την συγκίνηση με το μεγάλο θέαμα και την δύναμη με την ευαισθησία και, ταυτόχρονα, αναδείκνυε το λαμπρό Ολυμπιακό πνεύμα". Ο καλλιτέχνης αποδείχθηκε ανώτερος των Ολυμπιακών περιστάσεων από τον άγγλο ομόλογό του, Ντάνι Μπόιλ.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας κήρυξε επίσημα την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων με την καθιερωμένη φράση, "Κηρύσσω την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και τον εορτασμό της 30ης Ολυμπιάδας της σύγχρονης εποχής".Με την ελληνική αποστολή να μπαίνει πρώτη στο στάδιο και τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη να κυματίζει ψηλά την ελληνική σημαία, οι 10.500 αθλητές και μέλη των αποστολών από τις 204 χώρες που θα λάβουν φέτος μέρος στους αγώνες, παρέλασαν μπροστά από τους θεατές αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα.
ΦΩΤΟ REUTERS.
ΦΩΤΟ REUTERS.

Ο επίλογος της τελετής έναρξης γράφτηκε με την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας, όπου ο κορυφαίος Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας, ο βρετανός Στίβ Ρεντγκρέιβ παρέλαβε την Ιερή Φλόγα από τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και κατευθύνθηκε προς το στάδιο, δίνοντας τη με τη σειρά του σε 7 νεαρούς αθλητές. Η Φλόγα μεταλαμπαδεύτηκε από τις δάδες σε μια μεταλλική κατασκευή με 204 χοάνες, όσες και οι αποστολές που παίρνουν μέρος στους Αγώνες. Οι χοάνες άρχισαν να υψώνονται ταυτόχρονα δημιουργώντας μία τεράστια φλόγα, σχηματίζοντας έτσι τον βωμό τον 30ων Ολυμπιακών Αγώνων.


Στον χαιρετισμό του ο Ζακ Ρογκ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι για πρώτη φορά όλες οι χώρες που μετέχουν στους Αγώνες περιλαμβάνουν στις αποστολές τους και γυναίκες.

Η τελετή έκλεισε με χιλιάδες πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό του Λονδίνου και τον Πολ ΜακΚάρντεϊ να ερμηνεύει μερικά από τα πιο γνωστά του τραγούδια.
ΦΩΤΟ REUTERS.
ΦΩΤΟ REUTERS.
ΦΩΤΟ REUTERS.
ΦΩΤΟ REUTERS.

ΦΩΤΟ REUTERS.
ΦΩΤΟ REUTERS.

ΦΩΤΟ REUTERS.
ΦΩΤΟ REUTERS.

ΦΩΤΟ REUTERS.
ΦΩΤΟ REUTERS.
* επιμέλεια -κριτική: Κώστας Βλουτής
* πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: