Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Εξοργισμένοι κάτοικοι "ετοιμάζονται" στην Πάτρα - Απέναντί τους αντιρατσιστικό συλλαλητήριο και... στη μέση αστυνομία

Aντιρατσιστική πορεία έχει προγραμματιστεί για αργότερα στο κέντρο της ΠάτραΕκρηκτική χαρακτήρισε την κατάσταση στην πόλη ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκπροσώπων φορέων με αφορμή τα επεισόδια.Ο κ. Δημαράς ζήτησε από όλους σοβαρότητα ώστε να κατευναστούν τα πνεύματα και να απομονωθούν όσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, την αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων της πόλης, ασκώντας βία και μετατρέποντας την περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη. Σχετικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο δήμαρχος τόνισε ότι «εμείς δεν μπορούμε να το λύσουμε μόνοι μας καθώς είναι ένα θέμα που αφορά την εκάστοτε κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μπορούν να συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα». Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η ενίσχυση της αστυνόμευσης σε όλο το μήκος της περιοχής του νοτίου διαμερίσματος όπου κινούνται μετανάστες, με συνεχείς περιπολίες καθ΄ όλο το 24ωρο.
ΠΑΤΡΑ
30 άτομα περίπου από τον αντιεξουσιαστικό χώρο είναι αυτή την ώρα συγκεντρωμένα κάτω από το εργατικό κέντρο Πάτρας, ενώ λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί τελικά η συγκέντρωση των κατοίκων των Ιτεών.

Για μία ακόμη ημέρα οι κάτοικοι των Ιτεών αναμένεται να συγκεντρωθούν στην περιοχή της παραλιακής ζώνης στο νότιο λιμένα της Πάτρας προκειμένου να διαδηλώσουν για την παρουσία των μεταναστών στην περιοχή τους μετά την δολοφονία του 30χρονου Θανάση Λαζανά, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.
Η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί για τις 6 σήμερα το απόγευμα, όμως μέχρι στιγμής και εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν καταφθάσει στο σημείο.
Να σημειωθεί πως παράλληλα θα υπάρξει και συνάντηση του δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά με κατοίκους της περιοχής, όπου θα συζητήσει μαζί τους για τις τελευταίες εξελίξεις και τις αποφάσεις του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου.
Στο μεταξύ η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» πραγματοποιεί, όπως έχει ανακοινώσει, αντιφασιστική - αντιρατσιστική συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Όλγας. Μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται μερικά άτομα στο πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου στην οδό Κορίνθου.

Επεισόδια και χθες στην Πάτρα

Παρά τα αυστηρά μέτρα της αστυνομίας και χθες η Πάτρα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με βροχή από μολότοφ και δακρυγόνα.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και μετά τα μεσάνυχτα. Λίγο μετά τις 24.00, περίπου 50 άτομα, που παρέμεναν στην Ακτή Δυμαίων στο ύψος της αντιπροσωπείας της Nissan, άρχισαν να χτυπούν τα καδρόνια επάνω στα βαρέλια που είχαν  στήσει στη μέση του δρόμου και προκαλώντας λεκτικά τους αστυνομικούς, κινήθηκαν προς μια διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στο ύψος της εισόδου του νέου λιμανιού.
Τους πέταξαν πέτρες αλλά και μολότοφ, αρκετές από τις οποίες όμως δεν άναψαν, καθώς μπορεί η βροχή να είχε σταματήσει όμως, ο δρόμος ήταν βρεγμένος. Τελικά οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν με χρήση δακρυγόνων ενώ μία ακόμη διμοιρία των ΜΑΤ τους αιφνιδίασε βγαίνοντας από τον παράδρομο που βρίσκεται στα πλάγια της οινοπνευματοποιίας Σπηλιόπουλου. Τελικά απομακρύνθηκαν μετά από ώρα από το σημείο και τώρα βρίσκονται και πάλι στο ύψος της Nissan, κοντά στον ποταμό Γλαύκο.

Μετά τις 21:00, γύρω από την Πειραϊκή Πατραϊκή, εμφανίστηκαν άτομα που φορούσαν κράνη και άρχισαν να πετούν πέτρες, ξύλα και μολότοφ στους αστυνομικούς. Ανδρες των 4 διμοιριών κινήθηκαν αστραπιαία και απάντησαν με χημικά...

12 προσαγωγές έγιναν, την ώρα που η Πειραϊκή - Πατραϊκή σφραγιζόταν, καθώς έχουν φύγει πλέον όλοι οι μετανάστες από εκεί.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Χρυσοχοΐδης: "Η άρνηση του Περιφερειάρχη για κέντρο μεταναστών οδήγησε στην ένταση των τελευταίων ημερών"

Αυτό είπε το πρωί, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Πάτρα.

"Ένας από τους πρώτους Περιφερειάρχες που είπε στην σύσκεψη προ μηνών πως δεν δέχεται να δημιουργηθεί Κέντρο Μεταναστών στη Δυτική Ελλάδα ήταν ο Περιφερειάρχης της περιοχής" είπε μεταξύ άλλων...
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κάτοικοι: Άλλο εμείς, άλλο η Χρυσή Αυγή

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι εξακολουθούν να διαχωρίζουν τη θέση τους, από τα μέλη της Χρυσής Αυγής, που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση των μεταναστών.

Όπως λένε, δε θέλουν ο θάνατος του 30χρονου να κομματικοποιηθεί...

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης πάντως, μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του Flash, σχολιάζοντας τα γεγονότα, είπε ότι "Αν δε συνέβαιναν αυτά τα επεισόδια, σημερα θα παρέμενε εκεί ο παράνομος καταυλισμός των αλλοδαπών"...
Επιμέλεια: Κώστας Βλουτής
πηγή: newsit, patrastimes.gr, proto thema
φωτγραφίες: eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια: