Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ "ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2012" στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης(;;;)

 

  Σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο του Όσλο πραγματοποιήθηκε η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσία 20 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και έντονων διαμαρτυριών για το "αμφιλεγόμενο" βραβείο...
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της παρέλαβε επισήμως στο Όσλο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που της απονεμήθηκε για το ρόλο της στην μεταμόρφωση "μιας ηπείρου πολέμων σε ήπειρο ειρήνης".
 
Παρουσία περίπου είκοσι Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγγελα Μέρκελ που ήταν καθισμένοι δίπλα-δίπλα και σηκώθηκαν μαζί για να χαιρετίσουν τους παρευρισκόμενους, ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, ο Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, κάλεσε την ΕΕ "να προχωρήσει μπροστά" παρά την κρίση.
Παρά τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις για την απονομή του Νόμπελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι η επιλογή της νορβηγικής επιτροπής αποτελεί αναγνώριση των επιτευγμάτων του ευρωπαϊκού οράματος και ψήφο εμπιστοσύνης μπροστά στις ελλείψεις της αλλά και τις παρούσες δυσκολίες.
Ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Θόρμπγερν Γιάγκλαντ ανέφερε ότι η ένωση κρατών «βοήθησε μια ήπειρο πολέμου να γίνει μια ήπειρος ειρήνης. Σε αυτή τη διαδικασία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεχώρισε σημαντικά».
 
«Δεν είμαστε σήμερα εδώ συγκεντρωμένοι επειδή πιστεύουμε ότι η ΕΕ είναι τέλεια. Είμαστε εδώ συγκεντρωμένοι επειδή πιστεύουμε ότι στην Ευρώπη πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί» πρόσθεσε. «Πρέπει να σταθούμε μαζί, έχουμε συλλογική ευθύνη» είπε, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να αναπτυχθεί ένας νέος εθνικισμός στην Ευρώπη.
«Η αναζήτησή μας για ευρωπαϊκή ενότητα είναι σε εξέλιξη» είπε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παραλαμβάνοντας το βραβείο.
 
«Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα βοηθήσει τον κόσμο να έρθει πιο κοντά, επιδιώκοντας την δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ειρήνη» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
 
Ο Βαν Ρομπάι είπε ότι «το μυστικό όπλο της ΕΕ είναι ένας απαράμιλλος τρόπος να ενώνουμε τα συμφέροντά μας τόσο στενά, ώστε ο πόλεμος να γίνεται αδύνατος». 
 
«Είναι καλύτερα να πολεμά κανείς στο τραπέζι, παρά στο πεδίο της μάχης» είπε, επικαλούμενος το Ζαν Μονέ, έναν από τους ιδρυτές της ΕΕ.
 
Πρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση σηματοδοτεί μια επιστροφή «σε παλαιότερα ρήγματα και στερεότυπα», ωστόσο, πρόσθεσε: «Ακόμα και αυτές οι εντάσεις δεν μας γυρίζουν στο σκοτάδι του παρελθόντος».
 
Περίπου 20 από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρευρέθηκαν στην τελετή απονομής του Νομπέλ.  Δεν έλειψαν όμως και οι ηχηρές απουσίες, μεταξύ αυτών και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον -αντί του οποίου, στην τελετή θα παρίσταται ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ.
 
Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν όταν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας σηκώθηκαν και έδωσαν τα χέρια.
Το βραβείο Νόμπελ στην ΕΕ προκάλεσε ποικίλα σχόλια, κυρίως και λόγω κρίσης στην ευρωζώνη που έχει διχάσει την Ένωση των «27», ενώ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. Οι επικριτές δηλώνουν ότι η βράβευση είναι ακατάλληλη και τονίζουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει ξεσκεπάσει τις διαφωνίες που επικρατούν στην ένωση των 27 κρατών.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι το έπαθλο των 930.000 ευρώ από το Νόμπελ «θα δοθεί σε παιδιά που έχουν ανάγκη».
 REUTERS/Cornelius Poppe/NTB Scanpix

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Περίπου 50 οργανώσεις είχαν ζητήσει την πραγματοποίηση της πορείας αυτής την παραμονή της απονομής του βραβείου, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ είναι αντιδημοκρατική και συντηρεί έναν μεγάλο στρατό μολονότι οι λαοί της υποφέρουν από την οικονομική κρίση.
"Ο Άλφρεντ Νομπέλ είχε πει ότι το βραβείο θα πρέπει να δίνεται σε αυτούς που εργάστηκαν για τον αφοπλισμό", δήλωσε η 70χρονη Έλσα-Μπριτ Ένγκερ, εκπρόσωπος των "Γιαγιάδων για την Ειρήνη". "Η ΕΕ δεν το κάνει αυτό. Είναι μία από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων στον κόσμο", σημείωσε.
Την άποψη ότι η ΕΕ δεν αξίζει το βραβείο αυτό έχουν εκφράσει επίσης άνθρωποι που τιμήθηκαν στο παρελθόν με το Νόμπελ Ειρήνης: ο Ντέσμοντ Τούτου, ο Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ και η Μέιριντ Μαγκουάιρ.

Στην πορεία διαμαρτυρίας στο Όσλο μετείχε και το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα, το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η επιτροπή που απονέμει τα βραβεία Νόμπελ στο Όσλο αποφάσισε να δώσει το φετινό βραβείο στην ΕΕ επειδή ένωσε την ήπειρο έπειτα από δύο παγκόσμιους πολέμους και για να της δώσει μια ώθηση την ώρα που προσπαθεί να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.
"Η ΕΕ φέρνει μακροχρόνια ειρήνη ανάμεσα στους πρώην εχθρούς, αυτούς που πολέμησαν... μεταξύ άλλων σε δύο παγκόσμιους πολέμους", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
sigmalive / news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: