Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Δευτέρα ο νέος Πρωθυπουργός και η νέα κυβέρνηση

Στις 21:45 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά.

Όλοι μιλουν για "μνημονιακό εξάμβλωμα" ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.
Στο νέο σχήμα δεν θα συμμετέχει ο Γιώργος Παπανδρέου
Ολονύχτιο παζάρι μετά τη συνάντηση στην προεδρία - Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών συγκαλεί αύριο ο Παπούλιας
Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αναφέρει πως "Παπανδρέου και Σαμαράς συμφώνησαν να συγκροτηθεί μία νέα κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Νέα επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με τον Αντ. Σαμαρά για τον νέο πρωθυπουργό.
Παράλληλα την Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και των στελεχών της νέας κυβέρνησης και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια".

Ολόκληρη η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας:
"Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, συναντήθηκαν σήμερα ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αντώνης Σαμαράς.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών.

Ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης".

Ζούμε "μέρες Ζωλώτα", όταν μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989, η Ελλάδα βρέθηκε και πάλι, σε κυβερνητικό αδιέξοδο... Με την συμφωνία των τριών κομμάτων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και του ενιαίου -τότε- Συνασπισμού (ΚΚΕ και Συνασπισμού), σχηματίστηκε Οικουμενική κυβέρνηση υπό τον ακαδημαϊκό και οικονόμολόγο, Ξενοφώντα Ζολώτα, στις 23 Νοεμβρίου... Μετά από 5 μένες και αφού η "κυβέρνηση Ζολώτα" ολοκλήρωσε το έργο της , με εκλογικό νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου (ενισχυμένη αναλογική με ρήτρα του +1) πήγαμε σε εκλογές στις 8 Απριλιου το 1990.

"Μνημόνιο" Παπανδρέου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μοίρασε, κατά τη συνεδρίαση, στους υπουργούς, κείμενο επτά αναγκαίων ενεργειών για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Οι επτά ενέργειες έχουν ως εξής:

  • 1. Εκταμίευση της 6ης δόσης
  • 2. 'Αμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα για το νέο πρόγραμμα.
  • 3. Κατάθεση πριν τις 20 Νοεμβρίου και ψήφιση πριν τις 31 Δεκεμβρίου του Προϋπολογισμού 2012.
  • 4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.
  • 5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.
  • 6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI).
  • 7. Εκταμίευση α΄ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ) πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012.
Αυτό το "πακέτο" θα το αναλάβει να το φέρει σε πέρας ο μεταβατικός πρωθυπουργός που, όλα δείχνουν πως, θα είναι ο κύριος Λουκάς Παπαδήμος.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται, για τη σύνθεση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης, είναι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, του πρώην υπουργού Γιώργου Σουφλιά, του επίσης πρώην υπουργού Πέτρου Μολυβιάτη, και του Σταύρου Δήμα.
Παρότι, όμως, αυτά τα ονόματα "παίζουν" δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία από την πλευρά Σαμαρά να αναλάβει το βάρος των αποφάσεων που θα ληφθούν ένα πρόσωπο από το κόμμα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: