Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

Κανείς δεν θα ξεφύγει! Στη φάκα της Εφορίας ΟΛΟΙ!

- Διπλή και τριπλή ειδοποίηση θα πάρουν κάποιοι από την εφορία μέσα στις επόμενες ημέρε. Ήδη 300.000 εκκαθαριστικά έχουν πάρει το δρόμο τους, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Ποιοί μπαίνουν στο στόχαστρο από την ΤτΕ. Τι θα ελέγχουν;

 Στη φάκα της Εφορίας
 Μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, να έσυρε το κόμμα του στα τάρταρα, αλλά πριν το πράξει -ως υπουργός Οικονομικών- καταδίκασε όλους τους Έλληνες σε καθημερινό μαρτύριο... Πέρασε νέα χαράτσια στα εκκαθαριστικά και τώρα οι πολίτες τρέχουν και δεν φτάνουν. Κατά μέσο όρο θα πληρώσουμε 1.000 ευρώ και είναι τραγικό γι αυτούς, που μέχρι πέρυσι, δεν πλήρωναν καθόλου. Και ακόμη πιο χειρότερο είναι όταν ένας πολίτης που έχει καθαρό ετήσιο εισόδημα μόλις και μετά βίας 5.000 ευρώ και την ατυχία να  έχει επίσης ένα εξοχικό και ένα αυτοκινητάκι της πλάκας, θα πληρώσει στην Εφορία από 1.500 μέχρι 2.000 ευρώ... Κι ενώ το μέτρο γαι τους φοροφυγάδες είναι καλό, για τους υπόλοιπους είναι σκέτη τραγωδία, αν αναλογιστείς πως μας περιμένουν και τα υπόλοιπα χαράτσια (ΔΕΗ κλπ).
Κλέβουν το βιος του κοσμάκη και τώρα θέλουν να τους αρπάξουν ΚΑΙ την ψήφο του...


Ήδη τα στατιστικά... μαρτυρούν το μέλλον. Το 65% των εκκαθαριστικών φέτος είναι χρεωστικά τη στιγμή που τα περασμένα χρόνια το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 20% με 25%.

Το ... κλειδί για να πάει ο περισσότερος κόσμος ταμείο για να πληρώσει δεν είναι άλλο από το αφορολόγητο, που ειδικά για όσους έχουν εισόδημα από 12.000 μέχρι 16.000 σημαίνει αυτόματα και 700 ευρώ παραπάνω φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Τα... προσκλητήρια της εφορίας δεν σταματάνε όμως εκεί. Μαζί με το εκκαθαριστικό θα καταφτάσει και η έκτακτη εισφορά του 2011 για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, αλλά και το τέλος επιτηδεύματος.

Για όσους διαθέτουν και ακίνητο ταυτόχρονα θα καταφτάσουν τόσο το ΕΤΑΚ του 2009, όσο και ο ΦΑΠ για τα έτη 2010 και 2011.

Πολύ συγκεκριμένα πράγματα ψάχνουν οι υπάλληλοι των τραπεζών που με εντολή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν μπει για τα καλά στο κυνήγι της φοροδιαφυγής.

Ψαχνουν τις καταθέσεις των φοροφυγάδων

Κάθε συναλλαγή που δεν είναι στις ... συνήθεις που κάνει ο πελάτης, μεγάλα ποσά καταθέσεων και ό,τι άλλο δείχνει πιθανά κρυμμένα κέρδη ειδικά καταθετών που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο.

Σύμφωνα με την “Ημερησία” με την υπ΄ αριθμ. 2652/2012 Πράξη Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, ορίζονται οι παράμετροι του ελέγχου, που θα ακολουθούν οι τράπεζες, και θα πρέπει να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές κάθε “ασυνήθη ή ύποπτη συναλλαγή που παρέχει ενδείξεις ή υπόνοιες διάπραξης φοροδιαφυγής ή νομιμοποίησης, του εξ αυτής περιουσιακού οφέλους”.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο:

Ελεύθεροι επαγγελματίες με πιστώσεις στο λογαριασμό τους άνω των 200.000 ευρώ το 2011
Εταιρείες με κίνηση λογαριασμού άνω των 300.000 ευρώ το 2011.

Τι ελέγχει η τράπεζα:

Πηγή εισοδήματος (φυσικά πρόσωπα)
Κλάδο ή είδος δραστηριότητας
Χώρα έδρας και νομικό καθεστώς.
Αριθμό και ύψος καταθέσεων
Μεγάλη αλλαγή στο “προφίλ” του πελάτη
Πιθανή αίτηση παροχής στοιχείων από δικαστική ή οικονομική αρχή

Τι δείχνει φοροδιαφυγή:

Καταθέσεις που δεν είναι συμβατές με τη φορολογική δήλωση
Ικανότητα αποπληρωμής δανείου με ποσά που δεν προκύπτουν από φορολογική δήλωση
Χρήση προσωπικού λογαριασμού για εταιρικές συναλλαγές
Αγορές (συχνές και μεγάλες) προϊόντων που είναι “ύποπτα” για φοροδιαφυγή όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές
Μεταφορά χρημάτων για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών σε λογαριασμό τρίτου και όχι του πωλητή.

Άρνηση να προσκομίσει ο πελάτης της τράπεζας το εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης όταν ζητηθεί.
επιμέλεια: Κώστας Βλουτής
πηγή: newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: