Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Α Θ Λ Η Τ Ι Σ Μ Ο Σ με σκοπό 

Η Αθήνα έτρεξε στον 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο που έσπασε όλα τα ρεκόρ 

20 και πλέον εκατομμύρια αναμένεται να αποφέρει ο 32ος Αυθεντικός Μαραθώνιος, που έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ... Οι κορυφαίοι Μαραθωνοδρόμοι στον κόσμο βρέθηκαν στην Αθήνα για καλό σκοπό!

Περισσότεροι από 35.000 αθλητές έτρεξουν στις τρεις διαδρομές –την κλασική, των 5 και των 10 χιλιομέτρων–, εκ των οποίων οι 5.000 ήρθαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό για να λάβουν συμμετοχή στον αυθεντικό Μαραθώνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ξένοι συμμετέχοντες αυξήθηκαν φέτος κατά 35%. Τα έσοδα από τον Μαραθώνιο αναμένεται να φτάσουν τα 20 εκ. ευρώ, έχοντας προσελκύσει 70.000 επισκέπτες. Οι ξενοδόχοι της Αθήνας, κρίνουν ως ιδιαίτερα αυξημένη τη ζήτηση, ενώ ο ΣΕΓΑΣ εκτιμά ότι τα συνολικά έσοδα θα είναι φέτος πολύ περισσότερα από τα 20 εκατομμύρια ευρώ που εισρέουν στην Αθήνα σε κάθε Μαραθώνιο. Ο Ντένις Κιμέτο είναι ο πρώτος δρομέας στην ιστορία του αγωνίσματος που κατάφερε να τρέξει τον Μαραθώνιο σε λιγότερο από 2 ώρες και 3 λεπτά. Γι' αυτόν τον άνθρωπο άλλαξαν όλα όταν κάποια στιγμή εκεί που όργωνε το χωράφι του είδε κάποιους δρομείς να κάνουν προπόνηση εκεί κοντά. Τότε κατάλαβε τι ήθελε να κάνει στη ζωή του. Ο Κενυάτης βρίσκεται από την Παρασκευή στην Ελλάδα, προκειμένου να βραβευτεί από την AIMS ως κορυφαίος μαραθωνοδρόμος της σεζόν. Μαζί του και η νέα κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο, η Φλόρενς Κίπλαγκατ, που θα παραλάβει το βραβείο της κορυφαίας γυναίκας μαραθωνοδρόμου. Οι δύο αθλητές μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλο και τον πρόεδρο της AIMS Πάκο Μποράο μίλησαν στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη τύπου του 32ου Μαραθωνίου.

Ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ από τον φετινό Μαραθώνιο του Βερολίνου, με 2.02.57, χαρακτήρισε μεγάλη τιμή τη βράβευσή του από την AIMS ως κορυφαίου μαραθωνοδρόμου της χρονιάς.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα και πραγματικά νιώθω μεγάλη τιμή που βραβεύομαι από την AIMS. Ελπίζω να παραμείνω σε ψηλό επίπεδο κερδίζοντας μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις και βέβαια να ξανάρθω στην Ελλάδα για να βραβευτώ. Όμως θα ήθελα κάποια στιγμή να τρέξω και στον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Όλοι οι μαραθωνοδρόμοι θέλουν να αγωνιστούν στον Μαραθώνιο της Αθήνας» είπε ο Κενυάτης, ενώ ο μάνατζέρ του Τζεράρντ Βαν Ντε αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη λίγους μήνες πριν από τον αγώνα του Βερολίνου.  
"Είχα πάει να τον δω στο προπονητικό καμπ", διηγήθηκε ο μάνατζερ. "Λίγο πριν φύγω, μου είπε "θέλω να κάνω κάτι καλό στο Βερολίνο". Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν ποιον χρόνο θα κυνηγήσει στο γερμανικό μαραθώνιο, τους είπε "2.02.50" - ήξερε πως είναι καλά". Ο Κιμέτο, όταν τερμάτισε τον αγώνα του Βερολίνου, ήταν τόσο προσηλωμένος στον στόχο του, που ρώτησε τον μάνατζέρ του αν έχει κάνει ρεκόρ.

Η κορυφαία 27χρονη Φλόρενς Κίμπλαγκα 

Από την πλευρά της, η 27χρονη Φλόρενς Κίμπλαγκατ δήλωσε: «Αρκετές φορές σκέφτομαι ότι είμαι η καλύτερη. Χαίρομαι που η ΑΙΜS με επέλεξε για να με τιμήσει με αυτό το βραβείο. Ξέρω τώρα ότι είμαι η καλύτερη και θα συνεχίσω να προσπαθώ για να κρατήσω αυτόν τον τίτλο. Βεβαίως και θα ήθελα να τρέξω στην αυθεντική διαδρομή».
Όταν τη ρώτησαν αν τρέχει κάποιες φορές για να χαλαρώσει, απάντησε: «Ποτέ δεν τρέχω για διασκέδαση, τρέχω για να κερδίσω». Η δρομέας από την Κένυα έτρεξε φέτος τον ημιμαραθώνιο σε 1ώρα, 5 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, επίδοση που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος δήλωσε από την πλευρά του: «Είναι τιμή και ευχαρίστηση να υποδεχόμαστε τους δύο καλύτερους μαραθωνοδρόμους στον κόσμο, μαζί με τον πρόεδρο της AIMS Πάκο Μποράο. Ο ΣΕΓΑΣ είναι υπερήφανος γιατί διοργανώνει από κοινού με την ΑΙΜS τα βραβεία του Μαραθωνίου. Νιώθουμε ότι είναι σημαντικό και συμβολικό να βραβεύουμε τους καλύτερους στην Ελλάδα, τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στην Αθήνα, εδώ όπου η Δημοκρατία άνθισε, και στην Αττική, που είναι η γενέθλια γη του Μαραθωνίου».
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Πάκο Μποράο, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην παρουσία των πολύ μεγάλων αθλητών στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και στην αποψινή τους βράβευση: "Είμαι ευτυχής για δύο λόγους που βρίσκομαι στην Αθήνα. Πρώτον για το ότι θα συνδιοργανώσουμε τον Μαραθώνιο της Αθήνας, τον Αυθεντικό και δεύτερο γιατί απόψε θα τιμήσουμε τους δύο κορυφαίους αθλητές του Μαραθωνίου. Είναι η δεύτερη φορά που το Best Marathon Awards φιλοξενείται στην Αθήνα και θα βραβευθούν οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι του κόσμου, που για φέτος είναι ο Ντάνιελ Κιμέτο και η Φλόρενς Κίπλαγκαντ".

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ 
Ο Φελίξ Κάντι είναι ο νικητής του 32ου Μαραθωνίου που τερμάτισε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο καλύπτοντας την απόσταση της διαδρομής σε 2 ώρες 10 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ διοργάνωσης και διαδρομής.
Ο Κάντι με την επίδοση αυτή κατάφερε να ξεπεράσει την επίδοση του Ιταλού, Στέφανο Μπαλντίνι ο οποίος κατείχε το ρεκόρ της κλασσικής διαδρομής μαραθωνίου με χρόνο 2.10.55 που του είχε δώσει και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακού Αγώνες 2004 της Αθήνας.
 
Τον Κάντι ακολούθησαν οι συμπατριώτες του Ράιμοντ Μπετ (έχει νικήσει δύο φορές τον Μαραθώνιο 2010-2012), και Τσομπέι ενώ πρώτος Έλληνας αθλητής που ολοκλήρωσε την προσπάθειά του τερματίζοντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν ο Χριστόφορος Μερούσης, με χρόνο 2:25.15.

Από ελληνικής πλευράς...

Ο Χρήστος Μερούσης, από τον Βροντάδο Χίου, τερματίζει για 2η συνεχή χρονιά πρώτος μεταξύ των Ελλήνων.
Η Σοφία Ρήγα είναι η Ελληνίδα δρομέας που τερμάτισε 1η στον φετινό Μαραθώνιο σε 2 ώρες, 45 λεπτά και 36 δευτερόλεπτά. Η 26χρονη αθλήτρια είναι από την Πάτρα.
Ακολούθησε η Μάγδα Γαζέα σε 2 ώρες, 47 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα από τη Ζάκυνθο.
Ο 32ος Αυθεντικός - όπως μετονομάσθηκε ο Κλασικός - Μαραθώνιος Αθήνας, ξεκίνησε στις 9 το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα, με τη συμμετοχή περίπου 35.000 δρομέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: