Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

New York Times: "Οι αρνήσεις που παγίδεψαν την Ελλάδα"

Οι μάσκες, για το μέγα ζήτημα της κρίσης στους κόλπους της Ελλάδας, άρχισαν να πέφτουν. Σε χθεσινό άρθρο τής εφημερίδας "New York Times", αποκαλύπτεται ο σκοτεινός ρόλο του ΔΝΤ που -κατά την εφημερίδα- φέρει την σοβαρή ευθύνη για τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Υπήρχε προσχέδιο του Ταμείου, από τα μέσα του 2009, που προέβλεπε χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά απεκρύβη ύστερα από πιέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή...


ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Σ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Η αναδίπλωση του ΔΝΤ ήταν μόνο ένα μικρό στοιχείο σε ένα ευρύ πλέγμα άρνησης που βοήθησε να οδηγηθεί η Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής και απειλεί να διαλύσει το ευρώ"

Τον Ιούνιο του 2009 οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, μέσω ενός προσχεδίου έκθεσής τους,
προειδοποιούσαν: "Η Ελλάδα μπαίνει σε μια εκτός ελέγχου περιδίνιση και το χρέος της μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία".
Ομως οι Ελληνες αξιωματούχοι της κυβέρνησης Καραμανλή, αντιδρώντας, παραπονέθηκαν στο ΔΝΤ και έτσι τα συμπεράσματά του "κουκουλώθηκαν" με ευθύνη και των αξιωματούχων του Ταμείου. Η τελική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα υποβάθμιζε τους κινδύνους για χρεοκοπία και τις συνέπειές της για την ευρωζώνη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πλήρως ενήμερος, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το περιεχόμενο του προσχεδίου και των πραγματικών συνθηκών της ελληνικής οικονομίας. Πέντε μήνες μετά την αρχική πρόγνωση του ΔΝΤ, ο κύριος Παπανδρέου απεκάλυψε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πει ψέμματα για το μέγεθος του ελλείμματος, το οποίο εκτινασσόταν στο μη βιώσιμο 12% του ΑΕΠ, έναντι 6%, που είχε δημοσιεύσει η κυβέρνηση.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές απέφευγαν να αναφέρουν τα συμπεράσματα του σχεδίου της έκθεσης του ΔΝΤ, ότι δηλαδή η Ελλάδα κινδυνεύει και θα πρέπει οπωσδήποτε να μειώσει το χρέος της. "Η αναδίπλωση του ΔΝΤ ήταν μόνο ένα μικρό στοιχείο σε ένα ευρύ πλέγμα άρνησης που βοήθησε να οδηγηθεί η Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής και απειλεί να διαλύσει το ευρώ", αναφέρει, χαρακτηριστικά, η εφημερίδα.

"Πολιτικοί, τραπεζίτες και αξιωματούχοι υποτίμησαν τους κινδύνους. Τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί από τους υπευθύνους πρόσφεραν λύσεις που απλά άφησαν το πρόβλημα να κακοφορμίσει» σημειώνεται, με έμφαση, στο άρθρο.

"Ο βασικός υπέρμαχος της άρνησης ήταν ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζακ-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος επέμενε πως δεν επιτρέπεται σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα να πτωχεύσει. Σύμφωνα όμως με πολλούς ειδικούς, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δραστηριοποιούνταν πιο γρήγορα για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, αλλά και του ισπανικού και του ιταλικού, η κρίση που πλήττει σήμερα ολόκληρη την Ευρώπη μπορεί και να είχε ήδη ξεπεραστεί", υπογραμμίζεται στους "Times".

"Εξαιτίας αυτής της άρνησης και της καθυστέρησης, η Ελλάδα χρειάζεται να «κουρέψει το 85% του χρέους της -το 50% δεν είναι αρκετό", υποστήριξε με δήλωσή του ο Γουίλεμ Μπούτερ, επικεφαλής οικονομολόγων της Citigroup...

Με σχόλιό του, ο Ρίτσαρντ Πόρτες, οικονομολόγος του London Business School, επισήμανε: "Ήταν εμφανές από την άνοιξη του 2010, ότι το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο".

Ο Ολλανδός οικονομολόγος Μπομπ Τράα, σημερινός «τοποτηρητής» του ΔΝΤ στην Αθήνα, που συνέταξε το επίμαχο προσχέδιο της έκθεσης του Ταμείου, επανήλθε λίγο αργότερα με νέα έκθεσή του, στην οποία κατέληγε πως "αν η Ελλάδα ήταν επιχείρηση θα είχε πτωχεύσει προ πολλού".

Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε, αλλά τα συμπεράσματα της ανάλυσης αυτή τη φορά δεν τροποποιήθηκαν. "Μόνο πρόσφατα", γράφει η εφημερίδα, "άρχισε να δίνεται προσοχή στις πρώτες εκείνες εκθέσεις και αναλύσεις του ΔΝΤ".

"Οι Έλληνες αξιωματούχοι παραδέχονταν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι η χώρα έχει ξεμείνει από λεφτά, οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση ήταν ταμπού", αποκαλύπτει η εφημερίδα.

"Ο Γ. Παπανδρέου, εξέταζε από την περασμένη άνοιξη όλες τις επιλογές, ακόμη και αυτήν της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, ο επικεφαλής του IIF (Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών), Τσαρλς Νταλάρα, που διαπραγματεύεται το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, όταν σε συνάντηση που είχε με Παπανδρέου - Βενιζέλο στην Αθήνα τούς είπε ότι θα χρειαστεί άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", σημειώνουν κατηγορηματικά, οι "Times", που επικαλούνται συνομιλία τραπεζίτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

"Εδειχναν σοκαρισμένοι και έκπληκτοι", δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Νταλάρα.

*επιμέλεια: Κώστας Βλουτής *πηγή: enet.gr

2 σχόλια:

Leviathan είπε...

Άλλοι φταίνε, εμείς τη πληρώνουνε τελικά...φυσικά και τα γνώριζαν όλοι τους...

Πολύ καλή σου εβδομάδα!

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

@ Leviathan

Σ ευχαριστώ πολύ, φίλε...