>> ο ερευνητής Άντριου Τσαγκ, συγγραφέας του βιβλίου "Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου"θεωρεί ότι πρόκειται πιθανώς είτε για την Ολυμπιάδα, μητέρα του Αλέξανδρου, είτε για τη γυναίκα του τη Ρωξάνη.

Στα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αμφίπολη αναφέρεται δημοσίευμα στη New York Times, υπογραμμίζοντας την ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων, "οι οποίες θεωρείται ότι προστάτευαν τους θησαυρούς του τάφου, που χρονολογείται κατά τον 4ο αιώνα π.Χ." και ότι "αρχαιολόγοι τον χαρακτηρίζουν ως τον σημαντικότερο αρχαίο τάφο που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα".
Όπως επισημαίνεται, "τα ευρήματα, που υποδηλώνουν ότι πρόκειται για τον τάφο ενός εξέχοντος προσώπου της αρχαίας Μακεδονίας την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχουν οδηγήσει σε διάφορες εικασίες για την ταυτότητα του νεκρού".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ερευνητής Άντριου Τσαγκ, συγγραφέας του βιβλίου "Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου", θεωρεί ότι πρόκειται πιθανώς είτε για την Ολυμπιάδα, μητέρα του Αλέξανδρου, είτε για τη γυναίκα του τη Ρωξάνη.

Στο μεταξύ, σε άλλο δημοσίευμα στην ίδια αμερικανική εφημερίδα, γίνεται εκτενής αναφορά στις νέες έρευνες που ξεκινούν αυτόν τον μήνα στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων, όπου βρέθηκε και ο περίφημος μηχανισμός, δίνοντας έμφαση στα "εξελιγμένα τεχνικά μέσα" που θα χρησιμοποιηθούν και κυρίως στη στολή των δυτών που θα παρατείνει τη διάρκεια παραμονής τους στον πυθμένα της θάλασσας.
New York Times: Ο σημαντικότερος αρχαίος τάφος που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα
© Παρέχεται από: ΣΚΑΪ.gr 
New York Times
Ο σημαντικότερος αρχαίος τάφος που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα

Όπως αναφέρεται, "μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων σχεδιάζει να επιστρέψει αυτόν τον μήνα για τη διερεύνηση ενός αρχαίου ναυαγίου στα Αντικύθηρα, διαθέτοντας αυτή τη φορά μια εξελιγμένη στολή, που διευρύνει τον χρόνο παραμονής στο βυθό διευκολύνοντας την αναζήτηση νέων ευρημάτων. Το ναυάγιο στα ανοιχτά των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1900. Θεωρείται ότι πρόκειται για ένα ρωμαϊκό πλοίο, που βυθίστηκε κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., όπου βρέθηκε και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, μηχανισμός που προέβλεπε τις κινήσεις του ουράνιων σωμάτων. Μετά την αρχική ανακάλυψη, το ναυάγιο εξερευνήθηκε μία μόνο φορά από τον Jacques Cousteau, το 1976, για αρκετές εβδομάδες, έως τον χειμώνα του 2012, όπου μια ομάδα δυτών από το Woods Hole και η Ελληνική Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων ξεκίνησαν πιο συστηματική εξερεύνηση των υδάτων γύρω από το νησί".

Στη συνέχεια, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι "ο χώρος φιλοξενεί και ένα δεύτερο ναυάγιο, ενώ υπάρχουν ιστορικές πηγές που δείχνουν ότι τα δύο πλοία ταξίδευαν μαζί, μεταφέροντας ίσως αντικείμενα από τις κατακτήσεις του Ρωμαίου στρατηγού, Cornelius Sulla, για να παρουσιασθούν κατά τις επινίκιες παρελάσεις στη Ρώμη. Καταγραμμένα στοιχεία από την αρχική κατάδυση δείχνουν ότι ένα μαρμάρινο άγαλμα ξαναέπεσε στη θάλασσα κατά την προσπάθεια ανέλκυσης, ενώ άλλα αντικείμενα έχουν απομακρυνθεί από το ναυάγιο".
Τέλος, σημειώνεται ότι "κατά τη διάρκεια του νέου σχεδίου εξερεύνησης του χώρου, που ξεκίνησε το 2012, γίνεται εφαρμογή νέων τεχνολογιών εξερεύνησης, ενώ φέτος για πρώτη φορά θα γίνει χρήση υποβρύχιων ρομπότ, όπως και ενός αυτόνομου οχήματος, του Iver, που θα χειρίζεται το Australian Centre for Marine Robotics και το οποίο θα επιτρέψει τη δημιουργία τρισδιάστατου χάρτη του χώρου των ναυαγίων. Φέτος, η αποστολή θα χαρτογραφήσει τον χώρο, ενώ οι δύτες θα τοποθετήσουν ανιχνευτές μετάλλων, καθώς έχει ήδη πραγματοποιηθεί η περισυλλογή των περισσοτέρων μεγάλων τεχνουργημάτων".
"Ιδιαίτερο ενδιαφέρον", όπως τονίζεται, "παρουσιάζει η αναζήτηση του υπόλοιπου μέρους του μηχανισμού των Αντικυθύρων, καθώς έχει βρεθεί μόνο ο μισός, ή άλλων παρόμοιων μηχανισμών για τους οποίους γίνεται νύξη σε αρχαία χειρόγραφα".

* επιμέλεια: Κώστας Βλουτής
* πηγή: msn