Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: Ζητάω εκλογές τώρα...

Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η
Ε κ λ ο γ έ ς    τ ώ ρ α
Ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης και αυτοδυναμίας ζήτησε 
ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Δ.Ε.Θ. 
Τι εξήγγειλε

"Βρίσκομαι απέναντί σας για να σας πω αλήθειες, όσο δυσάρεστες και αν είναι αυτές"... Με τα λόγια αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας, άρχισε να ξεδιπλώνει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στο Βελλίδειο Θεσσαλονίκης
Ένα πρόγραμμα που δεν αποκλείει, το αντίθετο εκτιμά ως πιθανή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του έτους. Πόσο μάλλον που, "ζητάμε εκλογές τώρα, πριν χάσουμε την τελευταία ευκαιρία διαπραγμάτευσης".
Κάποια από τα μέτρα εξαγγέλθηκαν να γίνουν άμεσα, ακόμη δηλαδή και στην περίπτωση κατά την οποία γίνουν εκλογές εντός του τρέχοντος έτους και τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Κατά τον Αλ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά εκλογές "γιατί βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε, αλλά γιατί το απαιτεί το συμφέρον του λαού και του τόπου", παραθέτοντας ταυτόχρονα και το δίλημμα των επόμενων εκλογών: "Διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση. Ανάπτυξη ή λιτότητα. ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ".
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια από τα μέτρα εξαγγέλθηκαν για να γίνουν άμεσα, ακόμη δηλαδή και στην περίπτωση κατά την οποία γίνουν εκλογές εντός του τρέχοντος έτους και τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Η 13η σύνταξη, εν είδει δώρου Χριστουγέννων εξαγγέλθηκε ότι θα δοθεί στους συνταξιούχους για συντάξεις ως 700 ευρώ.
Επίσης ο διακανονισμός χρεών θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, και πάλι υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ήδη κυβέρνηση.
Ενώ στην αναφορά του για το πετρέλαιο θέρμανσης προέβλεψε, "το χειμώνα αυτό οι πολίτες θα ξανανάψουν τα καλοριφέρ τους".

Κατά Σαμαρά
Ταυτόχρονα, ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αντ. Σαμαρά, αποκαλώντας τον "γραμματοκομμιστή των γερμανικών συμφερόντων", ειδικότερα γιατί συντάχθηκε με τη "Γερμανία της κ. Μέρκελ", στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την προστασία των υπερχρεωμένων κρατών. 

Επίσης γιατί μονιμοποίησε τον ΕΝΦΙΑ, γιατί εμφανίζεται να μειώνει τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο κατά 30%, αφού όμως τον είχε αυξήσει νωρίτερα κατά 450%.
Όμως, ο ομιλητής απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε για την παρουσία του στο διεθνές φόρουμ στο Κόμο, σημειώνοντας ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη".

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Πρόκειται για "ένα σχέδιο ελπίδας και προοπτικής για την έξοδο από την κρίση", το χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κατάμεστο από εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, αλλά και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, Βελλίδειο. 
Παρούσα επίσης η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα.
Και κατέθεσε δέσμη δεσμεύσεων, αντιτάσσοντας στο Μνημόνιο ("αυτό θα καταργηθεί το βράδυ των εκλογών", επανέλαβε) ως κεντρικό αφήγημα το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

Οι τέσσερις πυλώνες των προγραμματικών εξαγγελιών Τσίπρα είναι οι εξής:
Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης με εκτιμώμενο κόστος 2 δισ.
Με δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας. Με κουπόνια σίτισης σε ισάριθμες οικογένειες. Με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Με πρόγραμμα στέγης. Με απόδοση 13ης συνέντευξης στους χαμηλοσυνταξιούχους. Με κατάργηση της εξίσωσης του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Επανεκκίνηση της οικονομίας.
Με εξωδικαστικό διακανονισμό για άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων ανείσπρακτων φορολογικών υποχρέσεων ως 31 Δεκεμβρίου 2014, και 84 μηνιαίες δόσεις. Με άμεση παύση διώξεων και κατασχέσεων για όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις. Με κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και καθιέρωση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Με επαναφορά του αφορολόγητου στο εισόδημα, στα 12.000 ευρώ. Με σεισάχθεια για τα κόκκινα δάνεια. Με νομοθετική πρωτοβουλία για επ¨αόριστον αναβολή στους πλειστηριασμούς α¨κατοικίας, αξίας ως 300.000 ευρώ. Με επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Εθνικό σχέδιο ανάκτησης της εργασίας. Με επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας. Με 300.000 θέσεις εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό και κοινωφελές τομέα. Με διεύρυνση του επιδόματος ανεργίας.

 Θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος.
Με ανάδειξη ρόλου της Τοπικής Αυτοδοίκησης. Με επαναχάραξη του χάρτη των μέσων ενημέρωσης, με αδειοδότηση των ηλεκτρονικών ΜΜΕ από μηδενική βάση.
Τι υποσχέθηκε για την ΕΡΤ 
"Μια αληθινά δημόσια δημοκρατική πλουραλιστική  ΕΡΤ απο μηδενική βάση που δεν θα νοείται να μην μεταδίδει την ομιλία του εκάστοτε αρχηγού της αντιπολίτευσης διότι αυτό σημαίνει δημοκρατία".

Στην ομιλία του, τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στην πρόταση του κόμματός του για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, ενώ στο ερώτημα, πού θα βρεθούν οι πόροι χρηματοδότησής του προγράμματός του, υπέδειξε τους πόρους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΕΣΠΑ κ.α., την επιστροφή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα έσοδα από Λίστα Λαγκάρντ, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο κ.ο.κ., ενώ εξήγγειλε αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 4 δισ. Κλείνοντας χαρακτήρισε "ανοιχτό ζήτημα" για την κυβέρνησή του τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου.

Νίκου Παπαδημητρίου
TheTOC

Δεν υπάρχουν σχόλια: