Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

ΚΑΙΓΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ...

ΕΚΤΑΚΤΩΣ, ώρα: 11:02 μμ
Χάος στην Αθήνα
Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου δεκάδες κτίρια, καταστήματα και ξενοδοχεία έχουν καταστραφεί ή παραδοθεί στις φλόγες.

Επεισόδια μεγάλης έκτασης εξελίσσονται από τις 18:00 στο κέντρο της Αθήνας, με κουκουλοφόρους να επιτίθενται με βόμβες μολότωφ σε κεντρικά καταστήματα, τράπεζες και ξενοδοχεία, στην Ομόνοια, τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Φιλελλήνων, Πατησίων, Όθωνος και στην πλατεία Συντάγματος.

Οι κουκουλοφόροι κατάφεραν να παρεισφρήσουν στο συλλαλητήριο το οποίο ξεκίνησε στα Προπύλαια με κατεύθυνση την Σύνταγμα. Στις φλόγες έχουν παραδοθεί το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων, το κατάστημα της Eurobank και τα γραφεία της Ολυμπιακής στη Φιλελλήνων. Μάλιστα, το κτίριο που στέγαζε τα γραφεία της Ολυμπιακής κατέρρευσε και η φωτιά έχει επεκταθεί στα διπλανά κτίρια. Φωτιά έχει πάρει και το χριστουγεννιάτικο δέντρο του δήμου Αθηναίων στο Σύνταγμα.

Επιπλέον, φωτιές ξέσπασαν στο ισόγειο και τους υπόγειους χώρους των ξενοδοχείων Τιτάνια και Μεγάλη Βρετάνια, καθώς και στις εγκαταστάσεις της Διπλμωατικής Ακαδημίας, οι οποίες ωστόσο, τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο, όπου υπήρξαν εγκλωβισμένοι άνθρωποι. Οι κουκολοφόροικαι άναψαν φωτιές, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για φωτιά στο υπουργείο Οικονομικών. Ζημιές έχει υποστεί ακόμη το θέατρο ΡΕΞ, ενώ ολοσχερώς έχει καταστραφεί το κατάστημα «Γρηγόρης» στην γωνία της Χαριλάου Τρικούπη με την Πανεπιστημίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις «απαντούν» με ρίψη δακρυγόνων.

Παράλληλα, η προγραμματισμένη πορεία συνεχίζεται στην οδό Σταδίου με συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, που κατευθύνονται προς την πλατεία Συντάγματος. Οι κουκολοφόροι κατελαβαν πυροσβεστικό όχημα στη λεωφόρο Αμαλίας, ενώ έχουν κυκλώσει το κτίριο της Βουλής από πλευρά της πλατείας, ρίχνοντας βόμβας μολότωφ προς το κτίριο. Την ίδια στιγμή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Το ισόγειο μιας πολυκατοικίας όπου υπάρχει και κατάστημα στην αρχή της Ακαδημίας και στη συμβολή της με την οδό Τζωρτζ τυλίχτηκε στις φλόγες και γίνεται προσπάθεια για την κατάσβεσή της από πυροσβεστικό όχημα.

Πυροσβεστικά οχήματα υπάρχουν και στην πλατεία Ομονοίας, ενώ επιπλέον ζημιές έχουν γίνει σε καταστήματα και αυτοκίνητα στην οδό Βερανζέρου και σε όλες τις προαναφερθείσες οδούς.

Στην Ομόνοια πυρπολήθηκαν μια πολυκατοικία επί της πλατείας και το κατάστημα Zara στην Αγίου Κωνσταντίνου καθώς και δύο καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων καθώς και Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους.

Στη οδό Σταδίου 60, από πυρκαγιά σε κατάστημα εγκλωβίστηκαν δύο άτομα τα οποία απομακρύνθηκαν από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αρκετά άτομα εγκλωβίστηκαν επίσης σε φροντιστήριο στην Πλατεία Κάνιγγος - το οποίο πυρπόλησαν στο ισόγειο - και τα οποία κατέφυγαν στην ταράτσα από όπου τους απεγκλώβισαν οι πυροσβέστες με κλιμακοφόρα οχήματα.

Φωτιές ξέσπασαν σε κατάστημα ρούχων στη Σταδίου 49, ενώ λίγο αργότερα σε παράρτημα του Υπουργείου Οικονομικών επί των οδών Αμαλίας και Ολγας στο Σύνταγμα, στο λόμπι του ξενοδοχείου Athens Plaza και στο ισόγειο του κτιρίου του Υπουργείου Εξωτερικών στη διασταύρωση Βασιλίσσης Σοφίας και Πανεπιστημίου.

Οι νεαροί έκαψαν μέχρι και το χριστουγεννιάτικο δένδρο στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ στην Ομόνοια έσπασαν οπλοπωλείο με όπλα αντίκες και άρπαξαν, σύμφωνα με την αστυνομία, ξίφη, φαρέτρες με βέλη και άλλα αντικείμενα. Στην οδό Πανεπιστημίου σταμάτησαν μικρό πυροσβεστικό όχημα κατέβασαν το πλήρωμα που πήγαινε να σβήσει φωτιές και αφού το οδήγησαν μέχρι την οδό Πεσματζόγλου άρπαξαν όλα τα εργαλεία και του έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί.


Στη οδό Σκουφά ομάδα κουκουλοφόρων κατέστρεψε βιτρίνες καταστημάτων και στη συνέχεια έβαλε φωτιά στα ρούχα και τα εμπορεύματα. Επιπλέον, μεγάλη πυρκαγιά προκάλεσαν οι νεαροί στη διασταύρωση Ιπποκράτους και Ακαδημίας στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ καίγεται και κτίριο στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας.

Υπό κατάληψη βρίσκονται το κτίριο της Νομικής στη Σόλωνος και το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ φωτιά έχει ξεσπάσει στο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Οι κουκουλοφόροι έχουν βάλει φωτιά στον προαύλιο χώρο της Νομικής και επιτίθενται με πέτρες και βόμβες μολότωφ κατά των αστυνομικών.

Σοβαρές καταστροφές έχουν προκληθεί επίσης στις τράπεζες και τα καταστρήματα επί της οδού Συγγρού από το Φιξ έως τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Πέραν των επεισοδίων η αστυνομία έχει ν' αντιμετωπίσει το πλιάτσικο στα καταστραμμένα καταστήματα και έχει προχωρήσει σε προσαγωγές δεκάδων ατόμων.

Σοβαρά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, όπου δεκάδες καταστήματα, τράπεζες και οχήματα έχουν καταστραφεί. Φωτιά υπάρχει στο ξενοδοχείο Παλάς και σε πολυκατοικία στη συμβολή της Πλατείας Αριστοτέλους με την Εγνατία, όπου οι ένοικοι έχουν καταφύγει στην ταράτσα. Νωρίτερα, επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσε ομάδα νεαρών εναντίον του αστυνομικού τμήματος Συκεών Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να υποστεί ακρωτηριασμό και εγκαύματα ένας αστυνομικός.

Από τη φωτιά που προκλήθηκε καταστράφηκε το φυλάκιο του αστυνομικού τμήματος, ενώ προξενήθηκαν ζημιές στους δύο ορόφους του κτιρίου.

Σε χρήση δακρυγόνων, χημικών και ρουκετών κρότου και λάμψης προχώρησαν στην περιοχή των οδών Βενιζέλου, Εγνατίας και του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, αστυνομικές δυνάμεις επιχειρώντας να διαλύσουν ομάδα αντιεξουσιαστών που πλησίαζε με άγριες διαθέσεις προς το Υπουργείο. Στο διάβα τους οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε καταστήματα, σε στάσεις του ΟΑΣΘ αλλά και στο εργοτάξιο του μετρό.

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή γύρω από το υπουργείο είναι αποπνικτική εξαιτίας των χημικών.

Οι νεαροί, που συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας, αποσπάστηκαν από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών και κινήθηκαν με άγριες διαθέσεις εναντίον του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΚΚΕ.

Μέλη και φίλοι του κόμματος, που περιφρουρούσαν τα γραφεία, απέτρεψαν την είσοδό τους στο κτίριο.

Επεισόδια και σοβαρές ζημιές στη Λάρισα

Στο έλεος ομάδας αντιεξουσιαστών, έχει παραδοθεί το κέντρο της Λάρισας τις τελευταίες ώρες, οι οποίοι καταστρέφουν μεθοδικά ότι βρεθεί στο διάβα τους δείχνοντας μία ιδιαίτερη «προτίμηση» στις Τράπεζες.

Όλες σχεδόν οι Τράπεζες που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και πέριξ της Κεντρικής Πλατείας έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες-έχουν «κατέβει» τζαμαρίες, έχουν καταστραφεί τα ΑΤΜ-ενώ μία από αυτές έχει παραδοθεί στις φλόγες, χωρίς μέχρις στιγμής να έχει παρέμβει η Πυροσβεστική. Ενώ την ώρα που με λοστούς, ξύλα, πέτρες, οι κουκουλοφόροι επιδίδονται σε βανδαλισμούς, πετώντας και δυναμιτάκια ή χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις «παρακολουθούν» την κατάσταση, χωρίς να παρεμβαίνουν έχοντας κάνει μόνο χρήση δακρυγόνων που έχουν δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης.

Το κέντρο της Λάρισας βυθίστηκε στο σκοτάδι από νωρίς καθώς οι καταστηματάρχες φοβισμένοι από τα γεγονότα και τις συνέπειες τους σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, έκλεισαν από νωρίς τα καταστήματα τους σε μία προσπάθεια να προστατέψουν τους εαυτούς και τις περιουσίες τους.

Ωστόσο μέχρις στιγμής οι κουκουλοφόροι, οι περισσότεροι των οποίων είναι νεαρών ηλικιών, δεν έχουν προκαλέσει ζημιές σε πολλά καταστήματα, ξεσπούν όλο το μένος τους στις τράπεζες, αλλά και σε κάδους που έχουν παραδώσει στις φλόγες, ακόμη και στα πλακάκια της Κεντρικής Πλατείας τα οποία «ξήλωσαν» και άρχισαν να εκσφενδονίζουν προς τους αστυνομικούς.

Μέριμνα έχει ληφθεί για την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας η όποια φυλάσσεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να «γλυτώσει» από «επίθεση» των αντιεξουσιαστών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν με αφορμή πορεία που διοργάνωσαν οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού

Κατάληψη τηλεοπτικού σταθμού στην Πάτρα

Επιθέσεις κατά υποκαταστημάτων τραπεζών και κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να εκδηλώνονται μετά τις 9.30 το βράδυ στο κέντρο της Πάτρας.

Άγνωστοι δράστες εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες σε υποκαταστήματα τραπεζών στις οδούς Αγίου Ανδρέου, Αράτου και Μαιζώνος, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν και φωτιές. Οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσπευσαν για να κατασβέσουν τις πυρκαγιές, ενώ οι άγνωστοι πέταξαν πέτρες και κατά υποκαταστήματος εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημίες.

Επίσης άγνωστοι νεαροί κατέλαβαν για περίπου μισή ώρα τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «Super B» και πρόβαλαν τηλεοπτικά και ηχητικά μηνύματα.

Μικροεπεισόδια στο Ρέθυμνο

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο Ρέθυμνο κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν φορείς, φοιτητές και μαθητές της πόλης με αφορμή το θάνατο του 15χρονου μαθητή στην Αθήνα.

Κάτω από ισχυρά αστυνομικά μέτρα οι διαμαρτυρόμενοι ξεκίνησαν αργά το απόγευμα από το Δημαρχείο, έφτασαν έξω από το Μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης όπου φώναξαν συνθήματα κατά των αστυνομικών, συνέχισαν μέσα από δρόμους της πόλης για να καταλήξουν και πάλι στις 8:30 έξω από το δήμο Ρεθύμνου.

Κατά τη διάρκεια της πορείας άγνωστα άτομα έγραψαν με σπρέι συνθήματα στους τοίχους και σε τράπεζες ενώ έσπασαν και τη τζαμαρία κεντρικής τράπεζας της πόλης του Ρεθύμνου.

Τα επεισόδια δεν έλαβαν έκταση, ούτε υπήρξε συμπλοκή μεταξύ των ανδρών της ελληνικής Αστυνομίας και όλων όσων συμμετείχαν στην αποψινή διαμαρτυρία.

Σοβαρά επεισόδια βρίσκονται εν εξελίξει στα Ιωάννινα. Πληροφορίες για επεισόδια υπάρχουν και στην Έδεσσα.

*πηγή: kathimerini.gr

10 σχόλια:

Σταλαγματιά είπε...

Τι κατάσταση είναι αυτή,
η χώρα μοιάζει να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Που βρέθηκαν όλοι αυτοί,
πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσοι αναρχικοί στην χώρα;
Δεν είναι διαμαρτυρία αυτή, απλά ξεσπούν την οργή τους.
Δεν βλέπω πια τηλεόραση δεν θέλω να ακούω για όλο αυτόν τον χαλασμό.
Ναι καταλαβαίνω πως πρέπει κάπως να ταρακουνηθούν αυτοί που θέλουν να λέγονται κυβερνήσεις,που δεν σέβονται ούτε αυτήν την κατάσταση και βγαίνουν στα κανάλια να πούνε τι έδωσε το Πασοκ και τι η ΝΔ.
Νιώθω αηδία...

Αntidrasex είπε...

http://antidrasiandsex.blogspot.com/2008/12/blog-post_09.html

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@Anastasia

Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτησή σου κοπέλα μου.

Εγώ, εχθές το βράδι που έπρεπε να γυρίσω σπίτι μου, πνίγηκα από τους καπνούς...

'Εβηχα και δάκρυζαν τα μάτια μου συνέχεια...

Δεν είναι τόσοι οι "αντιεξουσιαστές" στη χώρα...

Άλλο είναι το "μύνημα" που αφήνει ο θάνατος του Αλέξνδρου "κι αλλού η ζωή το πάει..."

Τη (μουδιασμένη) καλημέρα μου.

Σπύρος είπε...

Το θέμα αγαπητέ Κώστα ειναι να δούμε τα πραγματικά αιτια της οργής τα οποιοα ειναι :

BATOΠΕΔΙ, SIEMENS, VODAFONE, ΓΕΝΙΑ700€, GOLDEN BOYS, ΒΙΛΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ!

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ antidrasi+sex

Σ΄ευχαριστώ.

Το έβαλα και στα προτεινόμενά μου.

Αntidrasex είπε...

εγώ σ' ευχαριστώ...

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ LOCKHEART

Σπύρο μου, σου έγραψα τη γνώμη μου στο δικό σου post.

Ναι, είναι όλα αυτά που μας ταλαιπωρούν, καιρό τώρα και που κάποια μέρα, με αιτία όπως αυτή με το θάνατο του παιδιού, θα ξεχείλιζε το ποτάμι της οργής.

Η χθεσινή,όμως, βραδιά επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες...

Όχι τώρα. Να κατασταλάξει ο κουρνιαχτός και μετά...

Σήμερα είναι αλλη μία δύσκολη ημέρα για όλους.

Σταλαγματιά είπε...

Είμαι μαζί τους στον ξεσηκωμό.
Μαζί τους θα είμαι και όταν θα σπάνε βίλες και πολυκαταστήματα.
Γιατί κάπου θα έβγαινε όλη αυτή η καταπιεσμένη οργή, η αδικία.
Μα την πληρώνουν και αθώοι,
Έτσι δεν γίνεται όμως παντα;

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Anastasia

Anastasia, είναι μία επαναλαμβανόμενη ιστορία...

Τίποτα, νοιώθω, πως δεν αλλαζει...

" 'Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν..."

Κρίμα...

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτος ο μπάτσος, άδικα χάθηκε ο μικρός.
Αλλά άδικα γίνονται ζημιές και καταστροφές απο άμυαλους κουκουλοφόρους. Με το να κάψεις το αμάξι του αλλουνού, το μαγαζί του, την περιουσία του, ή να βάλεις σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους, δεν έχει νόημα. Αφορμή γυρεύανε να βγούνε και να τα σπάσουνε όλα, να βγάλουνε την οργή τους προς τα έξω. σκουλίκια, υπάνθρωποι...
Τόσος απλός κόσμος θα μείνει χωρίς δουλειά, περιουσία και μισθό, τι Χριστούγεννα θα κάνουνε τόσες οικογένειες ρε γαμώτο... Ο κοσμάκης ο απλός, τι φταίει?