Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Γαλάνη και Ζ. Κωνσταντοπούλου μάρτυρες υπεράσπισης του Κ. Βαξεβάνη

Πλήγμα για τον συνταγματικό πολιτισμό και τη δημοκρατία χαρακτήρισε τη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Η δίκη του εκδότη του περιοδικού HOTDOC για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί στο κτίριο 2 της Ευελπίδων.

«Ο μοναδικός άνθρωπος ενήργησε προς την κατεύθυνση της αποκάλυψης της αλήθειας διώκεται ενώ εκείνοι που συμβάλλουν στη συγκάλυψη συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι», είπε η κα Κωνσταντοπούλου.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
"Θεσμικά σχιζοφρενή" η εικόνα της δικαιοσύνης
"...δεν είναι δυνατόν από τη μία οι οικονομικοί εισαγγελείς, Γρηγορης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης να στέλνουν στη Βουλή τη λίστα Λαγκάρντ και από την άλλη να διώκεται ο δημοσιογράφος που τη δημοσιοποίησε..."

Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν επίσης ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων, Τζι Μπούμελα αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Δημήτρης Τρίμης, καθώς επίσης και η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη.
Ο Τζιμ Μπουμέλα χαρακτήρισε παράλογη τη σύλληψη και τη δίωξη του Κ. Βαξεβάνη, σημειώνοντας πως «ο λόγος της δημοσιοποίησης της λίστας είναι το δημόσιο συμφέρον που αποτελεί και το απόλυτο καθήκον του δημοσιογράφου» και πρόσθεσε πως «το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ατομικού».

Στην αρχή της δίκης και μετά από σύντομη διακοπή, ο συνήγορος υπεράσπισης του γνωστού εκδότη, Νίκος Κωνσταντόπουλος, χαρακτήρισε το κατηγορητήριο άκυρο, τόσο που, όπως είπε, δε φέρει καν τη σφραγίδα της εισαγγελίας.

«Θεσμικά σχιζοφρενή» χαρακτήρισε την εικόνα της δικαιοσύνης ο Ν. Κωνσταντοπουλος, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν από τη μία οι οικονομικοί εισαγγελείς, Γρηγορης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης να στέλνουν στη Βουλή τη λίστα Λαγκάρντ και από την άλλη να διώκεται ο δημοσιογράφος που τη δημοσιοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: